Ege'de Son Söz

DTO Başkanı Öztürk müjdeyi verdi: Kruvaziyer sezonu erken ve bereketli başladı!

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin Mart ayı meclis toplantısında DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, konuşma yaptı. Öztürk, kruvaziyer sezonunun bu sezon erken ve başladığını bereketli başladığını belirtti. İzmir Limanı’na gemi gelişlerinin 2 Nisan’da başlayacağını belirtti.
DTO Başkanı Öztürk müjdeyi verdi: Kruvaziyer sezonu erken ve bereketli başladı!
Haberler / İş Dünyası
28 Mart 2024 Perşembe 17:07
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Mart ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi.

Meclis toplantısına Cumhur İttifakı Konak Belediye Başkan adayı Ceyda Bölünmez Çankırı katılarak projelerine dair bilgiler verdi.

Çankırı’nın sunumunun ardından odanın Mart ayında yaptıklarına dair sinevizyon gösterisi meclis üyelerine sunuldu.

Sinevizyon sunumunun ardından DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk konuşmasını gerçekleştirdi.

Öztürk, ülkenin ekonomik durumuna değinerek, “Ülkemiz ekonomisi bütün hedefini enflasyonla mücadeleye verdi. TCMB bu anlamda faiz artışı yaptı, buna rağmen döviz erimesi devam ediyor. Uzmanların yumuşak toparlanma olarak adlandırdığı dönem içinde olumlu yansımalarını gözlemliyoruz. Ocak Şubat aylarında elleştirilen konteyner miktarı yüzde 20 arttı” dedi.

‘KRUVAZİYER SEZONU ERKEN VE BEREKTLİ BAŞLADI’
Kruvaziyer sezonunun bölge için erken açıldığını belirten Öztürk, “Kruvaziyer sezonu açıldı. Erken ve bereketli başladı. 29 bin gibi bir yolcu geldi. 21 gemi ile gerçekleşti. Kuşadası’nda bu sezon açıldı. 1,5 milyondu 2023 hedeflerimiz 2 milyonun üzerine çıkacaktır. Çok şaşırdık, beklemiyorduk ama Çeşme Limanı üçüncü oldu kruvaziyer gemi açısından. İzmir Limanı dördüncü oldu. Çok uğraştık bu konuyla ilgili. Nasıl arttırılacağını ve nasıl bitirileceğini biliyoruz. İzmir Limanı’na gemi gelişleri 2 Nisan’da başlıyor. Çeşme’ye 24 Mayıs gibi gelecek” dedi.

‘YUNAN ADALARI’NA SEFERLER BAŞLADI’
Yunan Adaları ile vizelerde yeni dönemlerin başlamasının ardından seferlerin başladığını belirten Öztürk, “Çeşme-Sakız seferleri başlıyor. Seferihisar-Samos başlıyor yeni dönemde. Aliağa’da bir çalışmamız var. Aliağa’dan Midilli’ye geçilebilecek. İZDENİZ Alsancak Limanı’ndan da devam edecek. Büyük ihtimalle Aliağa’da Midilli seferleri başlayınca Alsancak’ın seferleri sona erecek. Yunan adaları bizi bekliyor” ifadelerini kullandı.

‘VİZE KONUSUNDA SIKINTILAR YAŞIYORUZ’
Avrupa’ya vize almak konusunda sorunların arttığına dikkat çeken Öztürk, “Vize konusunda sıkıntı yaşıyoruz dedi Ali Kaptan meclisten önce. Ticaretle uğraşıyor, uluslararası işler yapıyoruz. Gemide ani bir şey olsa denizden karaya gidemezsiniz. Vize büyük bir sorun. TIR şoförleri dahi vize almakta zorlanıyor. AB en büyük ihracat noktamız, TIR artı Roro ile ticaret yapıyoruz. Birçok çözümü vardı, çalışmalar yapıldı. Tahmin ediyorum toparlanacaktır” dedi.

‘POSEDONYA FUARI İÇİN VİZE KOLAYLIĞI SAĞLANACAK’
Yunanistan’da yapılacak olan Posedonya Fuarı için vize kolaylığı sağlanacağını belirten Öztürk, “Posedonya Fuarı var Yunanistan’da. Yunanistan’ın bu girişimleri çok ilginç. Kapıda vize uygulaması başlayacak. Atina’da yapılacak fuara vize kolaylığı getirecekler. Özel bir vize çalışması yapıldı. Bize de bu anlamda çağrı yaptılar. Fuarla kısıtlı bir vize verecekler” dedi.

‘TURİZM SADECE SU, KUM, DENİZ DEĞİL’
Çankırı’nın yaptığı sunuma dair yorumlarını aktaran Öztürk, “Çok güzel bir sunum yaptınız. Kültür Yolu projesi bence çok güzel. Ortaya çıkmış bir şey yoktu, ortaya çıkardınız. En büyük gelir kaynaklarından biri turizm. Turizm sadece su kum deniz değil. Bunun daha fazla gelişmesini geliyoruz. Deniz turizmi çok önemli, bunun gelişmesini istiyoruz. Güzel bir rota halinde bu kültür yolu. Çeşitli püf noktalar ile kruvaziyer gemi geliş sayısı artacaktır. Bütün fuarlara katıldık ama hep yalnız katıldık” dedi.

‘İZMİR LİMANI OTONOM YAPIYLA YÖNETİLMELİ’
İzmir Limanı’nın yönetimi konusunda yeni bir yönteme geçilmesine dair çağrı yapan Öztürk, “Bizi sevindiren noktalardan biri limandaki dönüşümle yük limanını muhafaza ettiniz. İzmir Limanı’nın kapatılması ve yok edilmesini kesinlikle kabul edemiyoruz. Limanı kapatalım deyip geçmek en kolayı. Ticaretin kalbi liman. Liman medeniyet demek. İzmir Limanı neredeyse kapasitesinin çok çok altında hizmet veriyor. Küçük dokunuşlarla çok daha iyi bir hale gelecektir. Projenizde marina, kruvaziyer, limanı aynı anda bunları ortaya çıkarmanız beni çok sevindirdi. Bu liman İzmir’in sahip olduğu bir kıymetse hepimiz yönetmeliyiz. Bir otonom yapıyla liman çok güzel yönetilir. Kurumlar, odalar, kamyoncular, belediyeler aklınıza kim gelirse… Böyle bir şekil İzmir Limanı’nı şahlatır” ifadelerini kullandı.

‘VİZEDE BU KADAR ÇOK RET OLDUĞUNU İLK DEFA GÖRDÜM’
Vize sorununa yeniden değinen Öztürk, son olarak şunları söyledi:

Vize meselesi sıkıntılı bir mesele. Pandemiden bugüne kadar büyüyerek gelen bir sıkıntı. Belediye ve valilikleri bırakın odaların hiçbir hükmü yok. Ticaret Odası’nın vize ile ilgili bir birimi vardı ama yaptığı bir şey yok. Biz de öyle bir birim yarattık. Birim olarak yaptığımız bir şey yok. Ha siz götürmüşsünüz ha bizimle birlikte götürmüşsünüz. Alacağınız vizenin tipini veya süresini değiştirmiyor oda üyeliği. Bunca senedir bu görevdeyim bu kadar çok ret olduğu yılı görmedim. Turizmin içinde olan çok önemli insanlar bile ret yiyebiliyor. Genel müdürler ret yiyor. Schengen kararları ile alakalı durumlar. Nasıl ihracatçılar birliğine üye olanların yeşil pasaport alma şansları var. Kuralları var, yeminli mali müşavir kapsamlı raporu ve belirli bir ciroya ulaşmanız ve İhracatçılar Meclisi’ne üye olmak gerekiyor. Randevu almakta da sıkıntı çekiliyor. Randevu için rica ediyoruz oda olarak. TOBB meclisinde konuşulması gerekiyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz