Ege'de Son Söz

İzmir'in turistik ilçesine JES hamlesi!

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin katılımı ile temel atma töreni Ağustos ayında gerçekleştirilen Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi için,  Dikili TDİOSB Jeotermal Kaynak Arama Sondajı projesinin tanıtım dosyasını hazırladı.
İzmir'in turistik ilçesine JES hamlesi!
Haberler / Enerji
21 Ekim 2022 Cuma 15:13
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Avrupa ve Türkiye’nin en büyük topraksız, tam otomasyonlu, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan tarımsal sanayi kümelenmesi olması hedeflenen Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi’nin temel atma töreni Ağustos ayında gerçekleştirilmişti.

İzmir Valiliği, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Dikili Belediyesi ve Bergama Ticaret Odası işbirliğiyle hayata geçirilecek olan projenin temel atma törenine; Türkiye Cumhuriyeti son Başbakanı AK Parti Genel Başkanvekili, İzmir Milletvekili, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım ve Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi’nin yanı sıra, AK Parti’li ve CHP’li Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları katılmıştı.

Projenin en önemli özelliği olarak ‘yerli ve milli enerji kaynağı’ denilen Jeotermal Enerji kaynağının kullanılacağı belirtilen OSB için Tarım ve Orman Bakanı Bakan Vahit Kirişçi, “Her şeyden önce burası bir OSB. Ancak Sera OSB. Burada JES kaynağın kullanılması ve böylelikle enerji gibi önemli girdinin daha uygun şartlarda temini ve üretimde etkin olarak değerlendirilmesi var” ifadelerini kullanmıştı.

PTD DOSYASI HAZIR
Temel atımı sonrası bir yandan da JES için çalışmaların sürdüğü Dikili TDİOSB’de jes arama sondajı için proje tanıtım dosyası hazırlandı. Yaklaşık olarak 1 milyon 460 bin TL’ye mal olması beklenen proje kapsamında Jeotermal kaynak aranması (1000±200 m derinlikte) işleminde Rotary (Döner) Sondaj yöntemi kullanılacak olup, baskı (yük) altında dönen bir matkabın kesici dişleri aracılığıyla formasyonu parçalaması sonucu oluşan formasyon parçalarının bir dolaşım sıvısı (çamur veya su) ile dışarı atılması ile faaliyet gerçekleştirileceği belirtildi.

KURUMLAR NE GÖRÜŞ VERDİ?

Dikili Belediye Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü: 
“Bahse konu proje tanıtım dosyasında belirtilen şartlar için? çevre ve insan sağlığını tehdit edebilecek herhangi bir unsurun varlığı tespit edilememiş olup, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüzce işin yapımında bir sakınca bulunmamaktadır” şeklinde belirtilmektedir.

Dikili Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü:
“Kültür ve Turizm Bakanlığınca 07.03.2017 tarihinde onaylanan 1/25000 ölçekli Dikili Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Nazım İmar Planındaki konumu incelenmiş olup, 'Tarım Alanı, Sulama Alanı, Kurutma Kanalı ve Rekreasyon Alanı' kullanımında kalmaktadır. Proje alanında Müdürlüğümüz tasarrufunda yürütülmekte olan bir işlem bulunmamakta olup, gerekli izin ve görüşlerin alınması koşuluyla tarafımızca bir sakınca bulunmadığı” şeklinde belirtilmiştir

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü:
“İzmir Dikili İlçesi İsmetpaşa Mahallesi civarında A.R.: 1589 (ER:3381919) Numaralı Jeotermal Ruhsatlı Sahada, Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi tarafından yapılması planlanan ilgi yazı ekindeki Proje Tanıtım Dosyasında ED50 6 derece koordinatları belirtilen "Jeotermal Kaynak Arama Sondajı (3 Adet)" proje alanı Doğal Sit Alanı olarak belirlenen alanlar içerisinde kalmamaktadır” şeklinde belirtilmiştir.

İzmir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü:
“Arazinin Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca yerinde etüt edilmesi ile hazırlanan Tarımsal Etüt Raporunun İl Müdürlüğümüz tarafından değerlendirilmesi neticesinde talep konusu İl Toprak Koruma Kuruluna sunulmuş? İl Toprak Koruma Kurulunun 28/02/2022 tarih 2022/18 numaralı "Talep Konusu mutlak tarım arazisi üzerinde yapılmak istenilen 3 adet jeotermal kaynak arama sondaj çalışmasının, projenin teknik özellikleri dikkate alındığında alternatif alan bulunmaması nedeniyle Toprak Koruma Projesi hazırlanması ve hazırlanan Toprak Koruma Projesine uyulması şartıyla 1 yıl geçici olarak izinlendirilmesi" kararının oy çokluğu ile kabulüne karar verilmiştir.

Buna göre yazımız ekinde gönderilen Toprak Koruma projesine uyulması şartıyla 5403 sayılı Kanun kapsamındaki Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına Dair Yönetmeliğin 12. maddesinin ikinci fıkrası gereği 1 yıl geçici olarak jeotermal kaynak arama sondajının uygun görüldüğü…”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

izmirli
21 Ekim 2022 Cuma 16:41
herşeyin içine etmeden gönderilmeliler..

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz