Ege'de Son Söz

Sakin köyde hobi bahçelerine mühür!

Uzun yıllardır jeotermal enerji santrallerine verdiği mücadelelerle bilinen Seferihisar’ın Orhanlı köylüleri bu sefer tarım arazilerini tehdit eden hobi bahçelerini durdurdu. Hobi bahçelerini açmak isteyen kooperatife ceza kesen Seferihisar Kaymakamlığı son olarak alanı mühürledi.
Sakin köyde hobi bahçelerine mühür!
Haberler / İnşaat/Emlak
9 Mayıs 2024 Perşembe 13:32
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Son yılların tartışma konularından biri olan hobi bahçeleri İzmir’in kırsal ilçelerinde mantar gibi çoğalıyor. Şehir merkezinin yoğunluğundan kaçmak ve kırsaldaki arazisinde kendi başına tarım yapmak isteyen şehirliler için cazibe merkezi haline gelen bu irili-ufaklı hobi bahçeleri tarım arazilerinin yapılaşmaya açılmasına sebebiyet veriyor.

Hobi bahçelerinin son adresi Seferihisar’ın Orhanlı Köyü’nün kırsalı olmuştu. Köyün sınırları içerisinde yer alan ve tapuda tarım arazisi ve zeytinlik olarak kayıtlı olan iki parseli satın alan S.S Orhanlı Konut Yapı Kooperatifi arazilere iş makinelerini sokarak çalışma başlatmıştı. Her biri 500 metrekarelik çitlerle çevrilmiş ve 186 alana bölünen parseller Kıryakası Küme Evleri adı altında tek tek satışa çıkarılmıştı.

CEZADAN SONRA MÜHÜR
Tarım alanları parçalayarak hobi bahçesi adı altında yapılaşmaya açan uygulamaya karşı çıkan Orhanlı köylüleri durumu savcılığa, Tarım İl Müdürlüğü’ne ve Seferihisar Kaymakamlığı’na iletti. Orhanlı köylülerinin vermiş mücadele sonuçlandı. Kooperatife ceza kesen Kaymakamlık son olarak çitlerle çevrilmiş alanı mühürledi.



PANKARTLI TEPKİ
Daha önce jeotermal enerji santrallerin verdiği mücadelelerle bilinen Orhanlı köylüleri ise bu hobi bahçelerinin tarım alanlarını, tarımsal üretimi ve bölgedeki canlı çeşitliliğini etkilediği için karşı çıkıyor. Orhanlılar köy girişlerine astıkları pankartlarla da tepkilerini ortaya koymuşlardı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

Abdullah
15 Mayıs 2024 Çarşamba 02:43
Yüzlercesi yapılırken neden seyrettiniz? Menderes, Torbalı, Buca, Kemalpaşa Menemen vs binlerce yapıldı. Devekuşu gibi kafası kumda yetkililerin.
Selim
12 Mayıs 2024 Pazar 14:11
Jeotermal bulunan topraklarda,yeralti sıcaksular nedeniyle ustundeki butun bitki ve agaclar kendikiginden kuruyor,,, bu tur yerlerde tarım yapılamaz ,insanlar tabiki hobi bahcesi yapar ,buna halkarı var, orhanlı isguzar koyluleri kahvede pispirik oynayacaklarına gitsin uretime katkıda bukunsunlar ,kendi tarlaları bile kurumuş vaziyette, bırakinda topraga bakan yesille katkısi olan insanlar toprak ile ilgilensin hobi olarak ,,abd de avrupada hobi bahceleri yasaldır..turkiyede henüz bu kültür yerleşmediginden ve yasal statüye gecmediginden işi gücü olmayanlar bahce sahibi olanları rahatsız etmesinde biraz kendilerine ait tarlalarında çalışsınlar ..
Serap sarışen
10 Mayıs 2024 Cuma 16:00
Jeotermalin mandalin bahçelerine verdiği zarar neden durdurulmuyor peki.
Adalı
10 Mayıs 2024 Cuma 12:45
Seferihisar bahçeler arasında yüzlerce mandalin ağacı sökülüyor belediye seyrediyor acaba neden..$
Ali
10 Mayıs 2024 Cuma 11:42
Belediyelerin bazi yetkilikleri bunlara göz yumuyor emlakcilar ile ortak çalışıyor rant var tabii engellerler mi?Hukuksuz yapılaşma ama belediye hizmet veriyor tedas hizmet veriyor.Kendi tapulu Ve hatta yakın arazime elektrik alamıyorum.Bu ülke böyle cökertildi.
İsmail
10 Mayıs 2024 Cuma 10:17
Hobi Bahçeleri adeta yeni bir dolandırıcılık,yeni bir rant haksız,kazanç elde etmek için başvurulan bir yöntem. En kötüsü de vatandaşlar tarafından tercih ediliyor . Kooperatifler yoluyla hisseleri süreli kiralanarak vatandaşlara belli koşullar dahilinde ikametgah olarak kullandırılıyor. Hobi Bahçelerinin bulunduğu yerlerde oturanlara gördüğüm kadarıyla yerel yönetimler tarafından hangi hizmetler veriliyor.Bunların su , elektrik gibi evsel atıklar (ÇÖP ,WC )gibi hizmetler VAR MI.? DOĞAYA ZARARI VAR MI,ÇEVRE KİRLİLİĞİ GİBİ , İÇME SUYU KAYNAKLARINA YAKINLIĞI GİBİ UNSURLAR DİKKATE ALINMADAN BÖYLE BİR YAPILAŞMAYA KARŞIYIM.VATANDAŞLARIMIZIN BU TÜR ALDATMACILARA KARŞI UYANIK OLMALARINI DİLERİM....
Adnan
10 Mayıs 2024 Cuma 09:22
Dünya üzerinde böyle bir iş yok. Amacından saptirilmis bir çirkin yapılaşma. Adam resmen villa yapıyor ruhsat yok izin Yok Menderes bölgesinde mantar gibi. Normal vatandaş ufak bı ev yapmaya kalksa yandı gitti. Rezalet. Kimse de dur demiyor. Seferihisar kaymakamlığıni tebrik etmek lazım. İnşallah kaymakami surmezLer başka yere.
Mehmet
10 Mayıs 2024 Cuma 07:37
Orhanlı Köyü halkına bin selam olsun Seferihisar Turgut Köyü-Mahallesi Bozyer Mevkii Kümeevler bölgesinde hobi bahsi altında adete Sarah evler yapmışlar ve yapmaya devam ediyorlar Zeytin ağaçları ve tarım arazileri bir bir gidiyor bunlara kim dur diyecek?
Müsellim
9 Mayıs 2024 Perşembe 22:54
Bravo.Karar alanları ve köylülerimizi tebrik ederiz.
eb
9 Mayıs 2024 Perşembe 15:46
Ucube gibi türedi bu hobi bahçeleri. Doğa resmen talan ediliyor. Bravo Orhanlı Köyü sakinleri..

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz