Ege'de Son Söz

Karaburun’da hasat vakti… 1 demet nergis tarlada 60 TL!

Karaburun bölgesinde, efsanelere konu olan kadim nergis çiçeğinin hasat zamanı başladı ancak üretimde yaşanan düşüş ve artan maliyetler sebebiyle nergisin tarladan çıkış fiyatı 60 TL oldu. Karaburun Ziraat Odası Başkanı Gazanfer Yavaş, “Bu yıl nergiste nematod diye bir hastalık çıktı. Hastalık, soğanları ve tarlaları bitirdi. Üreticiler, tarım yaptığı arazileri devredip çiftçiliği bırakma durumuna geldi. Bir demet nergis tarlada 60 TL’den çıkıyor” dedi.
Karaburun’da hasat vakti… 1 demet nergis tarlada 60 TL!
Haberler / Ekonomi
6 Aralık 2022 Salı 10:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Türkiye’de nergis çiçeği üretiminin merkezi olan Karaburun’da, genç nüfusun, Karaburun’dan göç etmesi ve tarım arazilerini satmasıyla hasatta azalma oldu. Üreticilerin soğanlarını bu yıl bir bitki hastalığı olan nematod sardı.

Karaburun'un simgelerinden olan ve adını mitolojik bir hikâyeden aldığı bilinen nergis çiçeği, kış soğuklarının başladığı kasım sonundan şubat başına kadar hasat edilebiliyor. Tarladan koparıldıktan sonra yaklaşık 10 gün canlı kalabilen, rengi, narin yapısı ve yoğun aromasıyla dikkati çeken Karaburun nergisinin, kozmetik sanayisinde de kullanıldığı biliniyor. Soğuğa karşı dayanıklı olan nergis çiçeği, en çok hediye edilen çiçekler arasında yer alıyor. Karaburun Ziraat Odası Başkanı Gazanfer Yavaş ve Karaburun Kent Konseyi Başkanı Mustafa Özer Egedesonsöz'e Karaburun'da başlayan hasat zamanında üreticilerin yaşadığı sıkıntıları anlattı. 

ÜRETİCİLER GEREKLİ İLGİYİ GÖSTEREMİYOR
Karaburun Ziraat Odası Başkanı Gazanfer Yavaş, Karaburun nergislerinin başta İzmir pazarı olmak üzere İstanbul, Ankara, Bursa gibi çeşitli illere gönderildiğini söyledi. Yavaş, üreticilerin gerekli ilgiyi göstermemesi, genç nüfusun ilçeden göç etmesi ve domuzların tarlaya girip bozmasından kaynaklı problemler yaşandığını belirtti.

DEMETİ 60 LİRA
Karaburun’da nergis hasadında sulu üretim yapan az sayıda üretici olduğunu söyleyen Yavaş, “Aralık ayında sulu nergis hasadı başladı. Susuz nergis hasadı da Ocak ayında başlayacak. Geçtiğimiz yıllara göre üretim az. Üreticinin yeterince önem vermemesi bunun en büyük nedeni. Bu yıl nergiste nematod diye bir hastalık çıktı. Hastalık, soğanları ve tarlaları bitirdi. Üreticiler, tarım yaptığı arazileri devredip çiftçiliği bırakma durumuna geldi. Bir demet nergis tarlada 60 TL’den çıkıyor” dedi

ÇOK AZ HASAT OLUYOR
Başkan Yavaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Genç nüfus İzmir’e gitti, burada yaşlı nüfus var. Hem ekonomik sorunlar, hem hastalık sebebiyle üreticiler artık bu işe önem vermiyor. Para verip soğan alıyor, tarlasına ekiyorlar. 1-2 sene sonra soğan tarlasından kayboluyor. Üretici artan fatura paraları nedeniyle sulama yapamıyor. Bir yandan da tarlaya giren domuz, nergisleri bozuyor. Sulu nergis hasadı yaptığınızda en büyük sorun domuz. Sulu nergiste hasat yeni başladığı için, üreticilerin kazancının değerlendirmesini yapmak erken olur. Çok az hasat oluyor. Susuz nergis zamanı geldiğinde hasatın miktarı belli olur. Susuz nergis çıktığında, Antalya ve Mersin bölgesinde de yetişiyor. İkisi birbirinin piyasasını bozuyor. Karaburun nergisi çıktığında Mersin nergisi çıkmaz. Kokusu, aroması ve dayanıklılığı yüksek olduğu için satıcılar Mersin nergisini talep etmez. Karaburun’da yapılan festivaller bizi destekliyor, gelen misafirler nergisleri satın alıyor. Ankara, İstanbul, Bursa’dan otobüslerle turlar düzenleniyor misafirler ilçemize geliyor” dedi.

BİRKAÇ BÖLGE DIŞINDA ÜRETİCİ KALMADI
Karaburun Kent Konseyi Başkanı Mustafa Özer ise, "Nergis, Karaburun'un kadim çiçeği, üretici gittikçe azaldı. Bu topraklarda artık turizm ve bina yapımına talep daha fazla. Nergis bahçeleri, zeytinlikler, sümbül bahçeleri, bunların hepsi elden çıkarılıyor. Bu yüzden üreticiler sadece Bozköy, Tepeboz, Karareis bölgesinde kaldı. Onun dışında neredeyse kalmadı. Mordoğan'da bu işle geçimini sağlayan ve neredeyse her hafta bir tır, İstanbul'a giden nergis bahçesinde şu anda yalnızca, belediyenin teşvik amacıyla gerçekleştirdiği bir bahçesi kaldı. Pandemiyle birlikte Karaburun Yarımadası'ndaki arazilerin değeri yüzde 100 artınca bahçe hasadından gelecek gelir yerine araziyi satmak daha fazla para getirecek. İnsanlar görmeden arsa satın aldılar. "ifadelerini kullandı.

BU GİDİŞLE YOK OLACAK 
Özer zölerini şöyle sürdürdü: "Nergisler, zeytinler sökülüyor, yerlerine villalar yapılıyor. Burada rant ekonomisi başladı. Ayakkabıcısından berberine kadar herkes emlakçılık yapıyor. Büyükşehir'in üreticilere ciddi bir desteği var. Üreticilerin, kooperatiflerin ürettiklerini satın alıyor fakat yaşlı nüfus bununla uğraşmak istemiyor. Tarlasının değerini düşünüyor. Teklif edilen paraya bahçesini veriyor.Bu gidişle nergis süs bitkisi olarak bazı insanların bahçelerinde kalacak." diyerek sözlerine son verdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz