Ege'de Son Söz

Bakanlık askıya çıkardı… Menderes Havzası’na biyogaz tesisi!

İş insanı Mehmet Alp Ekşioğlu’nun sahibi olduğu Alp Bioenerji Elektrik Üretim A.Ş’nin Tire’de ‘Küçük Menderes Büyük Ova Koruma Alanı’ sınırlarında inşa etmek istediği biyogaz enerji tesisinin imar planları askıya çıkarıldı.
Bakanlık askıya çıkardı… Menderes Havzası’na biyogaz tesisi!
Haberler / Enerji
25 Ekim 2022 Salı 16:17
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -  İzmir'in tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle ön planda olan Menderes Havzası’ndaki Tire-Ödemiş-Beydağ ve Selçuk ilçelerinde biyoenerji ve gübre üretim tesisleri çalışmaları hızlandı. Özel şirketler tarafından yapılan tesislere bir yenisi daha ekleniyor.

Mehmet Alp Ekşioğlu’nun sahibi olduğu Alp Bioenerji Elektrik Üretim A.Ş’nin yaptığı başvuru dosyasını inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararını duyurmuştu.  Proje için ÇED sürecinin işletilmesine gerek olmadığını açıklayan bakanlık başvuruya onay vermişti.

TARIM ŞERHİ KALDIRILIYOR
Şirket, ÇED onayından sonra imar sürecini de başlattı. Şirketin hazırladığı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1 /l000 ölçekli Uygulama İmar Planı bakanlık tarafından uygun bulunarak askıya çıkarıldı. Askıya çıkarılan planlarla birlikte hali hazırda ‘tarım alanı’ statüsüne sahip Kürdüllü Mahallesi’ndeki 40 bin metrekare büyüklüğündeki 103 ada 133 parselin statüsü ‘enerji üretim alanı’ olarak çevrildi. Parsel için 0,4 emsal hakkı ve 30 metre yükseklik sınırı tanındı.



ATIKSU DEVELİ DERESİNE!
11 milyonluk yatırımla çalışmaya tesis 2,4 MWe elektrik enerjisi üretecek. Proje kapsamında tesise İzmir sınırları içerisinde yer alan tesislerden getirilecek kanatlı hayvan dışkılarından elektrik üretilecek. Tesis günlük 80 ton kanatlı hayvan dışkısı alacak. Enerji üretiminin ardından tesisten çıkan atıklar “Tarımda Kullanılan Organik, Mineral ve Mikrobiyal Kaynaklı Gübrelere Dair Yönetmelik” hükümleri uyarınca piyasa arz edilebilecek. Tesisten çıkan arıtılmış atıksu ise tesisin yanı başından geçen Develi Deresine deşarj edilecek.



OVA KORUMA ALANI
Proje alanının “Küçükmenderes Büyük Ova Koruma Alanı” ve “Küçük Menderes Nehri Alt Havzası” sınırları içinde yer alması dikkat çekerken İzmir Toprak Koruma Kurulu söz konusu taşınmazın kamu yararı kararı alınması, toprak koruma projesi hazırlanması ve DSİ 2. Bölge Müdürlüğü’nün şart ve taahhütlerine uyulması şartıyla oy çokluğuyla izin vermişti. Tesisle ilgili görüş yazısı veren Tire Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ise parselin tapu şerhinde “büyük ova” olduğunu hatırlatarak plan değişikliği istemişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

Berker Seziköz
1 Kasım 2022 Salı 16:15
Ülkemizde bu tarz girişimlerin desteklenmesi gerekiyor. Tebrikler, Allah yollarını açık etsin ????????????
26 Ekim 2022 Çarşamba 08:24
adamlar var gücüyle tarım ve sulamayı bitirmeye ant içmişler.
25 Ekim 2022 Salı 18:46
Atilla Kaya ne diyormuş? Belediye yapsa itiraz ederler.

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz