Ege'de Son Söz

Cumhur İttifakı’ndan ‘sosyal konut’ eleştirilerine ‘depremzede’ göndermesi

Gaziemir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca ve Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Selahattin Şahin Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı arasında tartışmalara neden olan sosyal konut projesi hakkında ortak bir açıklama yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve CHP’li ilçe belediyelerinin çalışmalarını eleştiren ittifak üyeleri Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in depremzedelere satılacağı söylenen konutlar üzerinden CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yüklendi
Cumhur İttifakı’ndan ‘sosyal konut’ eleştirilerine ‘depremzede’ göndermesi
Haberler / Politika
21 Eylül 2022 Çarşamba 10:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEDESONSÖZ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan ve Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olarak duyurulan konut projesi AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi arasında tartışmalara neden olmuştu.

CHP’de başta Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere birçok isim ‘bu şartlarla yapılamaz’ eleştirilerinde bulunurken, AK Partili isimler ise ‘CHP destek vermiyor’ diyerek muhalefete yüklenmişti.

Yaşanan tartışmalar partilerin genel merkezlerine taşınırken, İzmir’de de AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi Gaziemir Belediye Meclis Grup Başkanvekilleri yaptığı yazılı açıklama ile CHP’nin eleştirilerine yerel yönetimler üzerinden yanıt verdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca ve Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Selahattin Şahin imzası ile paylaşılan metinde depremzedelere verileceği durulan konutlara dikkat çekildi.

10 YILDIR İMAR PLANLARINI DAHİ YAPAMADIKLARI…
‘Deprem anıtı’ yerine konut yapılmasını tercih edeceklerini belirten Grup Başkanvekilleri, “Cumhurbaşkanımız Sn Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından dezavantajlı aileler, gençler, emekliler, şehit yakınları, gaziler ve engelli yurttaşlarımıza yönelik hayata geçirilen yüzyılın konut projesi, halkın yoğun teveccühüne ve ilgisine mazhar olmasına rağmen, CHP lideri Sn Kılıçdaroğlu tarafından yoğun eleştiri bombardımanına tutuldu. Keşke CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi deprem anıtı yapacağına, bu tür projeler geliştirse. Sn Kılıçdaroğlu sosyal konut projesiyle ilgili yaptığı konuşmasında diyor ki; Parayı topladın kurayı neden 6 ay sonra çekiyorsun? Sn Kılıçdaroğlu şunu bilmiyor olabilir, bir yerde inşaat yapılabilmesi için önce imar planlarının ve imar uygulamalarının yapılması, daha sonra projelerin hazırlanması ve ruhsat işlemlerinin yapılması gerekir. Bu işlemler bitmeden, bağımsız bölüm numaratajları belli olmadan, hangi katta, kaç metrekare ve kaç oda olacağı belli olmayan konutun kurası çekilemez. Sn Kılıçdaroğlu'na tavsiyemiz, 10 yıldır imar planlarını dahi yapamadıkları Aktepe - Emrez projesiyle karıştırmasın. "Kurada çıkmazsa ne olacak? Fukaranın parasını faizsiz kullanacaksın" müracaatta ödenen para toplam 500 TI, kurada çıkmazsa para iade edilecek, maksimum faiz getirisi ise 60 TI. Siz gerçekten fakirin fukaranın hakkını düşünüyorsanız, İZSU nun her ay yaptığı tefe tüfe endeksli fahiş zamlara el atın. Devleti soyan birileri gibi değilim, kul hakkı yiyen biri değilim! keşke Buca Metrosu ihalesinde fazladan verilen 529 Milyon TI nin hesabını sorsanız. Yılan hikayesine dönen opera binasına bir el atsanız!” ifadelerini kullandı.

SÖYLEMLERİNİZİ İLK ÖNCE KENDİNİZ YAPIN
Cumhur İttifakı üyeleri Kılıçdaroğlu’nun söylemlerinin önce CHP’li belediyelerde uygulanması gerektiğini vurgularken, “Fakirin fukaranın hakkını koruyan bir siyaset inşaa etmeye çalışıyoruz. IBB tarafından kentsel dönüşümde İzmir modeli diye kamuoyuna sunulan, içinde halkın olmadığı iş insanları kooperatiflerine verilen ihalesiz işlerin hesabını sorun. Bizim uyarılarımızdan sonra hak sahipleriyle yapılanan halk kooperatifi modelinin neden başından beri uygulanmadığını irdeleyin. Yarın müteahhit demire zam geldi ben bu işi yapamıyorum derse ne olacak? Bugüne kadar Türkiye'nin her tarafında on binlerce konut inşaa edip halkımıza teslim eden iradeye bu soruyu sormanız gerçekten abes. Siz IBB ile karıştırmayın, İzmir'in yapı stoğunun % 65 depreme dayanıksız ve İBB nin 15 yıldır dönüştürebildiği toplam konut sayısı sadece 1000. İstanbul Fikirtepe'de kentsel dönüşüm yaptılar fakir fukaraya 1 tane ev vermediler. Sn Kılıçdaroğlu, Fikirtepe'de 6306 Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun hükümlerine göre dönüşüm gerçekleştirildi. Mülkiyet anayasal bir haktır ve kimsenin elinden alınamaz. Yasa gereği 2/3 çoğunluğun isteği doğrultusunda sözleşmeler yapılmış, aksi düşüncede olanların, farklı talepleri olanların mülkiyetleri kamulaştırılmış ya da itirazlar mahkeme yoluyla karara bağlanmıştır. Kanun hükümleri doğrultusunda işleyen süreci manipüle etmeniz doğru değil. Beşli çeteye gelir garantisi veriyorsun, bu ihalelere girecek müteahhitlere de gelir garantisi ver. IBB, yıllardır ihale yapıyorum kimse girmiyor masalıyla kentsel dönüşümün üstüne yattı. Oysa en son Aktepe - Emrez kentsel dönüşüm 2. Etap ihalesi, geçtiğimiz günlerde bir firma tarafından alındı. IBB bu konuda bir garanti vermedi, söylemlerinizi öncelikle Chp 'li belediyelerde uygulayın” dedi.

İHALESİZ İŞ VEREN…
Atmaca ve Şahin’in paylaştığı metinde ayrıca şu ifadelere yer verildi;

“TOKİ ihale açtı giren yok Siz bunları dert etmeyin Sn Kılıçdaroğlu, iş bilenin kılıç kuşananın. Ak Parti döneminde gerçekleşen devasa projelere olan inanç doğrultusunda milyonlarca yurttaşımız müracaatta bulundu. Siz iş insanları kooperatifini icat eden ve ihalesiz iş veren IBB yönetiminize nasihat verin. Asıl bomba orada patlayacak.

Akılları sıra onlar malı götürecek, Kılıçdaroğlu sesini çıkarmayacak. Yemezler. Sn Kılıçdaroğlu, malı götüren arıyorsanız Aktepe - Emrez'e gelin anlatalım. Milli Emlaktan 12 milyon TL ye 80 dönüm yer alan IBB sadece buraya beş binlik ve binlik imar planı yaptı ve 3 emsal yapılaşma oranı belirledi. Milli Emlaktan alınan yere 1200 konut sığdıran İBB, % 45 oranla kat karşılığı verdiği yerden yaklaşık 550 konut elde ediyor. Yani bir konutun İBB ye maliyeti 22 bin TL. Peki vatandaşa kaça satıyor? Ortalama 1 milyon TI. Malı götüren kim? Siz karar verin Sn Kılıçdaroğlu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne soracaksınız, siz fakire fukaraya yük olmadan konutlar yapmışsınız. Hangi konutlar Sn Kılıçdaroğlu? Siz unutmuş olabilirsiniz, Uzundere'de yurttaşlarımız önünüzü kesip 9 senedir evlerine kavuşamadıklarını söylediler. Siz de verin hükümet yapsın demediniz mi? 10 yıldır Aktepe - Emrez'de henüz bütüncül imar planlarını yapamayan, hatta kendi hizmet binasını yapamadığı için göçebe halinde hizmet veren İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden öğrenecek hiçbir şey olamaz.

Vatandaşa hak temelli bakarız. Bu sözünüze inanmayı çok isterdik fakat, Aktepe - Emrez'de 10 yıldır yurttaşların bulunduğu alana imar planı yapmayan İBB, yurttaşların mülkiyetlerine 1,5 emsal yapılaşma oranıyla % 50 teklif ediyor. Milli Emlaktan bedavaya aldığı yere 3 emsal yapılaşma oranı veren yönetim asla haktan hukuktan bahsedemez.

Birilerinin cebi dolacaksa vatandaşın cebi dolacak. Evet bizde iş insanları kooperatifine bu yüzden karşı çıktık. Bizim itirazlarımız neticesinde iş insanları kooperatifi rafa kalktı ve artık hak sahipleri ile halk kooperatifi uygulaması hayata geçti.

Cumhur İttifakı olarak hükümetimizin sosyal konut projesinin Sn Kılıçdaroğlu'nu ne kadar rahatsız ettiğini, desteklermiş gibi görünüp mesnetsiz ifadelerle nasıl karalamaya çalıştığını anlattık. Aslında anlattıkları IBB nin kentsel dönüşüm konusunda attığı adımların ne kadar tutarsız ve yanlışlarla dolu olduğunu ispat ediyor.

Biz isterdik ki, İBB yönetimi daha iyisini yapsın ama maalesef bunun olamayacağının en büyük delili, İBB bütçesinde kentsel dönüşüme ayırılan paydır. Kendi hizmet binasını yapamayan bir belediyeden daha fazlasını beklemek hayal kırıklığı olur. Tahsis ettikleri Uzundere konutlarından depremzedeleri tahliye etmeleri de ayrı bir travmadır.

15.03.2021 tarihinde basında yer alan haberlerde Sn Soyer: "Biz bu evleri uzun vadeli uzun taksitle içeride oturan vatandaşlar isterse onlara satmak istiyoruz. Eğer memnun kalıp evi gibi hissettiyse, içinde eşyası da mevcut, eğer ev sahibi olmak isterse bunları onlara satmak istiyoruz. 224 aile var bunlar öncelikli olacak." Demiştir.

Tahsis edilen konutların, içinde yaşayan depremzedelere uygun fiyat ve uzun vade ile satışını öngören önergemiz maalesef IBB yönetimi tarafından gerçeğe aykırı bahanelerle reddedilmiştir. Bu durum IBB yönetiminin depremzedelere bakış açısını net olarak ortaya koymaktadır.

Geçtiğimiz günlerde İzdeda Başkanı Sn Haydar Özkan yaptığı yazılı açıklamada; "Bize sunulan 12 ve 10 yıllık vadelerle olmak üzere, %1.04 oranı ile kullanabileceğimiz banka kredisi sosyo-ekonomik olarak çöküntüye uğramış bölge halkının beklentilerine bir nebze olsun rahatlama getirmiş olsa da açıklanan faiz oran ve ödeme koşullarının İzmir depremzedelerine de uygulanmasını beklerdik. Sayin Cumhurbaşkanımız, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından talebimiz, 13 Eylül 2022 tarihinde açıklanan sosyal konut edindirme projesindeki 240 ay vadeli kredi olanaklarının biz depremzedelere de sağlanması ve ödemelerin evlerimizin inşaatı bitene kadar ertelenmesidir." Demiştir. Biz de bu konuda önümüzdeki günlerde iyileştirmelerin yapılacağına inanıyoruz.

Bununla beraber, Sn Haydar Özkan'ın Uzundere konutlarının depremzedelere uygun fiyat ve uzun vade ile satışı konusunda Tunç Soyer'i sözünü tutmaya davet etmesini tavsiye ediyor, gerekli desteği vereceğimizi beyan ediyoruz. Ayrıca iş insanları kooperatifi modeline itirazlarımız sonrası IBB nin hayata geçirdiği "halk kooperatifi" yapılanmasının kısa zamanda sorunun çözümüne yönelik bir seçenek olduğunu hatırlatmak isteriz. Bununla ilgili ilk uygulama Dilber Apartmani hak sahiplerince başlatılmıştır.

Son olarak; Sn Soyer dans, konser, seyahat, sergi, açılış derken 3,5 yılı geride bıraktınız. Kokuyu, trafiği, altyapı sorunlarını, mezarlık problemini, yolların rezaletini ve daha birçok kronik sorunu saymıyoruz.

30 Ekim depreminin 2. Yılında, yitip giden 117 insanımızın acısı hala yüreğimizde bir kor gibi yanıyor. Her şeyi bir kenara bırakın. 2023 bütçesini yaparken en büyük payı kentsel dönüşüme ayırın ve biz yanıltın.

Hükümetimiz sosyal konut, işyeri ve arsa projelerini hayata geçiriyor. Sizden böyle bir beklentimiz yok. İBB Meclisi'nin karar alarak uygulamaya soktuğu 6 adet kentsel dönüşüm ve gelişim alanında üzerinize düşeni yapın, yapın ki bir dahaki depremde insanlarımız ölmesin. Deprem değil, çürük bina öldürür.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz