Ege'de Son Söz

İzmir'in içme suyu tehlike altındaydı.... Zorlu'ya yargı freni!

İzmir’e içme suyu sağlayan Gördes Barajı havzası sınırları içerisinde kurulan Zorlu Holding’e ait nikel madeni için çekilmek istenen elektrik iletim hattı yargıdan döndü. 13 kilometrelik hattın çekilmesi için 22 bin 506 çam ağacının kesilmesi planlanıyordu.
İzmir'in içme suyu tehlike altındaydı.... Zorlu'ya yargı freni!
Haberler / İş Dünyası
10 Haziran 2023 Cumartesi 09:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Zorlu Grubu’nun Manisa'nın Akhisar ilçesindeki nikel madenine ait sülfürik asit üretim tesisi projesi İle ilgili yeni bir gelişme yaşandı.  Kamuoyunda tartışmalara neden olan şirket ile ilgili mahkemeden bir karar çıktı.

Tesise elektrik çekmek için yapılmak istenen elektrik iletim hakkı mahkemeden döndü. Gördes ve Çevresi Çevre Tarih ve Kültür Derneği, EGEÇEP ve vatandaşlar tarafından açılan davada Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Genel Müdürlüğü’nün 154 kV Akhisar TM-Meta Nikel Kobalt TM?Enerji İletim Hattı Projesi iptal edildi.

22506 AĞAÇ KURTULDU
Manisa 2’nci İdare Mahkemesi’nin kararında projenin ormana ve bölgede yaşayan BERN Sözleşmesi koruması altındaki canlılara olan etkisinin incelenmemesi vurgulandı. Kararda hattın hayata geçmesi durumunda 22 bin 506 ağacın kesileceğinin bilgisi de verildi.

Kararda şu ifadelere yer verildi:

Dava konusu PTD'da Orman mühendisliği açısından ilgili bölümde detayı açıklandığı üzere; Proje alanından Yaklaşık 22506 adet ağacın kesileceği, sahanın işletme süreci boyunca ağaçların artım miktarı kaybı hesaplanmadığından. Güzergahın belirlenmesinde: ormanların entansif ormancılığın yapılabileceğinden daha küçük parçalara bölünmemesinin dikkate alınmadığından. Bern sözleşmesi ek.II listesinde olan sürüngen ve kuş türlerinin nasıl korunacağı açıklanmadığından Çed gerekli değildir kararının orman mühendisliği açısından uygun olmadığı. gerekçeleri ile Manisa Valiliği tarafından verilen 22.04.2022 tarih ve E- 2022182 sayılı "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararının uygun olmadığı kanaatine varıldığı..." yönünde görüş ve kanaat belirtilmiştir. Bilirkişi raporu taraflara ve müdahile tebliğ edilmiş olup, davalı idare ve müdahil tarafından yapılan itirazlar bilirkişi raporunu kusurlandıracak nitelikte görülmemiş, bilirkişi raporu karara esas alınabilecek yeterlilikte bulunmuştur.

Bu durumda; dava dosyasında bulunan bilgi ve belgeler ile bilirkişi raporunun birlikte değerlendirilmesinden; TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından Manisa İli, Gördes İlçesi sınırları içerisinde 13,28 kilometrelik güzergahta yapılması planlanan 154 kV (Meta Nikel- Demirci) Brş.N Gördes EEİH projesinin çevre mevzuatı, tarımsal üretim, bitki varlığı/flora vejeoloji/hidrojeoloji açısından ÇED mevzuatı yönünden uygunsuzluk içermemekte ise de, tesisi ve işletilmesi belirlenen güzergahın; yer yer geçtiği parçalı olan orman alanlarında, parçalara bölünen orman alanlarının büyüklüğünün 3 hektardan büyük olması nedeniyle entansif ormancılık yapılacak büyüklük gözetilmeden tespitin yapılmadığı, elektrik iletim hattı üzerinde bulunan ve yaklaşık hesaplanan 22506 adet değişik yaş, çap ve boyda kızılçam ile karaçam ağaçlarının kesileceği, tesisin kullanım sürecinde direk yerlerinde ve etki alanına isabet eden 222.221,00 m2 alanda ormancılık faaliyeti yapılmayacağı, bu alanda ormancılık faaliyetleri sonucunda kesilen ağaçların ve yeniden ağaç dikilemeyeceğinden ağaç sayısının artmayacağı, tesisin kullanımı süresince orman emvali servet kaybı olacağı, servet kaybının hesabının yapılarak incelenmediği, projenin uygulanması ve kullanılması sürecinde orman yangınına sebep veren nedenlerin ortadan kaldırılması için gerekli tedbirlerin açıklanmadığı hususları göz önünde bulundurulduğunda, Manisa ili, Gördes ilçesi, Gördes Mevkiinde Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğünce kurulması planlanan "154 kV (Meta Nikel - Demirci) Brş.N.- Gördes EEİH Projesine" ilişkin Manisa Valiliği tarafından verilen 22/04/2022 tarih ve E-2022182 sayılı "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

MADEN HAKKINDA
2013 yılında üretime başlayan nikel maden ocağı işletmesine bölge halkı yaptığı pek çok eylemle karşı çıkmıştı. İtirazlara rağmen tesise, 2018 yılında da kapasite artış izni verilmişti.
Nikel madeni ise İzmir kentine içme ve kullanma suyu sağlaması amacıyla kullanılan Gördes Barajının uzun mesafeli koruma alanında yer alıyor. Maden alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Çayır-Mera” olarak belirlenmiş alanda bulunuyordu. Kurulması planlanan tesisin etrafı tarlalarla çevrili ve ayrıca proje alanında endemik bitki türleri de yer alıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz