Ege'de Son Söz

Federasyon Başkanı Muhtar anlattı: Amatör ruh sizlere ömür!

Süper Amatör ve BAL Ligi’nde çok büyük paralar döndüğünü, buna karşın altyapı takımlarıyla mücadele eden takımlar da olduğunu belirten İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Efkan Muhtar, amatörlerin profesyonellerle yarışır hale geldiğini öne sürdü. Başkan Muhtar, “İşin içine para girdi, amatör ruh sizlere ömür oldu. Bugün BAL Ligi, profesyonel 3. Lig’den daha pahalı bir lig haline geldi. Hal böyleyken yeterli bütçesi olmadığı için ligden çekilip bir alt lige düşen takımlarımız da var” dedi
Federasyon Başkanı Muhtar anlattı: Amatör ruh sizlere ömür!
Haberler / Spor
22 Ekim 2023 Pazar 09:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Türk futbolunun temel taşı amatörler, son yıllarda amatör ruhtan gittikçe uzaklaşırken, profesyonelle yarışır hale geldi. İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı, eski futbolcu Efkan Muhtar ile amatörlerin dosyasını açtık, orada neler yaşanıyor, onları konuştuk. Başkan Muhtar, amatörlüğe de para girdiğini, paranın amatörlere bulaşmasıyla amatör ruhun da öldüğünü söyledi.

AMATÖR KÜMELERİ BU HALE GETİRMEK, HİÇ HOŞ OLMADI
Eskiden amatörlerin çok büyük sorunları olduğunu, forması dahi olmayan kulüplerin gazetelere haber olduğunu hatırlatan ASKF Başkanı Efkan Muhtar, “Pek çok şeyi aştık. İzmir Büyükşehir Belediyesi, yılda yaklaşık 7 milyon lira para yardımı yapıyor amatörlere. En az alan 20 bin lira alıyor. Kulübün kendi bütçesiyle bu para birleştiğinde pek çok ihtiyacı karşılamaya yetiyor” dedi. Fakat çok sayıda kulübün futbolculara çok yüksek paralar ödediğine dikkat çeken Başkan Muhtar, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Amatör kümelerde futbolculara ödenen paraların miktarları çok arttı. 1. Amatör Küme’de, Süper Amatör’de oynayan takımların oyuncularına ciddi paralar ödeniyor. Bu iş artık amatörlükten çıktı. Süper Amatörde oynayan bir takım, 15 bin lira oyuncu başına para verse, 20 kişilik bir takım yapsa, 300 bin lira yapar. Primler var, yeme içme var, ulaştırma var, masörü, teknik adamların maaşları var. Onları da işin içine katarsak, Süper Amatör’de bir takımın bir sezonda harcayacağı para, 600 bin liradan aşağıya değil. Eğer şampiyonluğa oynayacak olursa, bu para iki katına çıkar. Şampiyon olmak, bir üst lige çıkmak isteyen kulüp, para harcıyor, yüksek bütçeler yapıyor. Amatör kümeleri bu hale getirmek, hiç hoş olmadı. Amatör, amatörlükten çıktı. Amatör ruh sizlere ömür oldu. Amatör ruhla mücadele eden kulüplerimiz var elbette. Onları takdirle karşılıyoruz. Ancak çoğunluk, amatörlüğün sınırlarını aşıp çok yüksek paralar harcıyor.”

BAL LİGİ, 3. LİG’DEN DAHA PAHALI BİR LİG HALİNE GELDİ
Bütçesi olmadığı için liglere katılamayan takımların varlığından söz eden İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Efkan Muhtar, “İzmir’de 320 dolayında amatör kulübümüz var ve 300’e yakını liglerde mücadele ediyor” dedi. BAL Ligi’nde konuşulan rakamların ve takımlarının değerlerinin, profesyonel 3. Lig’i geride bıraktığını iddia eden Başkan Muhtar, değerlendirmelerini şu sözlerle sürdürdü:

“BAL Ligi diye bir ligimiz var, Bölgesel Amatör Lig… 3. Lig’i geçmiş durumda. Size samimi söylüyorum, 3. Lig’de bir takım kurmak daha düşük maliyetlidir. BAL Ligi’nde vasat bir takım kurmaya kalkarsanız, sezon içinde yapacağınız diğer harcamalarla birlikte 4 milyon lira gerekiyor. Eğer hedefiniz şampiyonluksa, iyi bir kadro kurarsanız, bu rakam 10 milyon lirayı buluyor. Bir amatör için 10 milyon lirayı biz eskiden telaffuz bile edemezdik. Öyle ki bazı takımlar, iddialı bir maç için 100 bin lira prim koyuyor. İzmir’in BAL Ligi’nde 6 takımı var; İzmirspor, Tirespor, Asarlıkspor, Bayındırspor, Çeşme Belediyespor ve Alaçatıspor. BAL’da 500 bin lira transfer ücreti alan futbolcular var. Amatörlük, çapını aşmış, özünden uzaklaşmış durumda. BAL’da öyle bir statü var ki, akıl alacak gibi değil. Mesela İzmirspor, geçen yıl ligi üçüncü bitirdi, küme düştü. Olacak şey değil.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz