Ege'de Son Söz

Ege’nin üretim noktalarında ‘Haziran’ şoku… Pamuk hastalandı, buğday yan yattı!

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, “Pamuklar, aşırı yağışların sebep olduğu nemden dolayı mantar oldu” ifadelerini kullanırken Menemen Ziraat Odası Başkanı Yücel Altıntaş, “Şiddetli ve ani yağışlar dolayısıyla buğday yan yattı” dedi.
Ege’nin üretim noktalarında ‘Haziran’ şoku… Pamuk hastalandı, buğday yan yattı!
Haberler / Tarım
5 Haziran 2023 Pazartesi 08:58
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Geçtiğimiz hafta başından bu yana Ege Bölgesi’ni etkisi altına alan şiddetli sağanak yağışlar pamuk ve buğdayın önemli ekim alanlarından olan Menemen ve Söke’deki çiftçileri olumsuz yönde etkiledi.

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri ile Menemen Ziraat Odası Başkanı Yücel Altıntaş, yağışın üretim alanlarında ciddi olumsuzluklara neden olduğunu belirtti. İki başkan da girdi maliyetlerindeki artışa da dikkat çekti.

DALINDA KURUDULAR
Geçtiğimiz hafta tüm Ege Bölgesi’nde etkili olan yağışlar dolayısıyla tarım alanları zarar görmüştü. Türkiye’de pamuk üretimin ana merkezlerinden birisi olan Söke’de ise pamukları hastalık sardı.

Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, “Pamuk çok su isteyen bir bitki ancak aşırı yağışlar dolayısıyla ıslak olan taban sebebiyle pamuklar nemden dolayı mantar hastalığına yakalandı. Mantar olan pamuklar, kendi kendine kuruyor. Ayrıca, ekimini gerçekleştirdiğimiz  buğdayı da hasat edemedik. Aşırı yağışlar dolayısıyla, kuru araziye uygun olan buğday hasadında gecikme oldu. Bu hasarlar daha çok lokal alanlarda oluştu. Her bölgede bu sorun yok ancak Söke’nin çiftçisi bu durumdan elbette etkilenecektir. Girdi maliyetleri de yükselecektir” ifadelerini kullandı.

BUĞDAY YAN YATTI
Menemen Ziraat Odası Başkanı Yücel Altıntaş ise pamuğun ve buğdayın ani yağışlardan etkilendiğini kaydederek, “Pamukların ekim sezonu iyi geçti fakat yağmurlardan etkilendi. Birkaç yerden mantarın pamuğu kuruttuğuna dair şikayet aldık. Bu durumla ilgileneceğiz. Pamuk, Menemen Ovası’nda 70 bin dekar alana dikili. Kuraklıktan dolayı pamuk ekiminden kaçılmıştı. Ekim alanı yarı yarıya düşmesine rağmen çiftçi yine de vazgeçmedi, pamuğa yatırımlar yapılarak toplama makineleri alındı. Şiddetli yağışlar dolayısıyla pamuğun işlenmesi gecikti. Bölge bölge sıkıntılar var. Buğday ise 80 bin dekara dikildi yine ani ve şiddetli yağışlardan buğdayda yatma oldu. Buğdayda girdi maliyetlerimiz çok yükseldi. Ayrıca, iç piyasada çok düşük fiyatı. Açıklanacak taban fiyatını 10 TL’nin üzerinde bekleniyor” dedi.

MENEMEN’DE İLKİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ
Altıntaş ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Menemen’de buğday alım yeri açacağını belirten Altıntaş, “Diğer yandan Menemen’de bir ilki gerçekleştiriyoruz. TMO, Kesik’te buğday alım yeri açacak. Üreticiler mahsülünü nakliye masrafına girmeden buraya getirebilecek. 12 Haziran’dan sonra açılışını bekliyoruz” şeklinde konuştu

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

SOKAK
5 Haziran 2023 Pazartesi 09:30
Yan yatan sadece buğday ve pamuk olsa...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz