Ege'de Son Söz

EGOD’dan ‘ikinci el’ raporu… Satışlar durma noktasına geldi!

EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, “İkinci el neredeyse durma noktasına geldi ve satışlar düştü. Fiyatlar yüzde 20 kadar gerilerken satışlarda yüzde 30- 40 düşüş var. Sıfır araçlarda ise dövize endeksli olduğu için fiyatlarda düşüş yok. Satışlarda da düşüş yok, talepte azalma var. Enflasyon, çip krizi, araç bulunamaması gibi faktörler dolayısıyla yatırım aracı olarak kullanılmaya başlandı. Ancak şimdi hem kredi kapısı kapandı, dövizden kaynaklı bir süredir fiyatlar artmıyor” dedi.
EGOD’dan ‘ikinci el’ raporu… Satışlar durma noktasına geldi!
Haberler / Otomobil
6 Aralık 2023 Çarşamba 09:48
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin (ODMD) kasım ayı verilerine göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, ocak-kasım döneminde yıllık bazda yüzde 60,8 büyüdü. Böylece Türkiye otomotiv pazarı tarihinde ilk kez 1 milyon rakamı aşılarak 1 milyon 73 bin 982 satışa imza atıldı.

1 MİLYON 200 BİN İLE YIL KAPANACAK
Egedesonsöz’e rekor satışları değerlendiren Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, Aralık ayında satışların tavan yaptığını kaydederek, “Satışlar, 1 milyonu geçti. Genelde Aralık ayında otomobil satışları en üst seviyeye çıkıyor. Çünkü kampanya dönemidir ve model yenileniyordur.  Bu ayda, en az 120 bin satış tahmin ediyoruz. Böylelikle yılı, 1 milyon 200 bin araç satışıyla kapatmış olacağız. Bu Türkiye için tarihi bir rekor. Türkiye sadece iç pazarda da değil, dış pazarda hafif ticaride ve otomobilde dünyada ciddi bir oyuncu. 2 milyon araç üretme kapasitemiz var ve bu sene üretilen araç sayısı da 1.8 milyon üretildi ve ihraç edildi. En son 2016 yılında 987 bin adet civarında araç satılmıştı. Bu yıl rekor kırıldı.” dedi.

SIFIR ARAÇTA TALEP AZALDI
Otomobilde, sıfırda ve ikinci el satışında durgunluk olduğunu vurgulayan Torun, “İkinci el neredeyse durma noktasına geldi ve satışlar düştü. Fiyatlar yüzde 20 kadar gerilerken satışlarda yüzde 30- 40 düşüş var. Sıfır araçlarda ise dövize endeksli olduğu için fiyatlarda düşüş yok. Satışlarda da düşüş yok, talepte azalma var.  Otomobil aslında bir yatırım aracı değildir. Yılbaşından sonra dövizde artış beklendiği için sıfır araç almak bir nevi yatırım oluyor. Otomobili 5-6 yıl değiştirmezseniz kullanımdan kaynaklı değersizleşen bir şey iken bizim ülkemizde tam tersi bir durum oldu. Enflasyon, çip krizi, araç bulunamaması gibi faktörler dolayısıyla yatırım aracı olarak kullanılmaya başlandı. Ancak şimdi hem kredi kapısı kapandı, dövizden kaynaklı bir süredir fiyatlar artmıyor. Yılbaşında gelecek olan yeni zamlar da olacaktır. Sıfır bir araç almak için 4-5 ay teslim sırası bekleniyordu o sıra 1 aya kadar indi” şeklinde konuştu.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN SATIŞI DURACAKTIR
Son olarak elektrikli araç satışlarını değerlendiren Torun, Ticaret Bakanlığı tarafından tebliğ yayınlanarak yerli otomobil TOGG’un satışlarını korumak istediğini ifade etti.

Torun şunları söyledi:

Geçen yıl satılan elektrikli araç satış sayısı 8 bin 600 adet. Hibrit araç sayısı da 17 bini geçmişti. Bu yıl, geçen aybaşına kadarki rakamlar 43 bin elektrikli araç, 87 bin ise hibrit araçtı. Satışlar çok iyi giderken geçtiğimiz hafta ticaret bakanlığı tarafından bir tebliğ yayınlandı. Tebliğde TSE onaylı, her bölgede kendi işletecekleri bayi açma zorunluluğu yer aldı. 40 kişiden oluşan çağrı merkezi oluşturma şartı da yer aldı bu da ciddi bir maliyet. Bunun sebebi de TOGG’u korumak. TOGG’un da üretim kapasitesi henüz bu talebi karşılayabilecek seviyede değil.  Bu elektrikli araçların satışını durduracaktır.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

6 Aralık 2023 Çarşamba 09:55
2024te görüşürüz.

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz