Ege'de Son Söz

EGOD Başkanı uyardı: Eylül’de büyük zam var!

Sıfır otomobil satışlarında geçerli olacak olan Avrupa Birliği Araç Genel Güvenlik Yönetmeliği uygulaması, Ağustos ayında yürürlüğe girecek. Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, otomotiv satışlarına ilişkin “Ağustos sonuna kadar bütün otomobil satıcılarında çılgın kampanyalar var. Yılbaşından bile daha ucuza satış yapıyorlar. Bu kampanyalar ‘aldın, aldın’ kampanyası. Alınmayan her araçta eylül itibarıyla güvenlik paketi zorunluluğundan kaynaklı en az 3 bin ila 5 bin euro arasında bir artış olacaktır” dedi.
EGOD Başkanı uyardı: Eylül’de büyük zam var!
Haberler / Otomobil
20 Temmuz 2024 Cumartesi 08:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Yüksek enflasyon ve kurdaki en ufak dalgalanmadan etkilenen sıfır otomobillerin satış fiyatlarındaki değişim merak konusu…

Öte yandan, hükümetin kabul ettiği Avrupa Birliği Araç Genel Güvenlik Yönetmeliği (GSR) uygulamasının yürürlüğe girmesi beklenirken Ağustos sonuna ertelendi. Bu düzenleme ile satılacak sıfır otomobillerin bazı şartları sağlaması gerekiyor. Yeni karar sonrası ise otomotiv satıcıları, zararına kampanyalar başlattı.

Egedesonsöz’e konuşan Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, sıfır araçlardaki satışların durumunu değerlendirdi.

‘YILBAŞINDAN BİLE DAHA UCUZA SATILIYOR’
Torun açıklamasında “güvenlik paketinin ağustos sonuna ertelenmiş olmasından kaynaklanan bir durum var. Ağustos sonuna kadar bütün otomobil satıcılarında çılgın kampanyalar var. Yılbaşından bile daha ucuza satış yapıyorlar. Bu kampanyalar aldın, aldın kampanyası. Alınmayan her araçta eylül itibarıyla güvenlik paketi zorunluluğundan kaynaklı en az 3 bin ila 5 bin euro arasında bir artış olacaktır” dedi.

‘KURDAKİ EN UFAK OYNAMA FİYATLARA YANSIYOR’
Torun, otomobillerin büyük çoğunluğunun yurt dışından geldiğini ve kurdaki değişimlerden etkilendiğini belirterek “Araçların yüzde 80’i ithal araçlar. Kurdaki en ufak bir oynama araç fiyatlarına yansıyor. Sadece kur fiyatı da değil. Aracın fiyatı yükseldikçe ÖTV ve KDV de ekstra yükleniyor. Dövize gelecek olan yüzde dilimiyle otomobile gelecek olan yüzde dilimi aynı oran olmuyor hiçbir zaman” dedi.

‘HAZİRAN AYI SONUNA KADAR 600 BİN ARAÇ SATILDI’
Yüksek enflasyon ve bankalarda yaşanan kredi zorluklarına rağmen sıfır otomobil satışlarının arttığını ifade eden Torun, “Bu yıl bu kadar çok finansmana erişim, ikinci el kredisi olmamasına rağmen, kredi yolları birçok yerde kapanmışken, bankalar tarafından araç kredisinin çok fazla verilmediği bir dönemde araçlar çok fazla rağbet görüyor. Buna rağmen haziran ayının sonuna kadar satılmış araba yaklaşık 600 bindi. Ayda 100 bin adet araç satışı demektir. Bu da iyi bir rakam demektir. Bu sene hiç beklemediğimiz rakamlar bunlar. Bu ay çok daha fazla satış olacağını, 140 bini bulacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

‘KASIM-ARALIK SATIŞ DÖNEMİ TEMMUZ-AĞUSTOS’A KAYDI’

Torun şunları söyledi:

“Araç satışları normal bir yaz dönemi olsa, enflasyon döneminde olmasak araç satışlarının fazla olmasını bir yandan mevsime de bağlayabilirim ama satışlar daha çok Kasım-Aralık ayındaki kampanyalarda olur. Bu yıl durum farklı. Kasım –Aralık dönemi bana kalırsa şu döneme kaymış durumda. Bu güvenlik paketi zorunluluğundan kaynaklanıyor.”

GSR DÜZENLEMESİ NEDİR?
GSR düzenlemesi, yeni nesil otomobillerin özellikle  güvenlik açısından "gırtlak dolu" olmasını gerektiriyor. Bu düzenleme kapsamında artık tüm otomobiller, şerit takip sistemi, yorgunluk algılama sistemi ve akıllı hız yardımı gibi yeni nesil özelliklerle donatılmak zorunda kalacak.

Avrupa Birliği Araç Genel Güvenlik Yönetmeliği’ne göre, sıfır otomobillerde bulunması gereken teknolojiler şu şekilde:

-Acil durum frenleme asistanı

-Sürücü yorgunluk algılama sistemi

-Alkol kilidi hazırlığı

-Kaza veri kaydedicisi

-Ani frende otomatik yanan flaşörler

-Önden çarpmada yaya koruması için ‘safety glass’ özellikli ön cam

-Trafik işareti algılama sistemini de içeren akıllı hız yardımı

-Direksiyon müdahalesini de içeren şerit takip asistanı

-Geri görüş kamerası veya arka park mesafe sensörü

Bu özellikleri taşımayan otomobiller, Eylül ayı itibarıyla tescil ettirilemeyecek ve bu tür sıfır otomobiller satılamayacak.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz