Ege'de Son Söz

İzmir’de bakkal esnafının en zor yılı… İşte kapanan dükkan sayısı!

İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, ekonomide yaşanan olumsuzluklar sebebiyle bakkaliye esnafının sıkıntılar yaşadığından bahsetti. Bağcı açıklamasında " Geçmişte 800-900 bakkal kapansa 1000’den fazla açılırdı. Kapatandan fazla açanlar vardı. Bugün 500 tane açan varsa, binin üzerinde kapatan var. Kapatan sayısı açanları geçti. Yılsonu itibariyle, bakkalların daha çok kapanacağını düşünüyorum" dedi.
İzmir’de bakkal esnafının en zor yılı… İşte kapanan dükkan sayısı!
Haberler / Ekonomi
6 Aralık 2022 Salı 10:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- İzmir’de, yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle, küçük esnaf zor günler geçiriyor. Ay sonunda gelen elektrik faturaları esnafın dükkânlarını kapatmasındaki en önemli etken oldu. İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, İzmir’de 1 yıl içerisinde bin 100 bakkalın kapandığını kaydetti.

Ruhsat harcının da büyük bir masraf kalemi olduğunu söyleyen Bağcı, “Bu yıl içerisinde dükkânını kapatan bin 100 bakkal var. Daha da artabilir. Türkiye’de en çok açılan meslek dalı bakkallık, en çok kapanan yine bakkal mesleği. Geçmişte 800-900 bakkal kapansa 1000’den fazla açılırdı. Kapatandan fazla açanlar vardı. Bugün 500 tane açan varsa, binin üzerinde kapatan var. Kapatan sayısı açanları geçti. Yılsonu itibariyle, bakkalların daha çok kapanacağını düşünüyorum. Yeniden değerlendirme oranlarında yüzde 123 oranında artışlar var. Devlet, alacağını yüzde 123 oranında alıyor. Sigara ve alkol satan bakkalların ruhsat harçları yüzde 123 artacak. Cumhurbaşkanı her sene müdahale edip düşürebiliyordu. Bu sene düşürülmedi. Bizim küçük esnaflarımız için büyük bir masraf. Masraflar artıyor, gelirler artmıyor. Sermayeden harcamak zorunda kalıyoruz.  Birikimlerimiz yok. Birçok kredi kartı borcunu ödeyemeyen üyelerimiz var onlara kredi verilmiyor. Perakendecilerin en küçük birimi olmamıza rağmen en çok etkilenen biz oluyoruz. Kapanmalar, iflaslar arttı” açıklamasını yaptı.

HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 100’ÜN ÜZERİNDE
Yıl içinde artan enflasyonla birlikte gittikçe artan ürün fiyatları esnafın sattığı ürünü tekrar yerine koymasına izin vermiyor diye konuşan Bağcı, “ Perakende sektörünün en küçük birimi bakkallardır. Dolayısıyla ekonomiden en çok etkilenenler de bakkallar oluyor. Ekonomide sıkıntılar yaşandıkça bakkalların da ekonomik durumu bozuluyor. Enflasyon ve hayat pahalılığı arttıkça, bu durumdan tüketiciler kadar bakkallar da etkileniyor. Bakkallarımız, ürünü aldığı fiyata, yerine koyamıyor. 2022 yılbaşından bu yana çok hızlı fiyat artışları oldu. Bir malı bir ay içinde, üst üste aynı fiyattan alamıyoruz. ENAG enflasyon rakamlarını yüzde 170 olarak açıklarken, TÜİK bu rakamı yüzde 85 diye açıklıyor. Halkın da bir enflasyonu var mutlaka yüzde 100’ün üzerinde. Biz de artık fiyatlar üzerinden istatistik tutuyoruz bizim enflasyonumuz yüzde 100’ün üzerinde.  En az yüzde 140. Böyle olunca satıyorsunuz, Sattığınızı aynı fiyata alamıyorsunuz.  Mahalle aralarında, bakkal amcalar, teyzeler veresiye veriyorlar” dedi.

VERESİYELER TAM ÖDENEMİYOR
Yaşanan ekonomik sıkıntılar dolayısıyla veresiyelerin arttığını söyleyen Bağcı, “Veresiye vermemeye çalışsa da yakın komşunuz bakkallardır. Vermeme gibi bir lüksü olmaz. Veresiye arayışları merkezi yerlerde daha az olsa da mahalle aralarında çok arttı. Veresiye vermeyen bakkalımız yok.  Bakkalların dayanacak gücü kalmadı. Günden güne bakkal sayısında düşüş yaşanıyor. Yılbaşından sonra da daha da düşecek. Kapanan bakkal sayımız artıyor.  Vatandaşlar yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı borçları tam olarak ödeyemiyorlar. Vadesinde ödenmiş olsa ekonomide büyük sorunlar olmaz. Piyasada gittikçe daralma oluyor. En çok sıkıntıyı çeken de küçük esnaf oluyor. “ ifadelerini kullandı.

Elektrik faturasındaki bir artış bile bir bakkalın kapanmasına yetiyor. 50 metrekarelik bir dükkana bin 500 TL fatura geliyor. Dükkânlarımızın ışıl ışıl olmasını istiyoruz ancak 2 ampulden birini kapamak zorunda kalıyoruz. Yetiştiremiyoruz. Çalıştırmamız gereken olmazsa olmazlarımızdan bir buzdolabı var. Elektrik parası başlı başına bir dükkân kapatma sebebi. Esnaf bugünlerde en çok fatura konusunda zorlanıyor.

ZİNCİR MARKETLERLE REKABET EDEMİYORUZ
Bağcı ayrıca zincir marketlerle rekabet edemez durumda olduklarını da belirterek şu ifadeleri ekledi:

“Merkezden yönetilen 30 bin mağazayı düşünün… Her muhitte fiyatlar bir anda değişiyor. Mahalle bakkalında ise fiyatlar değişemez. Zincir market tartışmalarında fiyatlar tek elden artırılıyor. Bu da bakkalların rekabet gücünü engelliyor. Sayıları devamlı artıyor. Hayata pahalılığı olan bir dönemde bu sorunlar varmış gibi görünse de biz yıllar önce haksız rekabetin önlenmesi için çağrı yapmıştık”

SAADET ZİNCİRİ GİBİ
Zincir market ve AVM’lerin vatandaşların borçlanmasına sebep olduğunu vurgulayan Bağcı, “Tüketici alışkanlıkları sürekli değişiyor bunun yanı sıra, büyük marketlerde ucuzmuş gibi algı operasyonları yapılıyor. Tuzak birkaç ürün konuluyor. Tüketiciler bunu almaya gitmiyor aslında… Vatandaşlar aslında tamamen hafta sonu alışverişinizi yapmak için giriyorlar. Birkaç ucuz maldan almak için girenler sepeti doldurarak çıkıyor. Bu da tüketicilerin daha çok mal alarak borçlanmalarına sebep oluyor ama bakkala gidildiğinde ihtiyaç kadar alınıyor. AVM’lerde ise kredi kartına ödeme kolaylığı olduğu için o cazibeye kanıp geleceğini borçlandırıyor.Bu bir saadet zinciri gibi” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

HASAN GÜRSEL ALTUĞ
6 Aralık 2022 Salı 14:31
Sayın oda başkanım kaç yıldır o koltukta oturuyorsunuz ve oda üyelerinizin lehine ne yaptınız. Zaten bir şey yapsanız bu kadar çok bakkal kapanmaz idi.sizde bir gün gelecek son kapanan bakkal ile tarihin tozlu raflarında yerinizi alacaksınız.
SOKAK
6 Aralık 2022 Salı 11:16
Ekonomik sıkıntıların nedeni ve sorumlusu kedidir kedi...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz