Ege'de Son Söz

Tartışmalı Gaziemir planlarında bilirkişi ne dedi?

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde tartışmalara neden olan Gaziemir Akçay Caddesi üzerindeki 140 dönümlük arazinin DOP kesintileri ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Aralarında İZTO Başkanı Mahmut Özgener’in de olduğu hak sahiplerinin açtığı davada bilirkişi raporu ortaya çıktı. Bilirkişi heyeti, geçmiş yıllarda yüzde 20 ile yüzde 39 arasında olan DOP kesintisinin şu andaki yasal sınır olan yüzde 45’e yükseltilerek ‘eşitlik’ sağlanmasının yasaya aykırı olduğunu ifade etti.
Tartışmalı Gaziemir planlarında bilirkişi ne dedi?
Haberler / İnşaat/Emlak
10 Temmuz 2024 Çarşamba 11:35
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEDESONSÖZ -  İzmir’in Gaziemir İlçesi’nde Akçay Caddesi üzerinde bulunan “sanayi” imarlı 140 dönüm arazinin “ticaret” imarına dönüştürülmesi ile ilgili imar planı değişikliği İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde tartışmalarla geçmişti. 

DÜZENLEME ORTAKLIK PAYINA EŞİTLEME
Askıya çıkan plana göre 0.50 olan emsal 1,5 olarak düzenlenmişti. Ayrıca geçmişte, yüzde 20 ile yüzde 39 oranında kamuya arazi terki yaparak imar planı onaylanan planların kesinti oranı mevcut orana yükseltilmişti. Buna göre tüm parsellerden yüzde 45 kesinti yapılması kararı çıkartılarak herkesin durumu eşitlenmişti.



KİMLERİN ARAZİSİ VAR?
Söz konusu alanda, İzmir iş dünyasının yakından tanıdığı isimler yer alıyordu. AK Parti’de uzun yıllar siyaset yapan İl Genel Meclisi eski Üyesi Niyazi Memur ve kardeşi Sabri Memur’un ortaklığıyla kurulan MAPEKS Gıda Sanayi İhracat ve Ticaret A.Ş’nin hissedarı olduğu KMS Gayrimenkul Yatırım Şirketi bölgedeki en büyük arazi payına yapılan arasındaydı. Mustafa Memur’un da hissesinin bulunduğu şirketin ayrıca bölgede AFA Elektronik isimli şirketle ortak parselleri bulunuyordu.

Haberler | Mahmut Özgener: Mutlu ve barış içinde bir Türkiye hayalimiz var

İzmir’in tanınmış otomotiv şirketlerinden Özgörkey Otomotiv, Vosmer Otomotiv gibi şirketlerin de ayrı hisselerinin bulunduğu planlama alanında, Özgener ve Aliberti ailesine ait Vosmer Otomotiv,  İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz’a ait Poyraz Otomotiv’in de arazisi yer alıyordu.

Kuveyt uyruklu işadamlarının yer aldığı ve hissedarı olduğu Marbil Yapı Sanayi Şirketi,  Aksan Alışveriş Pazarlama,  İşadamı Volkan Sintaç’a ait Sintaç Grup şirketlerinden Gürgün Büro Mobilya, Murat Batur, İffet Pekçay, Bayram Demir,  Vesile Hekimoğlu, Hasan Şimbil, Metin Kaya Gönül, gibi şahıs arazileri de planlama alanında bulunuyordu.

BİLİRKİŞİ RAPORU: DOP KESİNTİSİ AYKIRI
Aralarında Mahmut Özgener’in de olduğu mülk sahipleri, DOP kesintilerini yargıya taşımıştı. İzmir 5. İdare Mahkemesi’nde görülen davada bilirkişi raporu hazırlandı.  Bilirkişi heyeti, planları planlama esaslarına, imar mevzuatına, plan bütünlüğüne ve kamu yararına uygun bulurken kesintinin yüzde 45’e çıkarılmasını hukuka aykırı buldu.

Raporda şu ifadeler yer aldı:

Dava konusu parsellerden yüzde 45’e tamamlanacak oranda kesilip kesilmeyeceği hususu, alana ilişkin hazırlanacak olan 18. madde uygulamasında (parselasyon planında) değerlendirilecek bir konudur. Bu doğrultuda, 16 Haziran 2023 tarih ve 05.670 sayılı İzmir Büyükşehir Belediye Meclis kararında yer alan “Düzenleme Ortaklık Payı Oranı” (DOP) %45 olacak şekilde düzeltilmesi’ şeklindeki ifade imar mevzuatına aykırıdır. Bu tespit ve değerlendirmelerine bağlı olarak İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ‘değişiklikle’ kabul edilen 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu, belirtilen açılardan şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve imar mevzuatına uygun değildir. Karar yüce mahkemenizindir
 

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

Yusuf
11 Temmuz 2024 Perşembe 13:44
Yüzde 45 gasp demek nasil bir yasa bu resmen yarısını gasp ediyorlar insanların mallarına çökmek bu acilen değişmesi lazım yüzde 20 bile fazla aslinda
Plancı
10 Temmuz 2024 Çarşamba 17:02
İnşallah bir on yıl daha çözülmez, herkes belasını bulur.
kskli
10 Temmuz 2024 Çarşamba 16:35
zenginlerin yolunu açsanıza ya çomak sokmayın.
SK
10 Temmuz 2024 Çarşamba 15:15
Halil Ardayı çok arayacahız.
İzmir İçin
10 Temmuz 2024 Çarşamba 14:33
Normal bir olay, her iki kurumda işi bilmeyen bilgisini kullanamayan personelle devam etmekte ısrar ediyor,işi bilen, bilgiye hakim personeli orda burda tutuyor,uzman çavuşluğu becerememiş, 4.5 yıl yatmış daha sonra seçimde el altından bilgi veren personeli başkan yardımcısı gibi kadrolara getirirsen bu tip imar işlerini çözemezsin, daha bu başlangıç,izlemeye devam edin
10 Temmuz 2024 Çarşamba 12:42
Chp demek rant demek!

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz