Ege'de Son Söz

DİSK'ten İzmir'de 'belediyelere ipotek' eylemi: Maaşlar ödenemeyecek durumda!

DİSK Ege Bölge Temsilciği tarafından gerçekleştirilen açıklamada konuşan Memiş Sarı, İller Bankası tarafından belediyelerin gelirlerinin kesildiğine ve geliri olmayan belediyelerin maaş ödeyemeyecek duruma geldiğine dikkat çekti. Sarı iktidara seslenerek "İller Bankası'ndan gelen payı düşürmek yerine, bu payı kamu yararına kullanacak olan belediyelere enflasyon oranında arttırarak gönderin. Bankaların belediyelerin talepleri doğrultusunda kredi onayı vermesinin önündeki engelleri kaldırın, belediye hesaplarına sadece borçları kadar ipotek koyun" dedi.
DİSK'ten İzmir'de 'belediyelere ipotek' eylemi: Maaşlar ödenemeyecek durumda!
Haberler / Ekonomi
6 Aralık 2022 Salı 13:05
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ-  DİSK (Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonları), Merkezi hükümetin belediyelerin taşınmazlarına, ipotek ve haciz koymasını; banka kredilerini onaylamamasını ve İller Bankası'ndan gelen payın yarı yarıya düşürülmesini protesto etmek amacıyla SGK İzmir İl Binası önünde basın açıklamasını yoğun katılımla  gerçekleştirdi.

Türkiye’nin ekonomik ve siyasal olarak yıkım içerisinde olduğunu dile getiren Sarı, “Ekonomik kriz ile birlikte enflasyon her geçen gün artarken, işçilerin alım gücü azaldı, gelir dağılımı bozuldu, yoksulluk arttı, yaşam koşulları ağırlaştı. Hayat pahalılığı karşısında her gün yoksullaşan işçiler, en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale geldiler. Kamu hizmetleri, özelde de belediye hizmetleri hem toplumun temel taşlarıdır hem de iş kolumuzda çalışan işçilerin istihdam alanıdır. Bu yüzden belediyelere uygulanan taraflı ya da tarafsız davranışlar doğrudan bizi ve üyelerimizi ilgilendirmektedir” ifadelerini kullandı.

'MAAŞLAR ÖDENMEYECEK DURUMDA'
Sarı, yerel yönetimlerin özel bir durumları söz konusu değilse, herhangi bir kaynakları olmadığını hatırlatarak, “Gelirleri İller Bankası payı, emlak vergisi, katı atık vergisi gibi ödemeleridir. Artık vatandaş emlak vergisini ödemekten imtina etmektedir; çünkü emlak vergisine sürekli af getirilmektedir. Bu durumda belediyeler en büyük gelirlerinden birisi olan emlak vergisi gelirlerinden mahrum kalmaktadır. Ayrıca İller Bankası payı ile hem işçi maaşları hem de belediyelerin hizmetleri için gönderilen iller bankası payı, merkezi hükümet tarafından göndermesi gereken miktarı kesintiye uğratılarak gönderiliyor. Bu durumda geliri olmayan belediyeler işçi maaşlarını ödeyemeyecek duruma gelmişlerdir” açıklamasını yaptı.

'YANDAŞ BELEDİYE OLSA BÖYLE OLUR MU?'

SGK ve vergi borçları nedeniyle bazı belediyelerin borçları kadar, bazı belediyelerin tüm mal varlıklarına ipotek konulduğuna dikkat çeken Sarı, “Bu durum yasal değildir, çünkü SGK ve vergi borcu ne kadarsa bir kurumun o tutar kadar mal varlığına ipotek ve haciz konulması gerekmektedir. Ancak muhalif eşi benzeri görülmemiş bir şekilde tüm taşınmazlara ihtiyati tedbir kararı konulmuş, muhalif belediyelerde sadece SGK ve vergi borcu kadar belediye taşınmazına ya da hesabına haciz konulmuştur. Bu durum sadece muhalif Belediyelerde mi gerçekleşmektedir, yoksa bu uygulama iktidara yakın belediyelerde de uygulanmakta mıdır? Zira geçmişten hepimizin tanık olduğu iktidar partisinin aldığı belediyelerden bir tanesi olan Ankara Büyükşehir Belediyesi’ ne her türlü kolaylık sağlanmış, hatta yasa çıkartılarak vergi borçları silinmiştir. Aynı şekilde Aliağa Belediyesi’nde Bergama Belediyesi’nde cami, okul gibi kamu yararına olan yerler vergi borçlarına sayılarak devredilmekte, aynı şekilde muhalif belediyelerin talebine cevap verilmemektedir. Şimdi sorarız yandaş bir belediyede çalışan işçiler olsak bu başımıza gelecek miydi?”dedi

Sarı açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"22 yıldır yanlış politika sonucu, gelir eşitsizliği, yüksek enflasyon, fahiş faturalar, açlık sınırının altında sefalet ücretleri ile işçinin, emekçinin, emeklinin yani kendinden olmayan herkesin insanca yaşamasını olanaksız hale getiren siyasi iktidar, doğuda kayyumlarla belediyeleri halka hizmet edemez hale getirirken, batıda da ipotek ve haciz koyarak maaş ödeyemeyen, iş üretemeyen bir belediye yaratarak; işçiyle belediyeyi, belediyeyle halkı karşı karşıya getirmektedir. Belediyelere iller bankasından gelen payı düşürmek yerine, bu payı kamu yararına kullanacak olan belediyelere enflasyon oranında arttırarak gönderin. Bankaların belediyelerin talepleri doğrultusunda kredi onayı vermesinin önündeki engelleri kaldırın. İktidar Belediyelerine ve yandaş çetelere yaptığınız gibi sizden olsun olmasın tüm belediyelerin, ya vergi ve SGK borçlarını silin ya da mal varlıklarına, belediye hesaplarına sadece borçları kadar ipotek koyun, tüm mal varlıklarının üzerinden ihtiyati tedbir kararını kaldırın”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

Karacan
7 Aralık 2022 Çarşamba 09:27
belediyelerin hesapsız harcamalarının bedelini iller bankasından çıkartılıyor.Sonrada toplanıp iller bankası ödeme yapmıyor işçi evine maaş götüremiyor.Ne kadar kolay slogan bu arkadaşlar, Başkan maaşını alıyor yardımcıları alıyor ama, Beceriksiz yönetimin sonuçları bunlar.ihalelerde götürüyorlar,satın almalarda götürüyorlar sonrada iiller bankası suçlu.Kendi taraflarının adamlarını dolduruyorlar sonra disk toplanıp devlet gerekeni yapmıyor diyor utanmadan. Gaziemirde heryıl kaldırım ihalesi yapılıyor sonra işçisi bizim haklarımız verilmiyor diyor.Hizmet vermeyen bir gaziemir belediyesi işçisinin parasını ödemiyor.
yavuz yüksel
6 Aralık 2022 Salı 18:34
Yanlış perpnel politikası izleyip,belediyelree gereğinden fazla elaman adam alan baikanlar bunun faturasını ödemelidir.Beliyelre gittiğimizde gördüğümüz manzara felaket vatandaştan fazla personel var koridorlarda.Yazık bu ülkeye disk sol bir sendika falan değil.CHP'li belediyeler olmasa disk diye bi sendika kalmayaak.Ücret sendikacılığı ile ağalığın sonucu bu yaşananlar
vatandas
6 Aralık 2022 Salı 14:44
belediyeye yandaş doldurursanız maaş ödeyemezsiniz bu kadar basit. Belediyede bir işim vardı gittiğimde innamadım küçücük odada beş tane masa hepsi danışmanmış ve masaların arasından geçmek bile çok zor
Biz Temiz İnsanlarız - Porta Cafe Yaptık
6 Aralık 2022 Salı 14:06
BİRDE GAZİEMİR DE İŞÇİ VE EMEKÇİ DÜŞMANI ÇALIŞANLARA HAK ETTİKLERİ ZAMMI VERMEYEN BİR BELEDİYE BAŞKANI VAR..!!! TEZ ZAMANDA GAZİEMİR BU BAŞKANDAN KURTULUR İNŞALLAH...
Kamuran İnan
6 Aralık 2022 Salı 14:00
Belediyelerin tümü gereğinin 3-4 katı personel çalıştırmasın. ödenekleri maaşlara ödemesin.

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz