Ege'de Son Söz

Önce bakanlık, sonra yargı freni... Kartal Dağı’nı kurtaracak karar!

Doğal ve arkeolojik güzellikleri ile bilinen İzmir-Aydın sınırındaki Kartal Dağı’na yapılmak istenen taş ocağını ÇED sürecinin verdikleri ile mücadele ile iptal ettiren Tireliler, bu sefer de mahkemeden iptal kararı çıkardı. Mahkeme maden ocağının bölgedeki zeytinliklere zarar vermeden çalışmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu ifade etti.
Önce bakanlık, sonra yargı freni... Kartal Dağı’nı kurtaracak karar!
Haberler / İş Dünyası
24 Kasım 2022 Perşembe 18:13
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Metehan UD / EGEDESONSÖZ –İzmir’in Tire ilçesinde Kartal Dağı mevkiinde bulunan Küçükkale ve Büyükkale köyleri sınırları içerisindeki kızılçam ormanlarında Emerald Maden, Taşımacılık, İnşaat Şirketi tarafından açılması planlanan taş ocağı projesi ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Köylülerin ve yaşam hakkı savunucuların karşı çıkarak halkın katılım toplantısını yaptırmadığı projede ilk olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ÇED dosyasını iade etmişti. Bakanlık kararına gerekçe olarak proje tanıtım dosyasında maden sahasının etrafındaki zeytinliklere dair bilgi verilmemesini göstermişti.

Köylüleri sevindirecek bir karar da mahkemeden geldi. Tire köylülerinin ve Tire Belediyesi’nin; Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne karşı açmış olduğu ruhsat iptal davalarında mahkemeden ilk karar geldi. İzmir 4. İdare Mahkemesi mermer ocağı projesine ait arama ve işletme ruhsatlarını iptal etti.

‘HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRI’
Kararın gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Zeytinlik alanlarda yürütülecek faaliyetlere ilişkin olarak öncelikle dikkate alınması gereken özel düzenlemenin 3573 sayılı Kanun hükümleri olduğuna kuşku bulunmadığı, anılan Kanunun 20. maddesinin amacının; gerekli tedbirler alınmış olsa bile, zeytinlik sahalarında ve bu sahalara üç kilometre mesafede zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri hariç kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran ya da sayılan olumsuz sonuçlara yol açma ihtimali bulunan tesislerin yapılmasını ve işletilmesini önlemek olduğu açıktır.

Zeytinlik sahalarında açılacak zeytin ürünlerine ilişkin işletmeler için dahi Tarım ve Orman Bakanlığının izni gerekmekteyken, taş ocağı arama sahası için anılan Yasa metninde belirtilen mesafe şartının öncelikle dikkate alınması gerektiği tartışmasızdır. Kaldı ki; mermer ocağı merkez olmak üzere 3 km yarı çaplı alanda zeytinlik alan olduğunun belirlendiği, zeytinliklerle kaplı olan arama sahalarında ve zeytinlik alanlarla iç içe olan işletmede zeytinliklere zarar vermeden, toz ve duman çıkarmayacak şekilde faaliyette bulunulması hayatın olağan akışına aykırıdır.”

ALTIPARMAK HUKUK BÜROSUNDAN ÇAĞRI
Altıparmak Hukuk Bürosu tarafından yapılan açıklamada ise “Doğanın haklarını, gıda ve su güvenliğinin sağlanmasını, sosyal ve ekonomik olarak kırılgan olan kırsal topluluklar için yerel kalkınma, adalet ve eşitlik gibi temel prensipleri dikkate almayan bu tür ruhsatlandırmaların, iklim değişikliği ile mücadele politikalarına da aykırılık teşkil ettiğini kez daha vurgulamak isteriz. Kamu idareleri, iklim değişikliği ile mücadele için etkin bir strateji ve eylem planı oluşturup uygulamadığı sürece, bu tür davalara yüzleşmek zorunda kalmaya devam edecektir.” denildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz