Ege'de Son Söz

Karaburun’un simgesine GES tehdidi!

Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Cem Bakioğlu’nun yaptığı ENDA Enerji Holding’e bağlı şirket, Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde kalan Karaburun’daki rüzgar enerji santralinin yanı başına güneş enerji santrali dikmek için izin istedi. Bölge, aynı zamanda Karaburun kıl keçilerinin de yaşam alanı.
Karaburun’un simgesine GES tehdidi!
Haberler / İş Dünyası
9 Haziran 2023 Cuma 13:39
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İkim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinle Karaburun Yaylaköy Mahallesi sınırlarına 5 adet rüzgar türbini diken ENDA Enerji Holding Grubuna bağlı Egenda Ege Enerji Üretim Şirketi kapasitesini genişletmek için harekete geçti.

Şirket mevcut Yaylaköy RES projesine ek olarak güneş enerji santrali dikerek kapasitesini 15 MWm’den 21,5447 MWm’ye çıkarmayı planlıyor. Bakanlık başvuru ile ilgili ÇED süreci başlattığını duyurdu.

11 BİN GÜNEŞ PANELİ
Projeye göre yaklaşık 7 hektarlık alana 11 bin 284 adet güneş paneli dikilmesi planlanıyor. Şirket bu proje için 42 buçuk milyon TL bütçe ayırdı. Santralde 37 milyon 959 bin kWh elektrik üretilmesi planlanıyor.

ÖÇKB BÖLGESİ
‘Karaburun-Ildır Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde kalan proje alanı aynı zamanda 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre de ‘çayır-mera’ alanında yer alıyor. Ayrıca bölge aynı zamanda BERN Sözleşmesi’ne göre koruma altında olan canlıların da yaşam alanı.



KÖYLÜLER DE ŞİKAYETÇİ
Geçimini kıl keçileri ile sağlayan Karaburun köylüleri dağlarda kurulan RES ve GES’lerden şikayetçi. RES ve GES’lerden  dolayı otlak alanlarının her defasında küçüldüğünü dile getiren köylüler yerlerini terk ettiklerini,, keçilerin süt veriminin düştüğünü ve hayvanların düşük yaptığını belirtiyorlar. Köylüler, bu durumun devam etmesi halinde hayvancılığı bırakmak zorunda kalacaklarını da dile getiriyorlar.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz