Ege'de Son Söz

Tabiat parkında kurşun ve çinko arayacaktı... İhlas Holding'e bakanlıktan veto!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İhlas Holding, Bayındır Ovacık Tabiat Parkı'nın sınırları içerisinde açmak istediği kurşun ve çinko ocağının ÇED sürecini mevzuata uygun olmadığı gerekçesiyle iptal etti.
Tabiat parkında kurşun ve çinko arayacaktı... İhlas Holding'e bakanlıktan veto!
Haberler / İş Dünyası
10 Kasım 2022 Perşembe 17:09
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İhlas Holding’e ait İhlas Gayrimenkul Proje Geliştirme ve Ticaret Anonim Şirketi  İzmir’in Bayındır ilçesinde kurşun-çinko ocağı açmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunarak çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlatmıştı.

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre ruhsat sahasında 140 bin ton muhtemel rezerv tespit edildi ve yılda 5 bin 250 ton çıkarılması planlanıyor. Şirket bu proje için 7 milyon 710 bin TL bütçe ayırdı. Kurşun - çinko üretimi yeraltında delme-patlatma yöntemi kullanılarak çıkarılacak. Ocak sahasında yılda 520 patlatma işlemi yapılacak ve her defasında 254 kapsül kullanılacak.

Proje dosyasına göre ocağın açılmak istendiği pafta Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün kayıtlarında ormanlık olarak geçiyor. En yakın konuta bin 500 metre uzaklıkta olan ocak alanı aynı zamanda pek çok canlıya ev sahipliği yapan Ovacık Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda yer alıyor.

MEVZUATA AYKIRI
Ancak proje süreci ile ilgili İhlas Holding’in beklemediği bir gelişme yaşandı. Bakanlık şirketin ÇED sürecinin iptal edildiğini açıkladı. Bakanlığın sitesinde yer alan duyuruya göre ÇED süreci ÇED Yönetmeliğinin 5’inci maddesi doğrultusunda iptal etti.

İlgili maddede “Projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır. ÇED sürecinin sonlandırıldığı Bakanlık ve il müdürlüğü internet sayfasından ilan edilir.” İfadeleri yer alıyor.

Bakanlığın duyurusunda “İlimiz, Bayındır ilçesinde ERE:3153212 numaralı sahada İhlas Gayrimenkul Proje Geliştirme ve Tic. A.Ş. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “Kurşun- Çinko Ocağı (ER:3153212 Numaralı Saha)” projesine esas hazırlanarak Müdürlüğümüze sunulan Proje Tanıtım Dosyasına ilişkin devam eden ÇED süreci 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 5.Maddesi 2.bendi a. fıkrası gereği sonlandırılarak iptal edilmiştir.” denildi.

KARACALARIN YAŞAM ALANI
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilen bölge aynı zamanda karaca neslinin çoğalması amacıyla koruma altına altında. Tabiat Parkı'nda aynı zamanda anıt ağaçlar da bulunuyor. Alanın yakınlarında üzüm bağları ile kiraz ağaçları ve kestane ağaçları ile kaplı araziler yer alırken bölgede başkaca kurşun ve çinko ocakları bulunuyor. Yakın zamanda Ankara merkezli YHN Şirketi’nin yaptığı başvuruda proje alanı revize edilmiş ve ocak alanı Ovacık Tabiat Parkı sınırlarından çıkarılmıştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz