Ege'de Son Söz

İzmir'in akciğerlerinde yeşil isyan… Köylüler şirketi kovdu!

Doğal güzellikleriyle bilinen İzmir-Kozak Yaylası’nda, çam fıstığı ağaçları ile kaplı alanda açılmak istenen patlatmalı taş ocağı projesine halk veto verdi. Projenin halkın katılımı toplantısı köylülerin tepkilerinden dolayı yapılamadı.
İzmir'in akciğerlerinde yeşil isyan… Köylüler şirketi kovdu!
Haberler / Güncel
14 Mayıs 2024 Salı 15:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Metehan UD / EGEDESONSÖZ –  İzmir’in Bergama ilçesi sınırlarındaki Kozak Yaylası sınırlarında açılmak istenen taş ocağının halkın katılımı toplantısı vatandaşların tepkilerin kaynaklı gerçekleştirilemedi. 

58 Yapı İnşaat Şirketi’nin, fıstık çamları ile kaplı yaylada hayata geçirmek istediği granit ocağının projesine Kozak köylüleri ve Bergamalı çevre hakları savunucuları tepki gösterdi. 

Toplantıya girmeyen köylüler dışarı tepkilerini gösterdiler. Toplantı gerçekleştirilemezken İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri toplantının gerçekleştirilemediğine dair tutanağı tutarak ayrıldılar. Köylülere, CHP’li meclis üyeleri de destek verdi. 

PROJE HAKKINDA
58 Yapı İnşaat Şirket, Yukarıcuma Köyü sınırları içerisinde kalan ÇED sahasında yıllık 200 bin metreküp granit üretimi planlanıyor. Proje sahası İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Orman Alanı” ve “Tarım Arazisi” sınırları içerisinde yer alıyor. Proje sahasında patlatma yöntmei kullanılarak hammadde çıkarılması amaçlanıyor. 

KOZAK YAYLASI HAKKINDA
Kozak (Pindasos), Antik Çağın Kaikos Irmağı (Bakırçay) Havzası’nın tacı olarak kabul ediliyor. Kentin yanı başında yükselen Kozak Yaylası, sadece Bergama’nın içinde bulunduğu bölgenin oksijen deposu olarak biliniyor.

Öte yandan Kozak Yaylası, sahip olduğu fıstık çamı ekim alanları nedeni ile toplam 17 köyden oluşan, yaklaşık on bin nüfuslu özel bir ekolojik havza. Havza, kendine özgü iklim, toprak ve su yapısına sahip bölge. Ekolojik zenginliğiyle, üzerinde yaşayan insanlara çok önemli bir yaşam alanı sunuyor. Kozak Yaylası ekonomik yönden ise madenlerden daha çok gelir sağlayan, dünyanın başta gelen ve Türkiye’nin tek doğal fıstık çamı ormanlarını içinde barındırıyor. Çevre örgütleri bölgede her türlü madencilik faaliyeti son verilmesini ve Kozak bir an önce “Fıstıkçamı Tabiat Parkı” ilan edilmesini istiyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

Şener
15 Mayıs 2024 Çarşamba 20:26
2b isgalcileri nin huzuru bozulmuş bikac yatırım düşmanı da destek veriyor bilirkişiler gerekeni yaparlar zararlı hiç birşey e onay çıkmaz senelerden beri yapılan manipülasyon lar bunlar maalesef

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz