Ege'de Son Söz

'Eko-Kondu' davasında Foça Belediyesi’nden savunma: Mimarlar Odası taraf değil!

İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) tarafından Foça’da tarım arazileri üzerinde hayata geçirilen ‘Hayalinizdeki Köy: Mid Phokaia Ekoköy’ projesinin iptali davasında savunma yapan Foça Belediyesi Mimarlar Odası’nın projeyle ilgili dava açma ehliyetinin olmadığını ileri sürdü. Belediye, verilen ruhsatların da hukuka uygun olduğunu iddia etti.
'Eko-Kondu' davasında Foça Belediyesi’nden savunma: Mimarlar Odası taraf değil!
Haberler / Yerel Yönetimler
9 Mayıs 2024 Perşembe 09:08
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir’in Foça İlçesi Fevzi Çakmak Mahallesi’nde 510 dönümlük tarım arazisi üzerinde yapılmak istenen ‘Ekoköy Ekolojik Turizm Projesi’ yargıya taşındı. Mimarlar Odası (MO) İzmir Şubesi, CHP’li Foça Belediyesi’nin proje için verdiği yapı ruhsatının usulsüz olduğunu iddia ederek iptali için dava açtı. 

Swissotel Büyük Efes'te gerçekleşen “Hayalinizdeki Köy: Mid Phokaia Ekoköy” tanıtım toplantısında, İZSİAD Yönetim Kurulu eski Başkanı Hasan Küçükkurt ve İZSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Talak tarafından kamuoyuna duyurulan proje ile ilgili dava dilekçesinde kanuna karşı hile yapıldığı ifade edildi. 



FOÇA BELEDİYESİ’NDEN SAVUNMA
İzmir 5. İdare Mahkemesi’nde görülen davada Foça Belediyesi yazılı savunma yaptı. Davanın süresinde açılmamış olması nedeniyle reddini talep eden Foça Belediyesi Mimarlar Odası’nın da planla ilgili dava açma ehliyetinin olmadığını ileri sürdü.

BELEDİYE: MİMARLAR ODASI'NIN HAKKI YOK!
Dilekçede “Ayrıca davacı Mimarlar Odası Başkanlığı’nın işbu davayı ikame etmekte hukuken geçerli bir menfaati bulunmamaktadır. Davacı iptali istenen işlemlerin tarafı değildir, taşınmazlar üzerinde bir hakkı bulunmamaktadır. Yani kısaca iptalini istediği işlemler ve işlemlerin konusu taşınmaz ile herhangi bir bağlantısı bulunmamakla beraber, bu nedenlerle bu işlemlerin iptalini istemekte herhangi bir hukuki yararı da yoktur” ifadeleri yer aldı.



İZNİN GEREKÇESİ İL TARIM’IN GÖRÜŞ YAZISI
Foça Belediyesi, tarım arazilerini yapılaşmaya açan EKOKÖY Projesi’ne verilen iznin gerekçesi olarak ise İzmir İl Tarım Orman Müdürlüğü’nden talep ettikleri görüş yazısını gösterdi.  Savunma dilekçesinde “Belediye Encümenince; alınan görüşler ve İzmir İl Tarım Orman Müdürlüğü’nün 07.10.2021 tarih ve 3623890 sayılı yazıları ile tarafımıza ilettiği “Ekolojik Tarım Turizmi yapılmak üzere tarım dışı amaçlı kullanılması uygun görülmüştür.” görüsüne istinaden 5403 sayılı yasada belirtilen hususlar dikkate alınarak, 07.04.2022 tarih ve 139 sayılı kararı ile Yenifoça-Fevzi Çakmak Mahallesi, 504138 ada 4655 parselin yediye ifrazı, 07.04.2022 tarih ve 140 sayılı Kararı ile Yenifoça-Fevzi Çakmak Mahallesi, 504147 ada 4652 parselin yediye ifrazı uygun görülerek kabul edilmiştir” denildi.

DAVANIN REDDİ İSTENDİ
Dilekçede, yapı ruhsatlarının 3194 sayılı İmar Kanunu Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne ve yürürlükteki çevre ve uygulama İmar planlarına uygun olarak düzenlendiği de ileri süren Foça Belediyesi davanın reddini talep etti.  

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

anonim
11 Mayıs 2024 Cumartesi 19:36
İl tarım imar planı yapılması halinde uygun görüldü şeklinde görüş verirken belediye plan yapmadan ruhsat verdi. il tarımın verdiği görüşünde bir aykırılık yok. Belediye hatasını ört pas etme ve projeyi kurtarma derdine düşerek kelime oyunu yapmış. Ruhsata imza atan herkes yargılanmalı.
Climberek
11 Mayıs 2024 Cumartesi 01:31
Sasirdik mi.? HAYIR...Gelen yeni baskan bu hain proje icin onceden hazirlanip servis edildi. Foca halkida bu zokayi yutup yasasin halkci baskan kazandi diye sevindi. Turuva atimiz ve icimizdeki Irlandalilar sectiklerimiz oldu maalesef...
Ünal
10 Mayıs 2024 Cuma 22:36
Foça Belefiyesi ni kınıyorum. Tüm bu yarım adanın korunması gerekirken taş yığını haline gelmesine neden katkı sağladı ? Belediyenin çıkarı ne? Savunma nedenini yeni belediye başkanı açıklamalı. VErdiğim oy ATATÜRK içindi ama CHP de kan kaybetmeye devam ediyor yazık
Köylü
9 Mayıs 2024 Perşembe 19:02
Tarım turizmi mi, bir gülesim geldi :)))
Reşat
9 Mayıs 2024 Perşembe 17:41
Talana dur diyelim.
Cemalettin
9 Mayıs 2024 Perşembe 16:47
Tapulu imarlı yerlere itiraz etmek gelenek haline geldi aklına esen itiraz ediyor
Mehmet Altun
9 Mayıs 2024 Perşembe 14:33
Foça belediyesi bir Kamu Kurumu olarak Foça insanımızın hak ve geleceğini korumak zorundadır. Kanunlar halkın temel ve geleceğe dönük yararlarını korumuyorsa yok hükmünde sayılmalıdır. Mimarlar Odası kesinlikle haklıdır ve bizler odanın yanındayız. Kişisel çïkarları peşinde koşanlar unutmasın ki Foça''da yaşayan insanlar bu projeye geçit vermeyecektir! Yaşayıp hep beraber göreceğiz,el mı yaman,bey mı yaman!
Sebnem
9 Mayıs 2024 Perşembe 13:26
Mimarlar odasina hakki yok diyen belediye uyeleri o mevkiye sizi halk getirdi halkindami hakki yok halk mimarlar odasiyla ayni goruste herne sekilde olursa olsun yapilan rant icin talamdir. Halkin malini peskes cekmeye kimin hakki var muslugun basina geciren halk sizi ordan asagida indirmesini bilir. Sizler piskince kimin hakki var kimin hakki yok arastirmasini yapacaginiza biranonce yargi karsisinda nasil hesap vereceginize hazirlansaniz iyi olur. Hesabini vereceksiniz yaptiginiz yolsuzluklarin oyle basip gitmek yok.
MURTAZA GEN UZMANI
9 Mayıs 2024 Perşembe 12:54
Kusura bakmayın ama talan adeta genlerimize işlemiş...
SOKAK
9 Mayıs 2024 Perşembe 12:52
Tarım arazilerinin kullanımı için sadece izin verilmesi değil, yapılacak projenin de burada onay alması gerekiyor. Acaba Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bu projelerin onayı için de izin verdimi diye Foça Belediyesine ve de İZSİAD yöneticilerine soruyorum.

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz