Ege'de Son Söz

İzmir'de üreticinin hayal kırıklığı... Buğday elde kaldı!

İzmir Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı açıklanan hububat rakamlarının girdi maliyetlerini karşılamadığını kaydetti. Erdallı, “Geçtiğimiz yıl buğdaya zam gelmediği için çiftçinin malları ellerinde kaldı” dedi.
İzmir'de üreticinin hayal kırıklığı... Buğday elde kaldı!
Haberler / Tarım
8 Haziran 2023 Perşembe 08:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin buğday ve arpa alım fiyatlarını açıklamıştı. Buna göre, çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçinin eline ton başına ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira, arpada ise 7 bin 500 lira geçecek.

Ekmeklik buğday alım fiyatı ton başına 8.250 TL + 1000 TL prim olmak üzere 9.250 TL, makarnalık buğday alım fiyatı ton başına 9.000 TL, Arpa alım fiyatı 7.000 TL+ 500 TL prim olmak üzere 7.500 TL olarak uygulanacak.

TMO’nun makarnalık buğday alım fiyatı ton başına 9.000 TL ve 1000 lira primle birlikte toplamda 10 bin TL olarak ödenecek. Buğday ve arpada destekleme primi sadece TMO’ya ürün satan çiftçiye değil ÇKS’ye kayıtlı tüm çiftçilere verilecek.

Fiyatların açıklanmasının ardından Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan İzmir Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı, taban fiyatların düşük bulduklarını belirtti. Erdallı, ayrıca ÇKS’ye kayıt yaptırmakta geciken çiftçilerin ise mağdur olduğunu aktardı.

TOHUM 15 LİRA, BUĞDAY 9 LİRA!
Erdallı yaptığı değerlendirmede “Bugün arpanın en az 9 TL olması gerekirdi. Açıklanan fiyatlar düşük. 15 liraya tohum alınıyor, 9 liraya buğday satılıyor. Çiftçilerin elinde malları bu yıl elinde kaldı. Her şeye zam yapıldı buğdaya yapılmadı. Maliyetlerimiz yüksek ve fiyatları karşılamıyor. Fiyat ekmeklikte 11 TL olmalı, makarnalık da 10 lira olmalı. Çünkü 300 gram makarna artık 10 TL” dedi.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİNE UZATMA İSTİYORUZ
ÇKS’ye kayıt olmayı unutan ya da işleri sebebiyle kayda gidemeyen çok sayıda çiftçinin mağduriyet yaşadığını söyleyen Erdallı ise yaptığı çağrıda şunları söyledi:

“Çiftçilerimiz cezalandırılmamalı. ÇKS süresini çok kısa tuttular. Yeni düzenlemede 2,5 aylık süre tanıdılar. Daha önce en az 6-9 ay süre veriliyordu. Kısa sürede kapandığı için çiftçimiz hem odalara gelemedi hem de e devlete giremedi. Bu yıl sistemde uzatma da olmayınca bir çok çiftçimiz mağdur oldu. En önemli sorunumuz şu an ÇKS süresini kaçıran çiftçilerimizdir. Buğday ve arpa üreticisinin bu konuda mağduriyeti giderilmeli. ÇKS sadece hububatı etkilemedi pamuk ve zeytinyağı primi de yapılamadı. Diğer bütün ürünleri de etkiledi. ÇKS’de uzatma talep ediyoruz”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz