Ege'de Son Söz

İşten atılan İZENERJİ işçileri: Tazminatlarımızı yaktık, geldik!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın talimatıyla İZENERJİ’den çıkarılan işçiler Egedesonsöz’e konuşarak yaşadıkları mağduriyeti anlattılar. ‘Personel fazlalığı’ gerekçesiyle işten çıkarılan İZENERJİ işçileri, Şubat ayında Büyükşehir Belediyesi'nden aranarak mülakata çağrıldıklarını dile getirdiler. Çalışmak için özel sektördeki tazminatlarını yaktıklarını dile getiren işçiler psikolojik olarak çöküntü içinde olduklarını ifade ettiler. Yakın zamanda bir evlenecek olan bir işçi de düğüne Cemil Tugay’ı çağırdı ve düğün hediyesi olarak işini geri istedi.
İşten atılan İZENERJİ işçileri: Tazminatlarımızı yaktık, geldik!
Haberler / Yerel Yönetimler
17 Mayıs 2024 Cuma 09:36
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Metehan UD / EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Cumhuriyet Halk Partisi Adayı olarak seçimi kazanan Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın göreve devralması sonrası belediyede işten çıkarma iddiaları gündeme gelmişti.

Belediye bünyesinde çalışan üst düzey çok sayıda isimle yollarını ayıran Başkan Tugay'ın talimatıyla şirketlerde işçilere yönelik listeler yapılmaya başlanmıştı. Belediye tarafından yapılan açıklamada 1 Ocak 2024 tarihinden sonra belediye ve iştiraklerinde toplam 1909 kişi işbaşı yaptırıldığı açıklandı. Ayrıca yerel seçimin ardından mazbata alım sürecine kadar 1-6 Nisan tarihleri arasında da belediye iştiraklerinde 312 kişinin işbaşı yaptırıldığı da dile getirilmişti. Açıklamada ihtiyaç fazlası olduğu, aranan kriterleri taşımadığı, işe başlama öncesi işlemlerinde eksiklikler saptanan yaklaşık 250 kişinin işten çıkarılacağı da belirtilmişti.

İlk olarak İZSU bünyesinde çalışan 40 İZDOĞA işçisi işten çıkarılırken işten çıkarmalar belediyenin bir diğer şirketi İZENERJi’de devam etmişti. İZENERJİ’nin farklı birimlerinde çalışan 21 işçi 10 Mayıs günü işten çıkarıldı. İşten çıkarmaların devam etmesi bekleniyor.

ÇIKARMALARA GEREKÇE: PERSONEL FAZLALILIĞI
İşte çıkarılan İZENERJİ işçilerine gerekçe olarak ‘personel fazlalığı’ gösterilmiş. Egedesonsöz’e konuşan işçiler ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin CV Bankası’na yaptıkları başvuruların yeni olmadığını belirterek Şubat ayında belediye tarafından aranarak mülakata çağrıldıklarını dile getirdiler. Güvenceli ve insanca yaşama yetecek bir ücret için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni tercih ettiklerini dile getiren belediye işçileri İZENERJİ’de işbaşı yapabilmek için tazminatlarını yaktıklarını da dile getirdiler.

‘OTOBÜS KARTI İÇİN ÇAĞIRDILAR…’
Masalevinde öğretmen olarak çalışan bir işçi “Şubat ayında çağırdılar, mülakata girdim. 1 Nisan’da işbaşı yapacaksınız dediler, yaptım. 40 gün boyunca Masalevi’nde derslere girdim. 20 kişilik sınıfım vardı. 40’ıncı gün beni telefonla çağırdılar, ‘otobüs kartınız hazır’ dediler. Kartımı almak için gittiğimde işten çıkarıldığımı öğrendim. Gerekçe olarak personel fazlalığı gösterildi. Uzun yıllardır çalıştığım işimi bırakıp, tazminatımı yakıp, belediyeye büyük bir heyecanla başladım ama bu heyecan 40 gün sürmedi. Büyük bir hüsran yaşadım. Ben işimi geri istiyorum. Özel sektörde 13 yıl çalıştım, müdür yardımcılığı ve koordinatörülük görevlerinde bulundum. Alanımda da büyük bir tecrübeye sahiptim. Cemil Tugay gençlerin ve kadınların yanında olduğunu söylemişti. Bizler de genciz ve kadınız. Bizim de yanımızda olsun ve işimizi geri versin.” dedi.

‘SEÇİM ZAFERİNİ BİRLİKTE KUTLADIĞIMIZ TUGAY…’
Büyükşehir ilk başvurusunun 2020’de olduğunu belirten bir başka işçi de “Büyükşehir’e yeni başvurmadım. İlk olarak 2020’de CV banka başvurdum ve zaman zaman güncelliyordum ama en son Şubat ayının başında başvurdum. 1 hafta sonra belediyeden aradılar, mülakattan geçtim. Sonrasında da Nisan ayının başında sigortam başladı. İşe ihtiyacım olduğu için de birim ayırt etmeden çalışabileceğimi söyledim. Biz bir seçim var, sonucu ne olur, diye işe girememezlik yapamazdık. Bizler emeği ile geçinen insanlarız. Bunun hayali ile yaşıyorduk. Sabahleyin gidebileceğim bir işim olması benim için bir umuttu. Ben ekonomik krizden dolayı eşimden ayrıldım. Belediyede işe başlayınca yeniden evimi kurabileceğim hayalini kurdum ama bugün gelinen noktada hayallerim yıkıldı. Seçim zaferini birlikte kutladığımız, Cumhuriyet Meydanı’nda halay çektiğimiz Cemil Tugay bizim iş akdimize son verdi. 20 kişimi belediyeye fazlalık geldi. Sesimizi duysun. Bir an önce işimizin başına dönmek ve iş ahlakına uygun bir şekilde çalışmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘SİYASİ ÇATIŞMADAN DOLAYI’
Belediyenin kendi içindeki siyasi çatışmadan dolayı işten çıkarıldıklarını dile getiren bir başka işçi de “Ben de 5 yıldır özel bir hastanede çalışıyordum. 2 yıllık tıbbi sekreterlik ve dökümantasyon mezunuyum. Bu iş için çağrıldıktan sonra oradaki bütün haklarımdan feragat ederek ayrıldım.  Bizler var olan işlerimizi bıraktık. Kendi içlerindeki siyasi çatışmalardan dolayı biz bu sorunu yaşıyoruz. Bize ihtiyaç fazlasınız dediler ama çalışmış olduğum kurumda asıl eleman olarak çalışıyordum. Bir anne olarak Anneler Günü haftasında işten çıkarıldık.” diye konuştu.

TUGAY’A ÇAĞRI: DÜĞÜN HEDİYESİ OLARAK İŞİMİ İSTİYORUM
Yakın zamanda dünya evine girecek olan bir işçi de düğününe Cemil Tugay’ı çağırdı ve düğün hediyesi olarak da işini geri istedi. İşçi “Büyük bir umutla bu işe girdim ve bu işe girmeden önce de CMS Jant Fabrikası’nda çalışıyordum. Geliri olarak iyiydi ama iş güvenceli bir yerde çalışmak istediğim için 3 yıllık tazminatımı yaktım geldim. Bir risk aldım. 40 günde işi öğrendim. Evlilik hazırlıkları yaparken İZENERJİ’den arandım ve işten çıkarıldım. Fazla personel değildim bulunduğum bölümde. Bir çok işi yapıyordum. Acı bir durumun içine düştüm. Şube müdürlüklerimizin bizle ilgili olumsuz bir görüş bildirmediler. Buna rağmen bir işçi kıyımı yapıldı. Başkan beni duruyorsa onu düğünüme de davet ediyorum ama düğün hediyesi olarak da işimi geri istiyorum.” dedi.

Diğer işçiler şunları söyledi:

40 GÜN BOYUNCA EMEK VERDİM
İZENERJİ işçisi: Ben özel sektörde çocuk gelişimi olarak çalışıyordum, aktif bir öğretmendim. Dersteyken arandım ve tebligatımı almaya gittim. Bu iş için daha öncesinde CV bankasında işim mevcuttu. Pasifleştikçe aktifleştiriyordum. Yeni sertifikalar ekledim. Bir kadın olarak kendi ayaklarımın üzerinde durmak istiyorum. Bu iş bizim için bir umuttu. Çok büyük bir umut bağladık. 40 gün boyunca emek verdik ve zamanında işi girip çıktım. İşle ilgili bir sorun olmadı. Tekrardan işimizin başında çocuklarımızın geleceği için çalışmak istiyoruz. 

SONUÇ ALANA KADAR MÜCADELE
İZENERJİ işçisi: Beni personel ihtiyacından dolayı işe başladığımda görev yerimi değiştirdiler. Gittiğim birimde işçi ihtiyacı vardı. Eksiklikten dolayı başka bölüme aktarıldık. Biz psikolojik olarak bir haftadır çok çöküntündeyiz. Sürekli bir yerlere koşturuyoruz. Biz sonuç alana kadar bunun peşini bırakmayacağız ve mücadele edeceğiz. Bir kadın olarak kendi ayaklarım üzerinde durmak istiyorum. 

ATANMIŞ KADAR SEVİNDİM
İZENERJİ işçisi 7: Ben atama bekleyen öğretmenlerdenim. Özel bir okulda müdür yardımcılığı ve öğretmenlik yapmakta idim. 2 yılllık tazminatımı yaktım. İş için arandığımda atanmış kadar sevindim. Çok büyük bir umutlarla başladım. Benim de eşim atanamayan bir öğretmen ve işsiz. Şu anda ikimizin de işi yok. Nasıl geçinebileceğimizi bilmiyorum. İhtiyaç fazlası olarak gösterilmişiz ama başka birimde de olsa çalışma isterim. Bıraktığım işime geri dönemem.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

Kartal
18 Mayıs 2024 Cumartesi 14:27
Hani liyakatdan bahsedenler? Neredesiniz? Yukarıda işçinin biri" Ne iş olursa yaparım" demiş. Bu mudur yani? Hükümeti eleştiriyoruz, sözlü mülakat kaldırılsın diye. Belediye neden işe alımlarda sözlü mülakata tabi tutmuş. Tabii başkanın baldızını, bacanağını, kuzenini işe alan zihniyetten ne beklersiniz.Yok neymiş, tazminatını yakıp işten ayrılmış. Kim olsa "Gel belediyede çalış, işin hazır" derse kim gitmez. Kendim Karşıyaka Bostanlı''da oturuyorum. Parklarda ,yollarda bir tane bir tane temizlik elemanı görmüyorum. Sokaklar, parklar bakımsızlıktan pislikten geçilmiyor.Gecenlerde sokagimizda su borusu patladı. Beş kişi geldi.Dördü seyrediyor digeride tamirat yapıyor. Partide adamı olan giriyor. Şu haksızlığa artık bir son verilsin. İnsallah bu veryansımı yayinlarsiniz.
Hüseyin güneş
18 Mayıs 2024 Cumartesi 10:37
Siz BELEDİYE başkanını hep CHP ve AKP den seçerseniz sonuca katlanırsın çünkü bir birilerinden farkları yok
Ksk li
17 Mayıs 2024 Cuma 22:38
Sen kaymakam beyın karısını yada sendikacının amcasının oğlunu yada vekilin yiğenını neden işten cıkarmadın yapamazsın çünkü sahıbı var Senı okutan Dr yapan bır öğretmen Ogretmenı öldüren için o gün Türkiye genelinde eylem yaptılar bır egıtımcı için Senınde o cınayetı yapandan farkın kalmadı sende burada bu öğretmenleri işten attın
Sıla
17 Mayıs 2024 Cuma 21:53
Önceki belediye yüne kendi partisi ama düşman parti gibi davranıyorlar ,kadro boşaltıp kendi adamlarını yerleştiriyorlar kaç kere başvurdum alınmadım bu haberi okuyunca iyi ki alınmadım dedim ,işimden gücümden olacağım sonra hop kapının önüne ,neymiş İzmir büyük şehir belediyesine güvenme ortada kalırsın
Anka
17 Mayıs 2024 Cuma 20:38
Bir aile den 5 kişinin belediye de çalıştığını biliyorum.Eski İz su genel müdürünün oğlumu desem,Disk ten bir üst düzeyin oğlumu desem,milletvekili yakınlarımı desem,ne yazık ki babalarının çiftliğine çevirmişler.Torpilsiz daha giren görmedik.Düzelir umarım!! Özellikle aynı soyadla çalışanlara dikkat edin lütfen.
Nazim arat
17 Mayıs 2024 Cuma 20:31
Ömrümde Chp oy vermedim lakin seçimlere kısa bir zaman kala kadro şişirme, sendikalara bol keseden anlaşmalara kabul eden ADAY GOSTERILMEYEN BASKANLAR hangi parti olursa olsun durust davranmiyorlar. Benden sonra tufan zihniyeti bu
17 Mayıs 2024 Cuma 19:25
Bu kadar personeli neden doldurdun ey chp? Her seferinde ya iş bilmezliğin ya da kötü niyetin ortaya çıkıyor.
Belediye mağduru
17 Mayıs 2024 Cuma 19:22
Bu ülkede en çok sıkıntı yaşayan ne yazık ki üniversite okumuş eğitimli kesim. Cemil Tugay bürolarda boş boş oturan üniversite mezunu olmayan kişileri görmüyor ,sırf son zamanlarda ise girmiş diye eğitimli kişileri gözden çıkarıyor.Siz okuyana kıymet vermeyin diğeri kıymet vermesin sonra Atatürk ten bahsedin, ilkelerinden bahsedin, ülkeyi ileriye götürmekten bahsedin... Eğitim almış kişileri bu hale getiren ülke her zaman geriye gitmeye MAHKUMDUR!!!
Kskli
17 Mayıs 2024 Cuma 18:20
Ozellestirin gitsin olmuyor devletin karistigi isler hep boyle oluyor torpil kayirma vs vs.
Hikmet
17 Mayıs 2024 Cuma 17:49
Sokaklar işsiz dolu iken kestirme işgüç sahibi oludugunda hak yemiş.rüsvetin gibi oldugu icin .

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz