Ege'de Son Söz

İnciraltı’nda rapor bilmecesi... Tarıma elverişli mi?

İnciraltı Gelişim Derneği tarafından yayımlanan İnciraltı’ndaki tuzluluk oranın arttığı yönündeki raporu değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Hakan Çakıcı genel bir değişime kanaat getirmek için çok sayıda su kuyusundan örnek alınması gerektiğini ve sadece su örnekleri üzerinden bölgenin tarım dışına çıkarılması için yeterli olmadığını da vurguladı.
İnciraltı’nda rapor bilmecesi... Tarıma elverişli mi?
Haberler / Tarım
18 Eylül 2022 Pazar 09:51
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -  Planlama süreci yılan hikayesine dönen ve uzun yıllardır tartışmalara neden olan İnciraltı ve Bahçelerarası bölgesi için meraklı bekleyiş devam ediyor.

Son olarak İnciraltı Gelişim Derneği (İNGEDER) Bakanı Tayfun Karabulut’un yaptığı açıklama İnciraltı’nın tekrar gündeme gelmesine neden oldu.  Karabulut, planlama bekleyen bölgedeki yer altı sularındaki tuz oranının giderek artış gösterdiğini belirten bir rapor yayımladı.

Raporda 2019 yılında kuyu sularında 8 bin 120 olan EC (tuz) oranının 2022 analizlerinde 16 bin 630’a yükseldiği ve klor miktarının da 70,50’den 123,00’a çıktığını iddia ediliyor. Karabulut, yer altı sularındaki tuzluluğun artmasıyla bölgedeki okaliptüs ağaçlarının kurumaya başladığını ileri sürmüştü.

İNCİRALTI'NDA ANALİZ SONUÇLARI ÇIKTI... 'TUZLULUK ARTTI, AĞAÇLAR KURUDU'

ODA’DAN DEĞERLENDİRME: YETERLİ DEĞİL
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, İnciraltı Gelişim Derneği’nin yayımladığı raporu değerlendirdi. Genel bir değişime kanaat getirmek için çok sayıda su kuyusundan örnek alınması gerektiğini ifade eden Başkan Çakıcı sadece su örnekleri üzerinden bölgenin tarım dışına çıkarılması için yeterli olmadığını da vurguladı.

‘SU PROBLEMİ ÇÖZÜLEBİLİR’
Arazilerin tarım dışına çıkması için gerekli bilimsel ve yasal koşullar belli olduğunu dile getiren Çakıcı “Genel bir değişime kanaat getirmek için bölgede Survey çalışma yaparak çok sayıda su kuyusundan örnek almak gerekli. Kaldı ki sadece su örneklerinin değişimi bölgenin tarım dışına çıkması için yeterli değil.  İnciraltı için daha önce toprak su durumu ile ilgili hazırlanmış kapsamlı raporlar var. Su ile ilgili problemler çözülebilir. Zaten amaç bu olmamalı.” dedi.

‘ŞEHRE NEFES VERİYOR’
İnciraltı’nın büyükşehir belediyesi sınırları kalan değerli bir tarım alanı olduğunu belirten Çakıcı “Sadece tarım alanı değil sulak alan ile de şehre nefes veriyor. Bu alanın değerlenmesi sadece imara açılması ile olamaz. Hem kolaycılık hem şehre haksızlık. Şehirlerimiz bu zihniyetle çok tarihi ve doğal değerlerini kaybetti. Belediye, üniversiteler, bakanlıklar ile ortak projelerle tarım içerisinde kalarak değer üretilebiliriz.” İfadelerini kullandı.

‘BELEDİYE İNİSİYATİF ALMALI’'
İnciraltı için zamanın geçtiğini ve bir an önce harekete geçilmesi gerektiğinin altını çizen Çakıcı şunları söyledi “İzmir, Kuzey sınırında şehirle bitişik Kuş Cenneti ile övünen bir kent. İnciraltı da bir süs bitkileri üretim alanıyla niye övünmesin. Belediye bu konuda inisiyatif almalı. Zaman geçiyor. Kayıplar ve mağduriyet artıyor. Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız.”.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

Ali Altunhan
19 Eylül 2022 Pazartesi 08:16
Çok ilginç.Adamların babalarının malı gibi ahkam kesiyorlar.yok 2 kat olmasın yok şöyle olsun böyle olsun.acaba bilmeden dedemler bunları ortakmı almış?
Alen doğu gencer
18 Eylül 2022 Pazar 17:30
sevgili Ercan . 2 kat diye imar verilme ihtimaline karşı yazdım . yoksa tabiki imar verilmesin ancak verilecekse de 2 kattan fazla imar verilmesi ve belirli bir m2 aralığı konulmaması katliama yol açacakdır. bunun dışında hiç bir şekilde imar verilmemesi toprakların kötüye kullanılmaması(tuzlu su basmak gibi) için denetleme de şart.
Soner
18 Eylül 2022 Pazar 13:40
Ya Allah aşkına, bu odalar Mavişehir''de, Bornova''da, Halkapınar''da, Pınarbaşı''nda, Bayraklı''da, Menemen''de, Torbalı''da neredeler..? Kanımca odalar ve belediye imkânları içi içe geçmiştir.. Siyasallaşmakarı ve konformizm, meslek etiğinin çok ötelerine geçmiştir.. Oda kanunları tekrar gözden geçirilmeli, üyelik ve aidat zorunluluğu ortadan kaldırılmalı ki, bunlar da koltuklarından bir zahmet kalkıp cidden bilimin gereğini yapabilsinler.. Akşam oda lokalleri de rakı içip sabah canları ne isterse basına gönderme alışkanlıklarını bırakmalıdırlar.. Oda işlerinin İzmir''i ne hale getirdiği ortadayken ç, bu şehrin en namuslu insanları olan Ğncşraltı toprak sahiplerinin tarlalarını piknik, düğün ve mangal partisi alanına çevirmelerine ne hakları vardır..?? AYIP ÖTESİ SUÇ İŞLİYORLAR..!!
May
18 Eylül 2022 Pazar 13:37
Öncelikle ercan çok zekice bir çözüm bulmuş bravo.kıt bilgisi ile kamulaştırılsın demiş vah vah.ziraat odasına ve izmir den bihaber başkanına soruyorum torbalı pancar,bergama ve daha nice hakiki tar alanları inşaat oldu katledildi soruyorum neden oralarda ilgili üç maymun u oynuyorsunuz.ziraat odası ve diğer odalar geçtiğimiz 20 sene içinde bırakın su ve toprak analizi yapmayı bölgeye gittilermi acaba gittilersede kaçak ruhsat siz yerlere gitmişlerdir herhalde.orada aralarından kalan ve hala arazilerini elde tutmaya çalışan insanların hakkına sahip çıkılsın
İsmail Yorguncu.
18 Eylül 2022 Pazar 13:26
Size diploma verenlerde kabahat. Siz tarımdan ne anlarsanız. Su tuz ve borlanmışsa böyle bir alanda bu giderilebilir mi? Ülke gerçeklerini bilseler, içme suyu verilme zorluğu yaşanırken ve metro kazısı, otoban kazısı yspılırken, gazino ve mangalcılar için, bunların bölge tarımı için zararlı diye konu etmeyenler, tarım yapılamaz diyorlar. Allah sizi biran evvel bildiği gibi yapsın.Yazıklar olsun bu kafada olanlara
Ercan
18 Eylül 2022 Pazar 12:57
O bölgeyı imara açmak bir cinayettir. IKI Katli falan diyorlar ya geçin bunlari Burası Türkiye.Belli bir süreçten sonra yok oteldir yok başka bir şeydir yüksek katlıı binaların yükselmesi kaçınılmaz olur.Bir defa kapıyî açtınız mı gerisi çorap söküğü gibi gelir.Bence ivedilikle kamulastırılması gerekiyor o bölgenin Sonra da tarim ile ilgili bir takım projeler geliştirilebilr.Ya kent ormanı yaratıldı aynı bölgede Çok mu elverişliydi orası.Yeterki niyet olsun. Bir de neyin hak kaybı.Zaten o arsayı aldığın zaman tarım arazisiydi.Zaten imarı olmadiği için bedelleri son derece duşüktü. Avantayı çok seviyoruz bütün mesele bu.
Uğur
18 Eylül 2022 Pazar 12:51
Sayın oda yetkilileri makamlarından ne güzel açıklama yapıyorlar, halktan haberleri yok gelip görmemişler ne haldeyiz, biz ah edip feryat ettikçe akla mantığa sığmayan açıklamalar yapıyorlar. Halimiz harap biraz vicdanı olan İnciraltı''nda tarım yapılamadığını görür zaten. Otoban, metro suyumuzu kesmiş, egzoz gazında denizin dibinde olmayan tarımı yapmamızı istiyorlar. Gelin siz yapın 10 bin masraf 5 bin gelir ekonomiden anlayan var mı içinizde?
Boşa geçen yillar
18 Eylül 2022 Pazar 12:04
Klasik bir açıklama yapmışlar şaşırmadık,sayın oda başkanına sormak lazim ceşme otobanı denizden mi geçmekte? Metro inşaatı, düğün salonları,muhtelif birçok işletme,namideger büyük çok katlı avm nerede acaba ? Yani heryere ticari işletme gelmis,muhtelif birçok işletme acilmis ,sayın başkanda sagolsun çok rahat kararı vermiş....3 tarafı gökdelen ile çevrili altından otoban geçen boglede gelip tarim yapsınlar bizde alkış yapalim başarabilene....
Alen doğu gencer
18 Eylül 2022 Pazar 11:01
inciraltına imar vereceklerse kesinlikle 2 kattan fazla olmamalı. 2 kattan fazla bir imar verilmesi yeşil katliamı ile sonuçlanacaktır.

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz