Ege'de Son Söz

Çiftçi üretimi durduracak!

Yüksek Ziraat Mühendisi Ferdan Çiftçi, üreticilerin ekonomik değişimler ve izlenen politikalar nedeniyle yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Çiftçilerin üretim yapmakta zorlandığını vurgulayan Çiftçi, “Gübre, tohum, elektrik ve en son mazota gelen zamla birlikte çiftçi üretememeye başladı. Bu gidişle çiftçi üretimi durduracak noktaya gelecek. Yardım adı altında yapılan maddi destekler de yeterli olmuyor. Acilen uygulanan politikalardan vazgeçmek ve üretim planlarını düzenlemek gerekiyor” dedi.
Çiftçi üretimi durduracak!
Haberler / Tarım
15 Aralık 2021 Çarşamba 10:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ceren Korkmaz’ın haberine göre, her türlü zorluğa karşın üretime devam eden çiftçiler; son dönemlerde hem kuraklık hem de ekonomide yaşanan sorunlar nedeniyle sıkıntılı dönemlerden geçiyor. Çiftçilerin; gübre, tohum ve mazot maliyetleriyle baş edemediğini ve yavaş yavaş üretimden vazgeçtiğini vurgulayan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Eski Başkanı ve Yüksek Ziraat Mühendisi Ferdan Çiftçi, çiftçilerin çok zor durumda olduğunu söyleyerek üretimlerini durdurma noktasına geleceklerini aktardı. Aynı zamanda 2,6 milyar bütçelik yardımın da yeterli olmayacağına değindi.

ÜRETİCİ EKONOMİYE YENİK DÜŞÜYOR
Çiftçilerin, önce tarım girdileri olan gübre, tohum, zirai ilaçlar ve elektriğe; daha sonra da mazota gelen zamlarla zor anlar yaşadığını dile getiren Çiftçi, “Her şeyden önce çiftçilerin üretimini gerçekleştirirken çok zorlandığını bilmek gerekiyor. Çiftçinin üretimini sağlayan her şeye zam gelmiş durumda. Artık bunu karşılayamayacak noktaya geldiler. Daha geçtiğimiz günlerde bir kişinin arazisinde üretimini durdurduğunu öğrendim. Çiftçilerimiz yavaş yavaş üretimi bırakmak zorunda kalıyor. Bu gidişle çiftçi üretimi durduracak noktaya gelecek” dedi.

TÜKETİCİYE DE YANSIYOR
Bunun yanı sıra yüksek fiyatların tüketiciye de yansıdığına dikkat çeken Çiftçi, “Üretici ne kadar çok maliyetle üretim yapıyorsa bunun devamında tüketici de o kadar fazla fiyatla tüketim yapıyor. Yani üretim maliyeti arttıkça tüketici de zamlı fiyatlarla karşı karşıya geliyor. Burada zor durumda kalan sadece çiftçilerimiz, üreticilerimiz değil; bu ürünleri tüketen vatandaşlarımızda...” şeklinde konuştu. 

2,6 MİLYARLIK DESTEK ÇİFTÇİNİN SORUNUNU ÇÖZMEZ
Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli kuraklıktan etkilenen 651 bin çiftçi için 2,6 milyar lira kaynak ayrıldığını belirterek ödemelerin Aralık’ın ikinci yarısından itibaren başlayacağını söylemişti. 

Üreticilerin bu yaşadıkları zorlukların hem ekonomik hem de politik yanı olduğunu söyleyen Çiftçi, Bakan Pakdemirli’nin açıkladığı desteğin yeterli olmadığına vurgu yaparak “Yardım adı altında yapılan 2,6 milyarlık maddi destek çiftçilerimizin sorunlarını çözmede yeterli olmayacaktır. Bu sorunların çözümü için uygulanan yanlış politikaların düzeltilmesi gerekiyor. Mesela Rusya’ya domates ihraç ediyorken ilişkilerimiz zedelendi ve bunu kaybettik. Aynı şekilde muzda da böyle oldu.. Siyaset ekonomiyi derinden etkiliyor. Aynı zamanda tarım ve üretim planlarının yeniden yapılandırılması gerekli. Bu üretim planlarının 3 - 5 yıllık sürelerle hazırlanması ve uygulamasının yapılması gerekiyor. Ancak bu gibi düzenlemeler çözüm olabilir” sözlerini kullandı. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

Muzaffer
17 Aralık 2021 Cuma 17:21
Katılıyorum 1 yıl çalışıp dininip yatırdığımız pancar parasını almamıza daha 3 ay var alacağımız şimdiden şimdiden %100 değer kaybetti acil çözüm bekliyoruz
Mehmet kuruducu
17 Aralık 2021 Cuma 05:17
Tarım bakanı bu şartlarda kazanan çifçilerle üretsin 2023 degişim zamanı
Yavuz
16 Aralık 2021 Perşembe 18:06
Aynen katılıyorum bugüne kadar dayandık fakat artık dayanacak gücüm kalmadı yani bir fabrika işçisi olarak çalışmayı düşünüyorum tabi işbula bilirsem çiftçinin üretim yapabilmesi için mazot ve gübreye ihtiyaç var maalesef son zamanlarda atan fiyatlar bizim gibi çiftçileri bitirme noktasına geldi bugün tarım kredi koparetifinden 50 kğ Hayvan yemi aldım 215 TL en basidi bu
Mehmet Kaya
16 Aralık 2021 Perşembe 17:22
Cifciyim akp beni batirdi
Mehmet Kaya
16 Aralık 2021 Perşembe 17:20
Gugre borcumu tiraktoru mu sattim denizbanka odedim 500dm arazi boş ta devlete hayirliolsun
İsa
16 Aralık 2021 Perşembe 16:20
Ölduk nedemeli
Çiftçi
16 Aralık 2021 Perşembe 10:58
Anlaşılan o ki çiftçiye sen tarladan çık, biz ürettiklerini dışardan ithal ediyoruz. Hem de böylece yolumuzu buluyoruz Denmek isteniyor .Biz bunu anlamak istemesek de.
HASAN GÜRSEL ALTUĞ
15 Aralık 2021 Çarşamba 10:41
Mevcut sistemde sadece küçük üretici hayatta kalmaz. Sahadan çekilir. Onların ektiği araziler ne olur. Büyüklerin eline geçer. Örnek vereyim ben 20 dekar arazı sahibiyim. Bu araziyi işlemem ,taraktör almam,ekipman almam ekonomik değil. Ben ne yapıyorum bu arazilerimi kiraya veriyorum. Benden kiraya alan çiftçi 1000 dönüm arazi ekiyor.O para kazanabiliyor. çok ektiğinden kazanıyor. Bazıları ise ne yapıyor arazisini satıyor sistemden çıkıyor. Ama mevcut tarlalar gene ekiliyor. Sadece oyunda büyükler kalıyor.Dünya artık küçük bir köy. Bu sistemde 10 dekar,20 dekar ,100 dekar arazi ile üretim yapamazsınız ekonomik değil.Mecburen bu işler büyük üreticilerin eline geçecek. Bu şekilde dünya fiyatları ile rekabet edebilirsiniz. olayın sosyolojik boyutu bu her ne kadar zıraat mühendisleri sosyologları sevmesede gerçek bu maalesef.

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz