Ege'de Son Söz

Üniversiteyi kazanan öğrenciler dertli: Kiralar yüksek, yurtlar pahalı!

Son iki yıl içerisinde bütçesine uygun ev veya özel yurt bulamadığı için sıkıntı yaşayan üniversite öğrencilerini yine aynı sorun bekliyor. En düşük öğrenci yurdu ücreti yıllık 120 bin liradan başlarken, bu rakam 260 bin liraya kadar çıkıyor. İki kişinin kalabileceği 1+1 evlerin fiyatları da 25 bin lira dolayında. Öğrenci yurdu işletmecisi Murat Baran, özel yurtların 12 bin yatakla yeni misafirlerini beklediğini söyledi
Üniversiteyi kazanan öğrenciler dertli: Kiralar yüksek, yurtlar pahalı!
Haberler / İnşaat/Emlak
27 Temmuz 2024 Cumartesi 08:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Dokuz üniversiteli İzmir, 2024-25 eğitim öğretim yılında üniversite hayatına başlayacak binlerce yeni misafirini bekliyor. Öğrenciler, şu günlerde tercih yapmakla meşgul. 2 Ağustos’a kadar tercihlerini yapacak olan öğrenciler, kayıt işlemlerini de 19-23 Ağustos arasında yapacak. Elektronik kayıtlar da 19-21 Ağustos tarihlerinde alınacak. Bu takvim işlemeye başlarken, üniversiteye yeni başlayacak öğrenciler ve veliler, barınma sorununu nasıl çözecekleri konusundaki belirsizliği aşmak için şimdiden kafa yormaya başladılar.

DÖRT KİŞİLİK ODADA KİŞİ BAŞI ÜCRET, YILLIK 75 BİN LİRADAN 120 BİN LİRAYA ÇIKTI
İzmir’de KYK yurtlarında toplam 18 bin yatak bulunurken, özel yurtlardaki yatak sayısının da 12 bin dolayında olduğu konuşuluyor. Bornova, Bayraklı, Buca, Narlıdere, Karabağlar, Balçova ve Karşıyaka belediyelerine ait yurtlar da yaklaşık 1000 yatak kapasitesine sahip. İzmir’deki üniversitelerde önümüzdeki eğitim yılında yaklaşık 200 bin öğrencinin okuması beklenirken, bu kadar öğrencinin nerede barınacağı da kocaman bir soru işareti olarak duruyor. Geçen yıl dört kişilik odada kişi başı yıllık 75 bin lira olan yurt ücreti, bu yıl en düşük 120 bin lira oldu. İki kişilik odada kişi başı yıllık 95 bin lira olan ücret de bazı yurtlarda 260 bin liraya kadar yükseldi.  Uzun yıllardır özel öğrenci yurdu işleten Murat Baran, konut kiralarının da yurt ücretlerinin de ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullara paralel olarak arttığına dikkat çekerek şu değerlendirmelerde bulundu:

BARAN: YURTTAKİ KONFOR, EVLERDE YOK
“Özel yurtlara yatırım yapan pek yok. Çünkü çok yüksek maliyetli bir yatırım ve bu işin çok büyük sorumluluğu var. Yurt açmak yerine insanlar artık 1+1 bir evler yapıyor, öğrenciler için. Vergisi yok, algısı yok, haliyle bu yönde yatırımlar hızla devam ediyor. Öğrencinin başına bir şey gelse, sorumluluğun yok. Yurtlar, bu açıdan daha güvenli. Evet; yurt ücretlerinde bir artış oldu ama kiralar da düşük sayılmaz. Bugün 1+1 öğrenci evinin kirası ortalama 25 bin lira. Pandemide benim gibi özel yurt işletenler çok büyük zarara uğradılar. Devletten bir kuruş yardım alamadık. Pandemide bir tane yurdumu elden çıkarmak zorunda kaldım, kirasını ödeyemediğim için… Şu anda İzmir, Aydın ve Nazilli’de 5 özel öğrenci yurdu işletiyorum. Geçtiğimiz Nisan ayında yaptığım kampanya kapsamında iki kişilik odalarda aylık kişi başı fiyat, 18 bin liraydı. Akademik yıl 10 ay olduğuna göre, yıllık 180 bin lira. Tek kişilik oda fiyatı yıllık 260 bin lirayı buluyor. Dört kişilik odaların fiyatı, kişi başı aylık 12 bin, yıllık 120 bin lira. Bazı yurtlar var, dört kişilik odaları kişi başı aylık 18 bin liraya satıyor. Bu paranın içinde, haftanın 7 günü sabah kahvaltısı ve akşam yemeği var.  24 saat sıcak su var, kesintisiz internet var. Bazı yurtlar çamaşır hizmeti için küçük de olsa para istiyor ama çoğunluk, bu hizmeti ücretsiz veriyor. Özel yurtlardaki konforu, konutlarda bulmak zor.”

YURT İŞLETMECİSİNDEN VELİLERE TAVSİYE
Öğrencilerin açıkta kalmaması için yurt işletmecilerinin mutlaka gereken katkıyı koyacağına vurgu yapan Murat Baran, özellikle üniversite hayatına yeni başlayacak öğrencilerinin velilerine bazı tavsiyelerde bulundu:

“Bazı aileler, yurt ücretlerinin yüksekliğini gerekçe göstererek, iki öğrenci için 20 bin liraya ev tutarak daha ekonomik olacağını düşünüyor. Bence bu doğru bir düşünce değil. Öğrenci eve geçince, elektrik, su, internet faturası ödeyecek, ısınma bedeli ödeyecek. Yeme içme için harcama yapacak. En önemlisi, güvenlik… Bir kız veya erkek öğrenci evde kalsa, bunlar sonuçta ergen ve ilk defa şehirlerinden, ailelerinden uzaktalar. Telefonla çocuğa ulaşamadığınızda ne yapacaksınız? Bence en az bir yıl, hatta iki yıl, çocuklar çevreyi tanıyıncaya kadar, aileden, şehirden ayrılmış olmanın sıkıntılarını aşıncaya dek, yurtta kalmasında fayda var. Unutmayalım, ortam kötü. Çünkü yurda giriş çıkış saatleri belli. Hiç olmazsa burada nereye gitti, ne zaman geldi, bilirsiniz. Kiralık konutlar ve özel yurtlar, KYK yurtlarında kendilerine yer bulamayan öğrencilere barınma sorunu yaşatmaz diye düşünüyorum

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz