Ege'de Son Söz

Araç sahipleri direksiyon başında… Şoförler kaçıyor!

İzmir’de yaz başından minibüslerde yolcu sayısının iyice düştüğü, yaptığı cironun yüzde 20’sini yevmiye olarak alan şoförlerin günlük kazancının bu nedenle azaldığı, bu nedenle minibüs şoförlerinin daha kazançlı tanker veya TIR şoförlüğüne geçiş yaptığı öne sürüldü. İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, minibüs sahiplerinin mecburiyetten sefere çıkmaya başladığını bildirdi.
Araç sahipleri direksiyon başında… Şoförler kaçıyor!
Haberler / Otomobil
24 Temmuz 2024 Çarşamba 08:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ -  İzmir’de toplu ulaşım ücretlerine yapılan zamla birlikte minibüs yolcu taşıma tarifesi de değişti.

UKOME’den toplu ulaşıma yapılan zammın onaylanmasının ardından, Ocak ayında hak kazanılan tarifeyi Haziran ayında uygulamaya başlayan minibüsçüler, henüz 90 dakika uygulamasının bir olumsuz etkisiyle henüz karşılaşmadı.

Ancak havaların aşırı sıcak olması nedeniyle düşen yolcu sayısı, minibüsçülere nurtopu gibi yeni bir sorun getirdi. Yolcu sayısının azalması nedeniyle günlük kazançları düşen minibüs şoförleri, daha çok kazandıran tanker veya TIR şoförlüğüne hızlı geçiş yapmaya başladı.

O GÜNKÜ CİRONUN YÜZDE 20’Sİ, ŞOFÖRÜN YEVMİYESİ
İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, minibüs şoförlerinin yoğun bir şekilde tanker şoförlüğüne veya TIR direksiyonuna geçmeye başladığı iddiasını doğruladı.

Minibüs şoförlerinin, o gün yaptığı cironun yüzde 20’sine tekabül eden parayı yevmiye olarak aldığını, ayrıca yevmiyenin dışında yeme, içme, sigara gibi masraflarının da olduğunu hatırlatan Başkan Kayışdikici, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Havalar çok sıcak olduğu için, aman dışarıya çıkmayın, mutlaka dışarı çıkmanız gerekmiyorsa, saat 11.00 ile 16.00 arasında evde kalın, mesajları veriliyor. Bu mesaja uyan çok insan oldu. Dolayısıyla bu saatlerde özellikle minibüslerimiz boş gidiyor, boş dönüyor diyebilirim. Minibüs şoförleri, yüzdelik hesabıyla çalışıyor, ona göre yevmiye alıyor. Günde 4 bin lira ciro yapan şoför, 800 lira yevmiyesini alır. Ayrıca sigarası, yemeği, içmesi de minibüsün gelirinden sağlanır. Bir paket sigara olmuş 70 lira. Yeme içme, ortalama 250 lira. Çayı kahvesi derken bu rakam da 400 lirayı buluyor. Toplu taşımada 90 dakika uygulaması hafta başında başladı. Yansımalarını önümüzdeki hafta görürüz. Çünkü vatandaş, bu uygulamanın henüz farkında değil. Bugün minibüslerin yolcu sayısı azaldıysa, bunun sebebi sıcaklardır. Hal böyle olunca, şoför arkadaşlar günde 400 lira civarında yevmiye alır oldu. Bu parayı az buldukları için de tanker veya TIR direksiyonuna transfer olmaya başladılar. Tanker şoförlüğünden ayda 60 bin lira maaş alan var. Onlara da hak veriyorum ama biz minibüs sahipleri, şoför olmayınca mecburen araçlarımızın direksiyonuna geçtik, şoförlük yapıyoruz.”

İzmir’de en son minibüs yolcu taşıma tarifesine göre, en kısa mesafe, yani indi-bindi 20 lira. Mesafenin uzaklığına alınan kademeli ücretler de 20, 25, 30 ve 35 lira olarak belirlenmişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

Gürsel
25 Temmuz 2024 Perşembe 09:34
Yıl 2024 ve hala dolmuş-minibüs kültürü konuşuluyor. Yerellerde ulaşımdan tek sorumlu kurum belediye'dir. Belediyenin sadece ulaşımı zorunluluğu vardır. Minibüs-dolmuş rantı sebebiyle şehri köy gibi gösteren hizmetler İzmir'e yakışmıyor.
Ahmet
24 Temmuz 2024 Çarşamba 13:16
Senın gibi başkan olursa dolmuş denen bır şey kalmayacak ancak esnafı bır bırıne düşürürsün Hasetle fitne ile başkanlık yapıyorsun Dernek dernek degıl huzur evi
izmir'li
24 Temmuz 2024 Çarşamba 12:32
ESHOT ve İZULAŞ gibi tek tip tek maaş şoför uygulaması olsun saat uygulamalarını kaldırın kural tanımaz ve mafya tipli şoförlere canımızı emanet etmeyeceğiz adam dakikam geliyor diye acele ediyor yolcuları da strese sokuyor çok zorda kalmadıkça asla binmem...
İYİ PARTİ GN. BŞK
24 Temmuz 2024 Çarşamba 12:21
"İnin beyler vatandaşın sırtından bu millet sizin köleniz değil, marabanız değil, uşağınız hiç değil' dedi.
müşavir bey
24 Temmuz 2024 Çarşamba 12:04
Vergi Vermiyorsunuz,şöförleri tam sgk lı göstermiyorsunuz. altınızda milyonluk araçlar... Bu işten memnun değilseniz ben mali müşavir olarak talibim aracınızı hattınızı satın bana :)
24 Temmuz 2024 Çarşamba 11:51
sigara masraf değildir. onu ne sayıyorsunuz? içmeyin efendim.
Yolcu
24 Temmuz 2024 Çarşamba 11:28
Yaşlı Annem bundan 3 yıl önce hastaneden gelirken dolmuşta cüzdanını unutmuştu ve indikten hemen sonra karşı yönden gelen dolmuşu durdurmuş durumu anlatmış ve indiği dolmuşu arayıp söylemelerine rağmen ertesi gün Gediz deki son duruklarına gittik ve o dolmuşu saatlerce bekledik ve geldiğinde şoför ile görüştüğümüzde cüzdan filan görmediğini söyledi ve kamara kayıtlarını görmek istediğimizi söyleyince önce kamara bozuk şimdi sonra sefere çıkacaklarını kayıt veremeyeceklerini söyleyerek hatta nerdeyse döveceklerdi bizi annemin cüzdanindaki bir altın kolye,altın zincir ve bir miktar paranın üstüne yattılar ve ben bunların şoförler odası dahil birçok yeri aradığım halde bi sonuç alamadım ve ben şehir dışında çalıştığım için fazla ilğilenemedim gitti rahmetli annemim çüzdanı inşallah daha beter olurlar bir yolcuya bile hasret kalırlar
Uyar Uyaroğlu
24 Temmuz 2024 Çarşamba 09:00
minibüs sahiplerinin araçlarıyla çalışmaya çıkmasındaki problem nedir anlayamadım, zaten senin aracın, plakan vs. milletin emeğini sömürmek yerine çalışın bakalım görelim nasıl oluyormuş.
24 Temmuz 2024 Çarşamba 08:51
Oda başkanı minübüs fiyatlarına zam yap Sonra yolcu kalmadı Şöför size bedavayamı çalışacak Kendiniz çalışın
ERBİL KIRBAŞ
24 Temmuz 2024 Çarşamba 08:47
sayın Mehmet şimşek araç sahibinin beyanını inceleyin günde 4,000 tl ayda 120,000 tl yılda 1,440,000 tl gelir ve devlete verdiği vergi yılda 10,000 tl adaletiniz bu taksi ,minübüs ve berberlere yani basit usule vicdanınız ne diyor acaba...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz