Ege'de Son Söz

Manisa’da üzümü bitirecek ihale!

Türkiye’nin en verimli toprakları arasında yer alan Gediz Havzası’na yeni jeotermal santralleri yolda. Manisa Valiliği toplamda 43 bin 577 hektarlık alanda 14 yeni jeotermal kaynak arama ihalesine çıkacak.
Manisa’da üzümü bitirecek ihale!
Haberler / Tarım
28 Eylül 2023 Perşembe 08:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ -  Çiftçilerin başta üzüm bağları olmak üzere tarımsal üretime zarar verdiği gerekçesiyle jeotermal enerji santrallere (JES) karşı çıktığı Manisa’da Valilik yeni JES alanları için ihale açtığını duyurdu. 

Resmi Gazete’de yer alan ilana göre Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı 14 saha için önümüzdeki haftalarda ihaleye çıkacak.

Kentin, Köprübaşı, Salihli, İğdecik, Alaşehir, Kula, Gölmarmara, Ahmetli, Sarıgöl, Şehzadeler, Kula, Saruhanlı ve Akhisar ilçelerinde yer alan sahalar için jeotermal kaynak arama ve işletme ihaleleri 11 Ekim 2023 tarihinde Manisa Defterdarlık Binası’nda gerçekleştirilecek.

İhaleyle birlikte ilin sınırları içerisinde yer alan 43 bin 577 hektarlık alan daha jeotermal enerji santraline açılacak. Açık artırma yöntemiyle gerçekleştirilecek ihalelerden ise en az 24 milyon 439 bin 664 TL gelir elde edilmesi bekleniyor.



18 SAHA DAHA AÇILMIŞTI
Öte yandan geçtiğimiz Mart ayında ise 44 bin 292 hektar büyüklüğündeki 18 sahanın daha jeotermal kaynak arama ihalesi gerçekleştirilmişti. Jeotermal kaynak arama sahalarının bölgelerinde zeytinlikler, üzüm bağları, tarım arazileri ve ormanlık alanlar bulunuyor.

EN AZ 17 JES VAR
Cumhuriyet Halk Partisi vekilleri tarafından hazırlanan 2021 yılında hazırlanan Jeotermal Enerji Santrallerinin Çevresel Etkileri Raporu’na göre Manisa’da 17 jeotermal enerji santrali bulunuyor ve bu tarihten sonra 2 proje için daha kaynak arama izni verilmişti.

(Fotoğraf: Özer Akdemir)
TOPRAKTA BOR KİRLENMESİ
Manisa’nın en büyük üzüm üreticisinin olduğunun altının çizildiği raporda “Üzüm, diğer meyve türlerine göre daha fazla bora ihtiyaç duyan bir bitki olmasına rağmen, aynı zamanda bor fazlalığına karşı duyarlı bitkiler arasında yer almaktadır. Alaşehir ilçesinde özellikle JES’lerin yoğun olduğu bölgelerde yapılan araştırmalarda yeraltı sularının yüksek bor içerdiği, topraklarda bor kirlenmesinin olduğu ve bağların büyük bir kısmında bor toksisitesinin gözle de belirgin olarak görüldüğü araştırma sonuçlarında yer almaktadır.” ifadeleri yer almıştı.

KARARLAR MAHKEMELERDEN DÖNÜYOR
Öte yandan jetormal kaynak arama ve jeotermal elektrik santralleri ile ilgili açılan davalarda mahkemeler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın vermiş olduğu pek çok 'ÇED' kararını iptal etti. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

Osman Kurbanoğlu
2 Ekim 2023 Pazartesi 00:06
Geçen seneye göre elektrik tüketimi %10 azaldı.Elektrik fazlası var.Tarımda bu katliam niye? Birileri zengin edilmeye çalışılıyor. 10binlerce dönüm tarım arazisi hem de Türkiyenin en iyi arazisi.Gediz Havzası yok edilme riski ile karşı karşıya. Ayrıca deprem konusu da ayrı bir tehlike. Jeotermal, vurgunu yaparak kolay yoldan, para kazanan insanların eline verilmemeli.
Adem bakan
1 Ekim 2023 Pazar 10:22
Bitirin Türkiye yi rahat edin Allah belanızı versin ne hale getirdiniz canım vatanımızı
Sedat taş.
29 Eylül 2023 Cuma 21:00
Bu iktidar herşeyi bitirmeye ant inçmiş, dağlarda kıraç alanlar bol yapın güneş enerjisini. Alalşehir sabahları balçık bozuk yumurta gibi kokuyor.allahe belalarını versinler.yandan şirketlere kıyak yapmaktan başka harçları yok. Böyle giderse gğzelim ovamız kıraç çöle dönecek
Yilmaz bozkurt
29 Eylül 2023 Cuma 19:22
İnadına Cumhur ittifakı inadına Reis..cehape bu ülkede dini ve milli duygularla oynaştıgi sürece iktidar olamaz.
Hüseyin Balaban
28 Eylül 2023 Perşembe 19:23
Aç insan doyar aç gözlü insanı doyuramassın malesef çoğu kurumların başına böyle insanlar geldi
Turgut Güler
28 Eylül 2023 Perşembe 12:29
Aydın,İzmir,Manisa''da ,gerek Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı,gerekse de bu illerin valiliklerinin verdiği "ÇED gerekli değildir " kararları yargı kararları ile iptal edilmesine rağmen ,bu JES ısrarı ,yargı kararlarını tanımamaktır.Hukuk Devletinde vatandaşın da, devlet yöneticilerinin de yargı kararlarına uymak zorunluluğu vardır.Aksi halde hukuk devletinden söz edilemez.
28 Eylül 2023 Perşembe 10:01
akepe ülkeyi bitirmeye ant içmiş. hala daha oy veren kesimler var bunlara.

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz