Ege'de Son Söz

İzmir'de tersine göç!

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, geçim sıkıntısı yaşayan çalışan veya emeklilerin köylerine veya daha ucuz kiranın olduğu konteyner köylere gittiğini söyledi. Gayrimenkul danışması Yusuf Oktay ise bu göç nedeniyle kiralık ev sayısında belirgin bir artış gözlendiğini öne sürdü
İzmir'de tersine göç!
Haberler / İnşaat/Emlak
17 Nisan 2024 Çarşamba 08:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Muhittin AKBEL / EGEDEONSÖZ - İzmir'de satılık ve kiralık ev fiyatlarındaki aşırı artışla uzun süredir Türkiye'nin gündemini işgal ederken, son zamanlarda az sayıda da olsa tersine göçün başladığı tespit edildi. Ağırlaşan ekonomik şartlarda geçim sıkıntısını fazlasıyla yaşayan çalışan veya emeklilerin, şehirdeki yüksek kira bedellerini ödeyemez hale gelince, varsa köyüne, yoksa daha ucuz kiraların olduğu bölgelere taşındığı ortaya çıktı. Bu göçün de kentin belli kesimlerinde kiralık ev sayısını kısmen de olsa artırdığı ifade edildi.

GÜLEROĞLU: GİDEN GİDİYOR AMA KİRACI ARAYAN EV SAHİBİ DE YOK
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, günümüzün ekonomik şartları altında zorlu yaşam mücadelesi veren kesimin son zamanlarda köyüne veya ilçesine dönmeye başladığını söyledi. Emekli maaşının 10 bin lira olduğu ülkede yüksek kiraların altından kalkmanın mümkün olmadığını belirten Güleroğlu, "Kirasını ödeyemeyecek duruma düşen insanlar, köyü varsa köyüne, yoksa daha ekonomik bir yaşamın olduğu bir yere gitmek istediği doğru. Bu yönde eğilimlerin giderek arttığına tanık oluyoruz" dedi ve şu bilgileri verdi:

"Sarnıç'ta, Menemen'de artık konteyner köyler kuruldu. İnsanlar oralarda daha ucuz kiralar karşılığında oturmaya çalışıyorlar. 6 bin, 7 bin liraya konteynerler kiraya veriliyor. Burada geçinemiyorsan, ekstra bir işin yoksa ne yaparsın, köyüne gidersin. Köyünde bir karış toprağın varsa, ekersin biçersin, tavuk beslersin, doğal ve ucuz beslenirsin. Geçim sıkıntısından dolayı İzmir'i terk edenlerin sayısı artıyor ama bu 100 kişiden 50'si gidiyor gibi telaffuz edilecek bir göç değil. 100 kişiden ancak  üç ya da beş kişi gidiyor. Evet, kiralık evler boşalıyor ancak kiralık ihtiyacı bitmiyor. Öyle kiracı arayan ev sahibi de yok diyebilirim. Çünkü bir kiralık tabelası asıldığında çok kısa zamanda kiralanıyor."

OKTAY: BALÇOVA’DA 700’E YAKIN KİRALIK EV VAR
Gayrimenkul danışmanı Yusuf Oktay ise emeklilerin ve çalışan bir kesimin, ev kiralarını ödedikten sonra ellerinde para kalmadığını, dolayısıyla şehirde yaşamanın onlar izin iyice zorlaştığına dikkat çekti. Oktay, İzmir'de 15 bin lira kira ödeyen bir yurttaşın, örneğin Kütahya Simav'a, memleketine döndüğünde orada aynı büyüklükteki eve 3 bin lira kira ödediğini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Eylül ayında çok sayıda kiralık ev talebi vardı ve biz gayrimenkul danışmanları kiralık ev bulamıyorduk. Fakat yılbaşından beri kiralık ev bulma sıkıntısı giderek azalır hale geldi. Kira bedelleri çok arttı ve alım gücü iyice düşen yurttaşlar, şehirde zorlu yaşam mücadelesi verir oldu. Haliyle insanlar baba evine, köylerine gitmeye başladılar. Köyünde daha makul harcamalarla yaşamını daha kolay sürdürüyorlar. Balçova'da 33 bin 800 bağımsız konut var. Geçtiğimiz Eylül ayında kiralık ev bulamıyorduk. Bugün itibariyle her sokakta üç tane, beş tane kiralık ev var. Elimizde resmi bir veri olmasa da olsa şu anda Balçova'da 700'e yakın kiralık ev olduğunu söyleyebiliriz. Sadece Balçova'da değil, Buca'daki 1+1 öğrenci evlerinde de kiralık levhalarının arttığını görüyoruz. Çünkü İzmir'e yakın şehirlerde yaşayan öğrenciler, yüksek kira ödemek yerine daha az para ödeyerek otobüs veya trenle gelip gitmeye başladı."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

Gayrımenkul Danışmanı
19 Nisan 2024 Cuma 11:12
Fiyat artışlarının emlakciyla ne alakası var.. mal sahibi bakıyor komşusu 500 TL ye satmış, kendi kendine diyor ki benim terim daha güzel, o 500e sattıysa benim terim 750 eder. Fiyatları ev sahipleri yükseltiyor. Hiç bir emlakçı yüksek fiyat belirlemez. Işini doğru yapan emlakçı doğru rakamı belirler. Satılabilecek rakamı söyler. Ama maalesef emlakçının belirlediği rakamlar mal sahiplerinin boşuna gitmiyor. Herkesin emeğine saygımız sonsuz.. ama kimse de 5 TL eden yere 10 TL vermez..
Barış
17 Nisan 2024 Çarşamba 20:56
Evler artık boş tutulup. Kiraya verilmiyor kiracı demek evin gitti demek kiraya vermek enayilik verdiği 3 kuruş zararı 10 katı barınma sorununu devlet çözecek imar verecek kredi vercek 5 bin 10 bin kira ne yaa komik rakam yüzde 200 enflasyon da
Zihni
17 Nisan 2024 Çarşamba 19:55
Kardeşim köyünüz varsa dönün bence, şehirde rezil rüsva olacağınıza gidin güzelim köyünüzde yaşayın...
Ahmet
17 Nisan 2024 Çarşamba 18:55
Ağanın sayesinde maalesef böyle oldu
TC misafir
17 Nisan 2024 Çarşamba 17:31
Ev ve arazi fiyatları pandemi zamanında insanların kırsala ve tatil beldelerine olan talebi artırmasıyla oldu özellikle İstanbuldan gelenlerle. 2020 yılında Seferihisarın bir köyünde 50 bin TL değeri olan tarlayı İstanbuldan gelen bir müşteri tam 300 bin TL ye aldı bunun duyulması da bölgede domino etkisi yarattı sadece Seferihisarda değil birçok bölgede bu yaşandı. Konut fiyatları da pandemi zamanında kredi faizlerinin düşmesiyle talep artışında yaşanan patlama ile fiyatlar tavan yaptı hatta birçok satış tapu aşamasından döndü başka bir müşterinin daha yüksek fiyat vermesinden dolayı emlakçılar o günleri hatırlar. Pandemi sonrası yaşanan deprem fırsatçılığa neden oldu ve kiralar ve ev fiyatları tekrar yükseldi. Gözden kaçan diğer durum ise al-sat yapan simsarlar ve ucuza ev kapatıp tadilatla 2 katına satmaya çalışan yap-satçılardır. İlanlarda al-sat veya yap-sat ile uğraşanların verdileri yüksek fiyatları gören ev sahipleri de bu fiyatları baz alarak fiyatların şişmesine de katkıda bulunmuşlardır. Mevcut enflasyon da fiyatların tuzu biberi olmuştur. Zamanında bu duruma çanak tutan emlakçılar da şimdi büyümesine vesile oldukları bu canavarla başa çıkamamakta ve yüksek fiyattaki evlere alıcı bulmakta zorlanmaktadırlar. Yani bugün herkes mağdur
İZMİRLİ
17 Nisan 2024 Çarşamba 11:38
Bu Emlakçılar yüzünden bütün piyasa alt üst oldu. Alacakları %4 komisyon için yolu olmayan 300-400 m2 dağın başında yerler bile milyonluk oldu. Gerisini hiç söylemiyorum bile. Vicdansızlar!
VfV
17 Nisan 2024 Çarşamba 09:52
Elinizde patlasın her tuttuğunuz inşallah. İnsafsız ev sahipleri, fırsatçı emlakçılar.

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz