Ege'de Son Söz

Belediye-İş'ten Tugay'a 'işten çıkarma' yanıtı: Tasarrufu bankamatikçilerden yapın!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın 250 işçinin işten çıkarılacağı yönündeki açıklamasına yanıt veren Belediye İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Savaş Atalay “Bu açıklama gerçeğin sadece bir yüzünü ifade ediyor. İşçi işe almada yasal prosedürler görmezden geliniyor. İZDOĞA işten çıkartılan arkadaşlarımızın işe alım süreçleri Ekim-Kasım Aralık 2023’te başladı. Eğer tasarruf yapacaksanız, tasarrufu çalışmadan ücret alanlardan yapın” dedi.
Belediye-İş'ten Tugay'a 'işten çıkarma' yanıtı: Tasarrufu bankamatikçilerden yapın!
Haberler / Yerel Yönetimler
9 Mayıs 2024 Perşembe 15:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Cumhuriyet Halk Partisi Adayı olarak seçimi kazanan Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın göreve devralması sonrası belediyede işten çıkarma iddiaları gündeme gelmişti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde ekonomik sorunu aşmak için yeni yılda işe girişi yapılan 3 bine yakın işçinin görevlerine son verileceği iddiaları ile ilgili olarak sendika ve Belediye-İş Sendikası arasında görüşmeler sürerken bugün İZSU'da 40 çalışanın işten çıkarılmıştı. Sendika ise işten çıkarmalara tepki göstererek İZSU ana binasında eylem gerçekleştirmişti.

Süreçle ilgili büyükşehirden yazılı açıklama gelmişti. Açıklamada “Bu çerçevede belediye ve iştiraklerinde ihtiyaç fazlası istihdam bulunduğu görülmektedir. Bunların önemli bir kısmı seçimin hemen öncesinde göreve başlatılmış durumdadır. 1 Ocak’tan sonra belediye ve iştiraklerinde toplam 1909 kişi işbaşı yaptırılmıştır. Ayrıca işbaşı yapmak için 912 kişiye ilave olarak çağrı yapıldığı ve işlemlerin başlatıldığı anlaşılmıştır. Yerel seçimin ardından mazbata alım sürecine kadar 1-6 Nisan tarihleri arasında da belediye iştiraklerinde 312 kişinin işbaşı yaptığı tespit edilmiştir. İhtiyaca yönelik alımlar konusunda olumsuz bir tasarrufta bulunulmamıştır. İhtiyaç fazlası olduğu, aranan kriterleri taşımadığı, işe başlama öncesi işlemlerinde eksiklikler saptanan yaklaşık 250 kişinin de çalıştırılmasının kurum açısından idari, hukuki ve mali yönden uygun olmadığı kanaati oluşmuştur” denildi.

SENDİKA’DAN YANIT
Büyükşehir’in açıklamasına Belediye-İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Savaş Atalay yanıt verdi. Atalay, İZDOĞA’dan işten çıkarılanların işe alım süreçlerinin Ekim-Kasım Aralık 2023’te başladığını ifade etti.

PROSEDÜRLER GÖRMEZDEN GELİYOR
İşçilerin işe almada yasal prosedürlerin görmezden gelindiğini belirten Atalay “Yapılan açıklamalarda, İZDOĞA’da işten çıkarılan işçilerin seçim öncesi  6-7 Mart’ta işe alındığı söyleniyor. Bu açıklama gerçeğin sadece bir yüzünü ifade ediyor. İşçi işe almada yasal prosedürler görmezden geliniyor. İZDOĞA işten çıkartılan arkadaşlarımızın işe alım süreçleri Ekim-Kasım Aralık 2023’te başladı. Mevzuata göre işe alınma kararı verilen işçilerin güvenlik soruşturmaları valilik tarafından yapılıyor. Güvenlik soruşturması bazen 2 bazen de 3 ay sürüyor. Ardından da sağlık raporu için süreç işliyor. Üstelik de o dönem kimin İzmir Büyükşehir Belediye başkanı olarak aday olacağı da belli değil.” dedi.

‘BANKAMATİKÇİLERDEN TASARRUF YAPIN’
‘Onun yakını’ ya da ‘eski yönetimde istihdam edildi’ gibi gerekçelerle işçilerin işten çıkarılmayacağını dile getiren Atalay “ O nedenle onun yakını, bunun döneminde işe girdi, eski yönetimde istihdam edildi gibi gerekçelerle insanlar işten çıkartılamaz.  Alın teri döken işçi ile çalışmadan ücret alanları hiç kimse aynı kefeye koyamaz. Koymamalı. Ülke çapında birçok belediyenin borç batağında olduğu açık. Ancak tasarruf deyince ilk akla gelenin de, işçinin ücreti veya işçiyi işten çıkarma düşüncesi olması da kabul edilebilir bir düşünce değildir. Son seçimde halkımız, rantçı belediyeciliğe karşı sosyal politikalara önem veren halkçı belediyeciliği ve kamucu siyaseti tercih ettiğini ortaya koymuştur. Eğer tasarruf yapacaksanız, tasarrufu çalışmadan ücret alanlardan yapın. İşçinin asıl işini taşere edenlerden tasarruf yapın." ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

Realist
15 Mayıs 2024 Çarşamba 21:57
Abi bu nedir ya 1900 kişi nedirya böyle birşey olabilirmiya aklım almıyor neden hakkıyla hukuguyla işe insanlar alınmıyor.Bizlerde yıllarca cv verip bekleyip duralım.Sınavla al adaletle al.Çöpçü güvenlik herneyse kimi alacaksan sınav yap eğitimine bak böyle olurmuya.Calisanlara bakıyorum yok böyle bir şey annem yaşına gelmiş kadınlar baslamisya genç okumuş insanlarda torpil olmadığı için dolansın dursun.Eger gerçekten hükümet hükümet olsa böyle şehirlere kayyum atar ama nerde
Mehmet arslan
15 Mayıs 2024 Çarşamba 12:17
Size yemin ederim 3 kişinin 4 kişinin yapacağı işi 35 tane memur yapıyor kamuda özellikle de belediyelerde fakat canıyla başıyla çalışan hiç bir hakkı olmadan 3 kuruşa çalışan işçi göze geliyor göze batiyor akp chp si yok kardeşim alayı aynı
Ender Adadan
15 Mayıs 2024 Çarşamba 11:13
Tugay Karşıyaka yı nasıl bıraktığına bir baksın
Memurlar
11 Mayıs 2024 Cumartesi 00:06
Birimlerde fazlalık olan memurları birimlere dağıtıp fazlalık gözükmesin diye gönderen bir zihniyet var. Gittikleri birimlerde sadece çay, kahve, bilgisayar. Hayat size güzel memur kardesler.
Keyfe
10 Mayıs 2024 Cuma 22:29
Cemil tugay karşıyakayı doldurdu insanları çıkarmayalım başladı işten gerçekten.karşıyaka gelediyesi bu başkan yüzünden para alamıyo bu adamdan kent aş ne çekti cemil tugaydan şimdi bu süreçte belediye işçisi komple çekiyo bi emekli kişiden biliyom
Atilla gökgoz
10 Mayıs 2024 Cuma 10:00
Bankamatikcilerin merkezi akp dir. Bunu unutmayalım.Ayrica haksızlık varsa onunda karşısındayız.
murat
10 Mayıs 2024 Cuma 09:24
Sendikaların derdi aidat toplasın, hizmet yapılmış yapılmamış kimin umurunda,Belediyede binlerce fazlalık işçi ve memur var.
Önder
10 Mayıs 2024 Cuma 09:12
Başkan Önce İzmir Metro nun FOSİLİ Sönmez ALEV efendiyi gönderin artık. Ne yapıyor?
ibb
10 Mayıs 2024 Cuma 09:00
sendika başkanı harici hiç bir yöenetim üyelerine sendikal izin verilmemeli. her yer sendika temsilcisi ve hiç biri çalışmıyor bankamatikçilik yapıyorlar.
mesela..
10 Mayıs 2024 Cuma 08:51
Örneğin diye başalayan arkadaş o kadar doğru cümleler etmişsin ki o kadar haklısın ki hiç bir iş yapmayan hiç bir birimle ilgilenmeyen sadece kendi eş dost akrabası için bişeyler yapan sendikacılar çıkarılsın tutturmuşlar bir temsilci hafta da bir gün iki gün işe gelmez pardon soruyorum siz bir araya geldiğinizde hangi işi çözüp neye çare oluyorsunuz cevap vereyim hiç birşey personellere birimler de mobbing uygulanırken nerdesiniz haklarımız yenilirken siz hangi akrabanıza koşuyorsunuz sonra o işe gelmeyip rapor alan iş bilmez ama biliyormuş gibi yapan personeller çikarılsın buyrun o bankametikçilerde kendileri oluyor dilerim Başkan bunları öncelikle çıkarır bu belediye ye bi ayar şart bunuda inşallah Cemil başkan yapacak biz çok umutluyuz

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz