Ege'de Son Söz

İzmir'de 'aracısız' market: Hem üretici hem tüketici kazanıyor

Bornova'da kurulan Çiftçim Market'te et, süt ve bakliyat gibi ürünler, aracısız olarak tüketiciyle buluşuyor. Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, market sayesinde hem üreticinin hem de tüketicinin kazandığını söyledi.
İzmir'de 'aracısız' market: Hem üretici hem tüketici kazanıyor
Haberler / Tarım
25 Şubat 2019 Pazartesi 10:18
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, Çiftçim Market olarak adlandırdıkları ve Bornova'da İl Tarım Müdürlüğü girişinde açtıkları tanzim satış noktasında, üreticilerin et, süt ve bakliyat ürünlerini aracısız olarak tüketiciye ulaştırdıklarını söyledi.

Üreticinin kalkınması için çabaladıklarını ve kooperatiflerin bu süreçte önemli bir misyon üstlendiklerini kaydeden Mahmut Eskiyörük, oluşturdukları tanzim satış noktasının, önemli bir kırsal kalkınma modeli olduğunu söyledi. Eskiyörük, "Biz üreticiyi kurtarmadan, tüketiciyi kurtaramayız. Önce üreticiyi kurtarmamız gerekiyor. Biz bunu sağladık. Şu anda ortaklarımızın bütün ihtiyaçlarını karşılayarak onların düşük maliyetli bir üretim yapmalarının yolunu açarak, ürün kalitesini iyileştirip pazar yerini arttırarak, ürünlerinin hammaddesini mamule dönüştürerek bir model yarattık. Şimdi tüketiciyi korumak için de Çiftçim Market'i oluşturduk. Buranın farklı bir yönü var. Biz ürünü alıp satmıyoruz. Biz üretip satıyoruz. Marketimizdeki tüm ürünler, üretici örgütlerinin ürünleri. Özel sektörün hiçbir ürününü burada göremezsiniz" dedi.

ÜRETİCİ İÇİN DESTEK İSTEDİ
Bu markette İzmir'deki kooperatiflerin et, süt ve bakliyat ürünlerinin bulunduğunu belirten Mahmut Eskiyörük, "Buradan kazandığımız parayla da üreticiyi güçlendiriyoruz. Üretici memnun, tüketici memnun. Tüketici en azından güvenilir gıda elde ediyor. Güvenerek tüketiyor. Bir güven oluştu. İşin doğrusu bu" diye konuştu. Tanzim satış formülü konusunda da değerlendirmelerde bulunan Eskiyörük, şunları söyledi: "Niyet iyi ama yöntem yanlış. Biz üreticiyi ve tüketiciyi korumak istiyorsak, onlara daha uygun fiyata güvenilir gıda sunmak istiyorsak, bunlar kooperatifler kanalıyla yapılmalı. Ne yapılmalı? Belediyelerdeki uygun yerler ve Milli Emlak Müdürlüklerine ait yerler kooperatiflere tahsis edilmeli. Burada üretici ile tüketici buluşturulmalı. O aradaki haksız kazanç sağlayanlar ortadan kaldırılmalı. Böylece hem üreticinin yüzünü hem de tüketicinin yüzünü güldürebiliriz. Doğru model bu, bunları çoğaltmak gerekiyor. Biz böyle örnek model yarattık. Çok da benimsendi. İzmir buraya sahip çıktı. İnsanlar buradan ürün temin etmekle emeği ile üreten insanları desteklemiş oluyor. Bunlara ticari bakmamak gerekiyor."

'AMAÇ HEM ÜRETİCİYİ HEM DE TÜKETİCİYİ KORUMAK'
Ürünlerin satıldığı marketi, Milli Emlak'tan yıllık 30 bin lira karşılığında kiraladıklarını da aktaran Mahmut Eskiyörük, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu rakamı bugün bir kooperatif tabii ki kaldıramaz. Bunlar bedava tahsis edilsin. Amacımız burada ticaret yapmak değil. Hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumak. Üretimden tüketicinin cebine girene kadar ürün bedelinin en az yüzde 40'ı arada gidiyor. Biz bunu yüzde 20'ye düşürebilsek, burada doğacak olan yüzde 20, yüzde 25'lik bir artı ile yüzde 10-15 düşük maliyetli ürün sağlayabiliriz. Üreticinin cebine yüzde 10 daha fazla para girer, onlar üretmeye devam eder, yerinde yaşamaya devam eder. Hak eden insanlar kazanmış olur."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

bayraklı lı
25 Şubat 2019 Pazartesi 23:36
bu adam yıllardır koop başkanı bunun mal varlığını araştırsa hükümet nekadar yemiş çiftçileri.
yeniden örnek olma zamanı
25 Şubat 2019 Pazartesi 23:23
Tüketim kooperatifleri üzerinde ciddi düşünme zamanı geldi geçiyor! Önümüz kriz, imf vesaire! Kuruşa muhtaç olunacak günler geldi, kapıya dayandı, zorluyor! Petrol zamlarını bekletemiyorlar bile artık! O nedenle tüketici olarak örgütlenmenin, en ucuza en verimlinin araştırmasını yapma zamanı.
KDV-2
25 Şubat 2019 Pazartesi 12:06
Üretici kooperatiflerinin ortaklarından alıp ortaklarına sattığı ürünler için KDV muafiyeti var! Neden çiftçim market kendisinden alışveriş yapanlara üyelik verip, kdv muafiyeti uygulamıyor? Migroz, pehlivanoğlu ve benzeri marketlerin üyelikleri gibi üyelik neden olmasın? Hatta, çiftçim marketleri tüketim kooperatifi olarak örgütleyip, diğer yandan da tüzel kişilik olarak üretim kooperatiflerinin ortağı yapmak, zinciri tamamlayacaktır. Yaratıcı olmanın zamanı başkan, İzmirliye sorulursa daha yaratıcı öneriler de gelebilir!
KDV
25 Şubat 2019 Pazartesi 12:00
Elinize sağlık Başkan. Ama artık olayı büyütmenin zamanı gelmedi mi? Üretim kooperatifini tüketim kooperatifine ortak ederek, zincir marketlerin üyetliğine benzer kolay işlemler alışveriş edenleri ortak haline dönüştürmek, KDV istisnasından yararlanmak zor olmasa gerek! Hoş, bu İzmirde yapılavak olursa önünü kesmek için ne yaparlar bilemiyorum ama denense?

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz