Ege'de Son Söz

Ege’nin peri bacalarına JES tehdidi!

Ege’nin peri bacaları olarak bilinen doğal SİT statüsündeki Kula Peri Bacaları’na 350 metre uzaklıkta açılmak istenen jeotermal sondaj arama faaliyeti için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan onay aldı.
Ege’nin peri bacalarına JES tehdidi!
Haberler / Ege
3 Temmuz 2024 Çarşamba 08:27
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Manisa’nın Kula ilçesi sınırlarındaki 3367050 erişim numaralı ruhsatlı sahada Ahmet Bozkurt tarafından gerçekleştirilmek istenen jeotermal kaynak arama çalışması ile ilgili ÇED süreci başlatmıştı. 

Bakanlık İnceleme Değerlendirme Komisyonu, projenin son halini onaylayarak duyurdu. 

Yaklaşık 9 milyon lira değerindeki proje kapsamında, jeotermal enerjinin rezervuar keşfi amacıyla 7 adet sondaj kuyusu açılacak. Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre Sarnıçköy, Şehitlioğlu, Kalınharman, Dereköy mahallelerinde açılması planlanan 7 adet kuyunun her biri azami 2 bin 500 metre derinlikte olacak. 

İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre sondaj noktalarının tamamı tarım arazileri kayıtlı. ÇED sahası aynı zamanda 350 metre uzaklıkta yer alıyor. 

KULA PERİ BACALARI HAKKINDA
Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı'nın bir parçası olan Kula Peribacaları Tabiat Anıtı büyüleyici güzelliğiyle turizmin yeni gözdesi durumunda. Kula’da peribacaları, akarsuların günümüzden 14-15 milyon yıl önce biriktirmiş olduğu alüvyon depolar içinde gelişmiş. Kula Peribacalarının  korunabilmesi için bu alan 2012 senesinde  doğal sit alanı ilan edilmiş ve koruma altına alınmış. Doğal sit alanı olarak ilan edilerek korumaya alınan bu alan 37,5 hektar. Peri bacalarının bozulmadan korunabilmesi için 37,5 hektarlık alan doğal sit ilan edilmiş. Kula Volkanik Jeoparkı, aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve tek Jeoparkı olma özelliğine de sahip.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

Jes sever muhtereme
4 Temmuz 2024 Perşembe 13:26
jeotermal ısıtmaya kimsenin bişey dediği yok da; bu jeslerden elektrik üretilmesi kısmı sorunlu. Çünkü: Elektrik üretme bahanesiyle kurulan jeslerin toprakta, havada ve insanda yarattığı tahribat yapılan bilimsel araştırmalarla da sabit olduğu üzere google amcaya bakmadan da biliniyor. Yakından görmek istiyorsan En azından Germencik'e gidip köylüye sor bakalım, onlar sana anlatır çok sevdiğin jesleri. Bir avuç sermayedar dışında kimsenin bu işten bir kazancı yok. Aydın özelinde jeslerin kurulduğu yerlerde incir ve zeytıncilik bitmeye başladığı gibi halk sağlığı da tehdit altında.Tabi bu kısımlar seni ilgilendirmediği için sen flütünü çalmaya devam et. Haa unutmadan, Jes şirketlerinin birine başvur da seni maaşa bağlasınlar.
Mehmet Efendiye
3 Temmuz 2024 Çarşamba 22:39
Aydın Manisa, Denizli ve İzmirde 1.500 MW üzerinde elektrik üretiliyor. Balçovada 45.000 konut ısıtılıyor. Ayrıca, Simav, Dikili, Salihli Afyon,Sandıklı, Kızılcahaman vb yerlerde 50.000 konuttan fazlası jeotermal enerji ile ısıtılıyor. Dikilide 10 bin dönümden fazla sera Jeotermal enerji ile ısıtılarak elde edilen ürünler iç ve dış piyasaya veriliyor. Daha fazlasını merak edersen Google amcaya bak. Tamam mı Mehmet Efendi.
mehmet
3 Temmuz 2024 Çarşamba 14:38
JES projelerinin bu topraklara ve bu halka ne gibi bir faydası var? Bilen varsa, bu kanuda lütfen bizi aydınlatsın.
Ne zarar verir?
3 Temmuz 2024 Çarşamba 09:21
Jeotermal kuyular peri bacalarına ne zarar verir? Bilen var mı? Varsa lütfen bizi aydınlatsın.

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz