Ege'de Son Söz

Karabağlar'da 'Gülsima' kararı... CHP ve AK Parti'den örnek davranış

Mecliste Karabağlar sınırları içerisinde yaşayan ve SMA TİP-1 rahatsızlığı bulunan Gülsima Önder'e destek olmak ve farkındalık yaratmak amacıyla Cumhuriyet Halk Partisi ve AK Partili Meclis Üyeleri meclis oturum gelirleri Önder'e bağışlama kararı aldı. Başkan Kınay ayrıca 19 Mayıs koşusunda Gülsima için koşacağını belirtti.
Karabağlar'da 'Gülsima' kararı... CHP ve AK Parti'den örnek davranış
Haberler / Yerel Yönetimler
9 Mayıs 2024 Perşembe 18:46
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Karabağlar Belediyesi'nin Mayıs ayı olağan meclisinin ikinci oturumu gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Helil İnay Kınay başkanlığında gerçekleştirilen oturumun gündeminde ise ek ödenek ve borçlanma konuları yer aldı.

ACAR: GERÇEKÇİ GELİR KAYNAĞI DEĞİL
Gündem maddeleri arasında yer alan ve Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan oy çokluğu ile gönderilen 550 milyon TL'lik ek ödenek ile ilgili  konuşan AK Parti Meclis Üyesi Hasan Acar, "Giderler kısmına baktığımızda 550 milyonluk rakam 2024 bütçenin yüzde 50'sine tekabül etmekte. Giderlerin ne olduğu sorusuna baktığımızda belediye işçi kadrosun 127 , KARBEL'de 77 personel sayısının arttılması, KARBEL' personeline yılbaşında ek zam verilmesi, 2024 yılı için 56 milyon TL'lik faiz rakamı belirlenmiş. 90 milyon TL'lik Atatürk Gençlik ve Spor Kompleksi için fiyat farkı vardı. Bu tesisin yapım ücretinin yüzde 70'ini büyükşehir tarafından verilmesi gerekiyordu. Burada fiyat farkında büyükşehirin herhangi bir katkısı olmamış. Bu gidelerin karşısına gelir koymak lazım ancak siz bu gelirleri sadece merkezi hükümetten alınan vergiler olarak koymuşsunuz. Biz 2023 yılında merkezi hükümetten 667 milyon TL almışız. 2024 yılı bütçesi 1 milyar 460 milyon ön görmüşüz. 550 milyonu da koyduğumuzda geçen yılın 3 katı gelir beklentisi belirtilmiş.Bu gerçekçi bir gelir kaynağı değildir" diye konuştu.

YILDIR: BELEDİYELER NE YAPMALI?
CHP Grup Başkanvekili Zafer Levent Yıldır ise ekonomik sürece dikkat çekerken, "Arkadaşımızın değerlendirmesi makul, ancak makul olmayan ülkecek enflasyonist salgın içinde olmamız. Bu kredilere ve ek ödenekleri büyük ihtiyaç var vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için. Özellikle emlak vergileri vatandaşlarımız tarafından büyük sorumluluk ve özveri ile ödenen vergilerdir. Bunlarda yüzde 80 gibi ödeme var. İnsanlar ödemek istedikleri parayı bile ödeyemiyor. Bu da merkezi hükümetten gelen payın giderek artıyor olması demektir bütçede. Türkiye'de merkezi hükümetin gönderdiği hükümet bütçenin yüzde 65'ine varmış durumdadır. Bu durumda kredi almayıp belediyeler ne yapmalıdır?" ifadelerini kullandı.

EROĞLU:TUTARSIZ OLDUĞUNA ŞERH DÜŞTÜ
AK Parti Grup Başkanvekili Fırat Eroğlu ise artışın enflasyonun üstünde olduğuna vurgu yaparak, "Beklenen İller Bankası gelirinin enflasyon artışının 2,5 katı olduğuna dikkat çekti komisyon üyemiz.  Bunun tutarsız olduğu yönünde şerh düştü. CHP meclis üyeleri yaptığı  konuşmalarda sanırım kendisini tam dinlemedi ya da yanlış anlaşıldı" dedi.

KINAY: ÜLKE GERÇEKLERİNDEN BAĞIMSIZ DEĞİLİZ
Konuyla ilgili son olarak konuşan Başkan Helil İnay Kınay,  "Plan ve Bütçe Komisyonunda ek ödenek ile ilgili değerlendirmelerde  ek ödenek sürecini ihtiyaç olduğunda sanırım ortaklaştık. Burada kalemlerle iligli  itirazınızın olduğu... Bu ülke yönetimi içinde, ekonomik durumlar içinde kamu kurumları da kendi bütçe ve değerlendirmelerinde kontrolsüz bir sürecin içine sürüklendiğini hepimiz kabul ediyoruz. Biler yerel yönetimler olarak hizmetlerinin aksamaması için bütçemizi kontrol altına alabilmek için ekstra çaba sarf etmek zorundayız. Bunu da yasalara göre iller bankasından gelen ve mevzuata yer alan gelir kalamlerimiz var. Bizler bu değerlendirmeyi yaparken ülke gerçeklerinden bağımsız değiliz. Ek ödeneğin meclise gelmesi ile ilgili yaşadığımız gerçeklikler ve enflasyon bizi bu çalışmayı yapmaya gitti. Yatırım koşulların zorluğu önümüzdeki günlerde yaşayabileceğimiz ekonomik zorluklar, merkezi hükümetten gelmesi gereken ancak alamadığımız paylarla ilgili tüm hassasiyetler ortaya konarak çok hassas bir değerlendirme ve tasarruf değerlendirmeleri ile vatandaşımızın zorunlu hizmetleri için ortaya koyduğumuz bütçe kalemleri meclisimize sunulmuştur" ifadelerini kullandı.

Yapılan görüşmeler sonrası gündem maddesi AK Parti'nin 'ret', CHP'nin 'kabul' oyları sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

BORÇLANMA ÖNERİSİ ONAY ALDI
Gündem maddeleri içerisinde yer alan bir diğer önemli konu ise borçlanma önerisi oldu. 2024 yılı içerisinde Karabağlar Belediyesi'nin kullanabilmesi amacıyla  175 milyon 145 bin 25,18 TL'lik kredi çekme yetkisinin Belediye Başkanı  Helil İnay Kınay'a verilmesi önerisi  AK Parti'nin 'ret', CHP'nin 'kabul' oyları sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

ACAR: GÜNÜMÜZ ŞARTLARINA UYGUN DEĞİL
Gündem maddesi ile ilgili ilk olarak söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hasan Acar, "Bu borçlanma ilçe belediye is olarak size verebileceğimiz maksimum rakam. Daha 4'üncü ayda bunu talep etmeniz ileriki süreçte bakanlıktan onay almanızı gerektirecek. Bu borçlanmanın günümüz şartlarında uygun olmadığını düşünüyorum" dedi.

KINAY: ÖNLEMLERİMİZİ ALMAK ZORUNDAYIZ
Acar'ın sözlerine yanıt veren Başkan Helil İnay Kınay, "İlgili mevzuat kapsamında  borçlanma miktarı ortaya konmuştur. Buradaki süreç yıl içinde beledimyiz çalışmasını sürdürmesi, gelir gider dengesi ortaya çıkması durumdan sağlıklı hizmet yürütümü için kullanılan yetki kullanımıdır. Meclisimizin bu yetki kullanımına onay vermesi halinde. Bu krediye ihtiyaç olup olmayacağı ne kadar kullanılacağı konusu değildir. Bu sadece yetki alma konusudur. Geçtiğimiz yılda kredi için yetki almış ancak kullanılamamıştır. 2024 yılı içinde de süreçlerimiz ile bu borçlanma yetkisini sunma nedenimiz önümüzdeki 8a aylık süreçte hizmet aksamını önlemek, ve tedbiren çalışmalar yapmaktır. Tamamını kullanma niyetimizin ve düşünmeinzin olmasını emennie diyoruz. ANcak bu merkezi hükümetin yönetim biçimi ile birlikte bizim de yetkimiz dışında olduğu için biz de belediye olarak önlemlerimizi almak zorundayız" ifadelerini kullandı.

CHP VE AK PARTİ'DEN ÖRNEK DAVRANIŞ
Mecliste ayrıca Karabağlar sınırları içerisinde yaşayan ve SMA TİP-1 rahatsızlığı bulunan Gülsima Önder'e destek olmak ve farkındalık yaratmak amacıyla Cumhuriyet Halk Partisi ve AK Partili Meclis Üyeleri meclis oturum gelirleri  Önder'e bağışlama kararı aldı.

Başkan Kınay ayrıca 19 Mayıs koşusunda Gülsima için koşacağını belirtti. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz