Ege'de Son Söz

İzmir Valiliği'nden jeotermal hamlesi!

İzmir Valiliği, Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi'nden kullanılmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na ikinci kez jeotermal kaynak arama başvurusunda bulundu.
İzmir Valiliği'nden jeotermal hamlesi!
Haberler / Tarım
4 Ekim 2023 Çarşamba 16:12
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEDESONSÖZ -  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nın jeotermal karama ve termal enerji santrali başvurusu ile ilgili çevresel etki değerlendirme süreci başlattığını duyurdu. 

Proje tanıtım kapsamında ruhsat sahası içerisinde 4 adet jeotermal kaynak arama amaçlı sondaj arama faaliyeti gerçekleştirilmesi planlanıyor. Kuyular, Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi içerisinde planlanan jeotermal ısıtmalı sera yatırımı için kullanılacak. 

Projenin ana amaçları arasında sera üretim maliyetlerinin düşürülmesi için, ısı enerjisi temini ve jeotermal akışkanın kullanılması yer alıyor. Valilik bu proje için 9 milyon 899 bin 626 TL bütçe ayırdı.

1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında söz konusu sondaj noktaları tarım ve sulama alanı içinde kalması da dikkat çekti. 

Dikili TDİOSB rekor kırdı

PROJE HAKKINDA
Avrupa ve Türkiye’nin en büyük topraksız, tam otomasyonlu, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan tarımsal sanayi kümelenmesi olması hedeflenen Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi’nin ortakları arasında İzmir Valiliği, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Dikili Belediyesi ve Bergama Ticaret Odası yer alıyor.

Projenin en önemli özelliği olarak ‘yerli ve milli enerji kaynağı’ denilen Jeotermal Enerji kaynağının kullanılacağı belirtilen OSB için Tarım ve Orman Bakanı Bakan Vahit Kirişçi, “Her şeyden önce burası bir OSB. Ancak Sera OSB. Burada JES kaynağın kullanılması ve böylelikle enerji gibi önemli girdinin daha uygun şartlarda temini ve üretimde etkin olarak değerlendirilmesi var” ifadelerini kullanmıştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz