Ege'de Son Söz

Karaburun’da festival öncesi misafirlere uyarı: Tarladan sakın koparma!

Karaburun Ziraat Odası Başkanı Gazanfer Yavaş, Karaburun Festivali öncesinde ilçeye gelen misafirlerin nergis bahçelerinde çiçekleri söktüğünü ve üreticilerle misafirlerin bu sebeple karşı karşıya geldiğini belirterek “Festivale ilçe dışından gelen misafirler özellikle yol kenarına yakın  olan nergis tarlalarına girip nergis soğanlarını söküp orasını sahipsiz sanıp nergisleri koparıyorlar. Halbuki tüm nergis arazilerinin sahipleri var. Karaburun’da hiçbir nergis kendiliğinden yetişmiyor. Onlar üreticilerimizin kendi alın teri” dedi.
Karaburun’da festival öncesi misafirlere uyarı: Tarladan sakın koparma!
Haberler / Tarım
12 Ocak 2024 Cuma 09:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Karaburun'un simgelerinden olan ve adını mitolojik bir hikâyeden aldığı bilinen nergis çiçeği, kış soğuklarının başladığı kasım sonundan şubat başına kadar hasat edilebiliyor. Tarladan koparıldıktan sonra yaklaşık 10 gün canlı kalabilen, rengi, narin yapısı ve yoğun aromasıyla dikkati çeken Karaburun nergisinin, kozmetik sanayisinde de kullanıldığı biliniyor.

Her yıl ocak ayında ise ilçede gerçekleşen festival ise hem renkli görüntülere sahne oluyor hem de kentin ekonomisine katkı sağlıyor.

Ancak Karaburun’da yaşayan üreticiler şu sıralar sene boyunca emek verip arazilerindeki nergislerin ilçe dışından gelenler tarafından koparılmasından şikayetçi….

MİSAFİRLER İLE ÜRETİCİLER KARŞI KARŞIYA GELİYORLAR
Karaburun Ziraat Odası Başkanı Gazanfer Yavaş, Egedesonsöz’e yaptığı açıklamalarda nergis tarlalarına girilmesi sebebiyle bozulmalar yaşandığını ifade ederek, “Her yıl Ocak ayının üçüncü haftası Nergis Festivali yapılıyor. Festivale ilçe dışından gelen misafirler özellikle yol kenarına yakın  olan nergis tarlalarına girip nergis soğanlarını söküp orasını sahipsiz sanıp nergisleri koparıyorlar. Halbuki tüm nergis arazilerinin sahipleri var. Misafirler, doğada yetiştiğini zannediyor ve nergis üreticileri ile karşı karşıya geliyorlar. Biz çalmadık doğadan aldık diyorlar. Karaburun’da hiçbir nergis kendiliğinden yetişmiyor. Üreticilerimizin kendi alınteri onlar... Soğanlar zarından sökülünce çürüme de yapıyor. Pazarda yarım demeti 25 TL. Götürüp kendi bahçelerine dikmek istiyorlar. Vatandaşın karıştırdığı bir şey var. İzmir’de 3- 4 tane bağlayıp 50 TL’ye satılıyor. Karaburun’da 100 TL diyorlar. Oradan alacağıma doğadan koparırım diyorlar ancak o nergisler üreticilerin bir yıllık emeği” diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

Muhsin İnan
13 Ocak 2024 Cumartesi 19:45
Bugün Bozköy Uzundere mevkii’ndeki Nergis bahçemden nergislerimin toplandığını gördüm. Çok üzüldüm. İnsanlar nasıl bu kadar şerefsiz , namus yoksunu olabiliyor? Allah islah etsin demekten başka elimizden başka bir şey gelmiyor.
Hak
12 Ocak 2024 Cuma 10:18
İzmirin hiçbir yerinde nergisin demeti 50 lira satılmıyor bu konu da sizi yanıltmışlar efendim ayrıca insanlar festivale keyif almak ve bir demette olsa nergis almak istiyorlar ama maşallah yerinde satılmasına rağmen uçuk rakamlara satılıyor festivaller etkinlik havasında değilde ticaret havasında yapılıyor malesef...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz