Ege'de Son Söz

Seferberlik karşıtı protestolarda bin 300 gözaltı

Rusya Devlet Başkanı Putin'in duyurduğu kısmi askeri seferberlik ilanının ardından orduya katılmak istemeyenler meydanlara indi. Protesto gösterilerine güvenlik güçleri müdahale etti. 38 kentte bin 300’den fazla kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor.
Seferberlik karşıtı protestolarda bin 300 gözaltı
Haberler / Dünyadan
22 Eylül 2022 Perşembe 12:03
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

OVD-Info adlı insan hakları örgütünün 38 Rus kentinden derlediği bilgilere göre, dün gece saatlerine kadar bin 311'den fazla kişi gözaltına alındı. Örgüt, bu rakamların Moskova'da en az 502 ve Rusya'nın en kalabalık ikinci şehri olan St. Petersburg'da ise 524 olduğunu açıkladı.

15 YIL HAPİS CEZASI VAR
Rusya'nın protesto karşıtı yasalarına göre izinsiz mitingler yasadışı olarak kabul ediliyor. Moskova Savcılığı, protesto gösterisi düzenlemenin veya söz konusu gösterilere katılmanın 15 yıla kadar hapis cezasıyla sonuçlanacağını bildiriyor.

"HEPSİ GÖZALTINA ALINDI"
Rusya İçişleri Bakanlığı yetkilisi Irina Volk, "Birkaç bölgede, son derece az sayıda katılımcıyı bir araya getiren yetkisiz eylemler gerçekleştirme girişimleri oldu. Bunların hepsi durduruldu. Yasaları ihlal edenler ise gözaltına alınarak sorumluluklarının tespit edilmesi için karakola götürüldü” diye konuştu.

RUSYA'DAN KAÇIŞ
Diğer taraftan, Putin 300 bin yedek askerin derhal çağrılmasını emrettikten sonra, dün Rusya'dan tek yönlü uçuşların fiyatları hızla yükseldi. Protestocuların bir çoğu anlamsız bir savaşa dahil olmak yerine ülkeden gitmeyi tercih edeceğini söyledi. 

"NE İÇİN ÖLECEKLER?"
Putin'in seferberlik kararını açıklamasını ardından protesto çağrısında bulunan Vesna muhalefet hareketinden yapılan açıklamada “Babalarımız, erkek kardeşlerimiz ve eşlerimizden oluşan binlerce Rus erkeği savaşın kıyma makinesine atılacak. Ne için ölecekler? Anneler ve çocuklar ne için ağlayacak?” ifadeleri kullanıldı. Protesto çağrısına yanıt veren katılımcılar ise sokağa çıkarak, "Seferberlik yok" sloganları attı.

Eyleme katılan bir öğrenci olan Vasily Fedorov, "Herkes korkuyor. Ben barıştan yanayım ve ateş etmek istemiyorum. Ancak şimdi dışarı çıkmak çok tehlikeli, aksi takdirde çok daha fazla insan olurdu” diye konuştu.  Soyadını vermek istemeyen 60. yaşındaki Alexei adlı bir Rus vatandaşı ise “Mitinge katılmayı planlayarak çıktım ama görünüşe göre herkesi tutuklamışlar. Putin rejimi gençliği yok ediyor” dedi.

PUTİN'İN KISMİ SEFERBERLİK İLANI
Rusya lideri Putin, 21 Eylül'de ulusa sesleniş konuşmasıyla kısmi askeri seferberlik ilan etti. Putin, Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını desteklediklerini ifade ederken, Rusya'nın toprak bütünlüğü için 'her türlü silahı kullanmaya hazır olduklarını' söyledi. Rus gönüllülerin Donbas'ta savaşmasının önünü açacaklarını aktaran Putin, Moskova'nın silah üretimine daha fazla harcama yapacağını da belirtti. (NTV)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz