Ege'de Son Söz

Yargı kararına rağmen yeni başvuru… JES şirketinden koordinat oyunu!

Mahkemenin yakın zamanda verdiği ÇED iptal kararına rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sanko Holding’in aynı bölgedeki yeni 2 yeni JES projesi için ÇED süreci başlattı.
Yargı kararına rağmen yeni başvuru… JES şirketinden koordinat oyunu!
Haberler / İş Dünyası
23 Mart 2024 Cumartesi 09:22
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Çiftçilerin başta üzüm bağları olmak üzere tarımsal üretime zarar verdiği gerekçesiyle jeotermal enerji santrallere (JES) karşı çıktığı Manisa’da jeotermal santral kurulumu için verilen izinlerin ardı arkası kesilmiyor. 2021 yılında hazırlanan Jeotermal Enerji Santrallerinin Çevresel Etkileri Raporu’na göre Manisa’da 17 jeotermal enerji santrali bulunuyor. 

Yakın zamanda Gaziantep merkezli Sanko Şirketi’nin Manisa’nın Salihli ilçesi Yılmaz, Keli, Atatürk, Çavlu, Beşeylül, Hasalan, Süleymaniye ve Pazarköy mahallelerinde tarım arazilerinde açmak istediği jeotermal elektrik santrali (JES) için 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir' kararı verilmişti. 

Karar, Salihli Çevre Derneği ve Salihliler tarafından yargıya taşınırken mahkeme bilirkişi heyetinin raporu doğrultusunda ÇED kararını iptal etmişti. Kararda, söz konusu projenin hayata geçmesi durumunda, yeryüzü ve yeraltı suları ile toprak açısından olumsuzluklar oluşturacağı, bitki örtüsüne, canlılar ve tarım sektörüne potansiyel olumsuz etkilerinin olacağı ifade edilmişti.



ŞİRKETTEN YENİ BAŞVURU
Ancak mahkeme kararına rağmen yakın zamanda şirket aynı bölge için yeniden Bakanlığın kapısını çaldı. Şirket, Manisa’nın Salihli ilçesinde daha önce ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı aldığı 10 MWe gücündeki santral projesinin kapasitesini 25 MWe çıkarmak ve ayrıca 80 MWe gücünde yeni bir jeotermal santrali inşa etmek için izin istedi.  Sondaj noktaları ise  Yılmaz, Çavlu, Keli, Atatürk, Zafer, Beşeylül, Gaziler ve Kirveli mahalleleri sınırlarında kalıyor.

TARIM VE SULAMA ALANI
ÇED sahası “İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre ‘tarım arazisi’ ve ‘sulama alanı’ sınırlarında kalırken ayrıca sondaj noktalarının Etrafında üzüm bağları bulunuyor. Şirket toplamda 840 milyon kWh elektrik üretecek her iki santral için 1,3 milyar TL bütçe ayırdı.



AYNI PROJENİN MAKYAJLISI
Kararı değerlendiren Salihli Çevre Derneği avukatı Yıldıray Çıvgın “Biz bu şirketin işini anlayamadık. Mahkeme defalarca projelerini iptal etti. Buna rağmen aynı projeleri makyajlayıp değiştirip değiştirip önümüze koyuyorlar. Belli ki onlar Salihli ovasını talan etmekten vazgeçmeyecekler biz de Salihli ovasını hem hukuki hem de diğer yollardan korumaya devam edeceğiz” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

Oğuz Kaan
23 Mart 2024 Cumartesi 09:57
“Toprağına taşına ölürüm Türkiyem” diyenler nerede? Ülkemin en güzel toprakları çoraklaştırılıyor, en güzel bağları bahçeleri yok oluyor. Atalarımızdan aldığımız mirası torunlarımıza bırakamayacağız.

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz