Ege'de Son Söz

Tamirhanede kuyruklar… Araba çok, usta yok!

Piyasada otomobil sayısı artarken usta sayısının azalması, son dönemlerde tamirhanelerde tamir ve bakım için bekleyen araçların artmasına sebep oldu. İzmir Oto Tamircileri Esnaf Odası Başkanı Necdet Heppekcan, 12 yıl zorunlu eğitimden sonra hiçbir çocuğun çırak olamayacağını belirterek, sektörde işgücü eksikliğinin giderek arttığına dikkat çekti.
Tamirhanede kuyruklar… Araba çok, usta yok!
Haberler / Ekonomi
2 Kasım 2022 Çarşamba 08:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Muhittin AKBEL / EGEOESONSÖZ - Sıfır otomobil ve ikinci el üst model araçların fiyatları astronomik rakamlara ulaşınca, oto sanayi sitelerinde tamir ve bakıma getirilen araç sayısında artış gözleniyor. Sanayi sitelerinde oto tamirlerinin önlerinde yığılmalar görülürken, ustaların da artık randevulu sisteme geçtiği öğrenildi. Ustaların günde iki-üç arabanın tamir ve bakımını yapabildiğini, çünkü pek çok ustanın ya tek başına, ya da bir eleman desteğiyle hizmet verdiğini belirten İzmir Oto Tamircileri Esnaf Odası Başkanı Necdet Heppekcan, “Tamir bekleyen araba çok, ama usta yok. Böyle giderse, iş yapacak, eleman yetiştirecek usta bulamayacağız” dedi

BİR ÇIRAĞIN USTALAŞMASI 4-5 YILI BULUYOR
“Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarıldığı 2012 yılından bu yana tamirhanelere çırak gelmez oldu” diyen Başkan Heppekcan, Mesleki Eğitim Merkezleri’nin önemine dikkat çekti. 4+4+4 eğitim sisteminde bir çocuğun zorunlu eğitimini 19 yaşında bitirdiğini belirten Başkan Heppekcan, “Çünkü çıraklığın yaşı geçmiş oluyor. Tamirciliği öğrenme, el becerilerinin geliştirilmesi yaşı, 12 ile 17 arasıdır. Eskiden ilk ve ortaokulu okuyan çocuk, 14-15 yaşında çırak gelir, zaman içinde yetişir, önce kalfa, sonra usta olurdu” ifadelerini kullandı.

Heppekcan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ne yazık ki 19 yaşına gelmiş bir çocuk, arabanın altına girip tamir yapmak istemiyor. Aileler de çocuklarının beyaz yakalı olarak yazları serin, kışları sıcak ortamı olan yerlerde çalışmalarını istiyor. Mühendis olsun, doktor olsun, avukat, öğretmen olsun istiyor. Sadece oto tamirciliği için söylemiyorum; marangozlar, terziler, berberler için de geçerli bu söylediklerim. Onlar da çırak bulamıyorlar. Haliyle bir süre sonra belli sayıda ustalara mahkum oluyorsunuz. Çocuklar, esnafa, sanata yöneltilse, o çocuklar büyüdüklerinde usta olduklarında çok güzel paralar kazanırlar. 4+4+4’te son 4’lük, açık liseye döndü. Mesleki Eğitim merkezleri açıldı. Eskiden Çıraklık Eğitim merkeziydi. Çocuk haftada bir gün okula gidiyor, beş gün sanayiye gidiyor, işin pratiğini öğreniyor. Yavaş yavaş bu okullardan çocuklar gelmeye başladı ama sayıları ihtiyacın yüzde 10’u bile değil. Zaten onların yetişip ustalaşması  4-5 yılı alır. Şu anda korkunç boyutlarda işgücü eksiğimiz var.”

BAZI TAMİRHANELER RANDEVUYLA ARAÇ KABUL EDİYOR
Tamir ve bakım için gelen arabalara yetişemediklerinin altını çizen İzmir Oto Tamircileri Esnaf Odası Başkanı Necdet Heppekcan, “Esnafımız artık randevuyla çalışıyor. Bir ustanın yanında bir kalfa ya oluyor, ya olmuyor. Haliyle bir usta, günde iki, bilemediniz üç arabaya bakabilir” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çocuk, Mesleki Eğitim Merkezi’ni bitirdiğinde, lise diplomasını almış, hem de meslek kazanmış oluyor. Birinci, ikinci, üçüncü sınıflarda okuyan öğrencilere devlet, asgari ücretin dörtte birini maaş olarak gönderiyor. Son sınıftaki öğrenciler kalfa olarak kabul ediliyor ve asgari ücretin yarısını alıyor. Ustanın cebinden çok az para çıkıyor. Ailelere tavsiyemdir; çocuklarınızı sanat öğrenmeye gönderin, çocuklarımıza tavsiyem de ileride mutlu bir iş yaşamınız olsun istiyorsanız, işsiz kalmayacağınız bir mesleğiniz olsun istiyorsanız, sanat öğrenin. Tornacı olsun, oto tamircisi olsun, marangoz olsun, berber olsun, fark etmez. Tamirhanelerin önlerindeki yığılmaları bundan sonra hep göreceğiz herhalde. Çünkü kalifiye eleman sıkıntısının doruk noktada olduğu dönemde işlere yetişemiyoruz.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz