Ege'de Son Söz

Bilim insanı ‘gönül rahatlığı ile içiyorum’ dedi: İzmirliler çeşmeden su içebilir!

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün ‘içilebilir çeşme suyu’ açıklaması gündem oldu.  İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Gönül rahatlığıyla ben içiyorum ve öneriyorum. Eskiden de çeşmeden su içen bir toplumduk. Son 20 yılda damacana olayı çıktı. Damacana suyu lezzet açısından daha farklı ve o suyu içen çeşme suyunu içemiyor. Çeşme suyunun içinde bütün elementler var. Gerçek su aslında çeşme suyudur. Damacana suların rafine ediliyor” dedi.
Bilim insanı ‘gönül rahatlığı ile içiyorum’ dedi: İzmirliler çeşmeden su içebilir!
Haberler / Güncel
4 Haziran 2024 Salı 08:37
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU Genel Müdürlüğü’nün çeşme sularının içilebilir olduğuna dair yaptığı açıklama kent gündeminde yerini buldu. 

İzmir siyasetinde ise ‘temiz su’ polemiği yeniden gündem oldu. İZSU’nun açıklamasından sonra AK Parti cephesi, bu açıklamayı hedef aldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, Egedesonsöz’e ‘çeşme suyu’ ile ilgili açıklamalarda bulundu.

GERÇEK SU ÇEŞME SUYUDUR
Yaşar, kendisinin de çeşme suyu içtiğini belirterek “Buca’nın suyu Tahtalı Barajı’ndan geliyor. Su, barajdan geldiği için ağır metal olmaz. Gönül rahatlığıyla ben içiyorum ve öneriyorum. Eskiden de çeşmeden su içen bir toplumduk. Son 20 yılda damacana olayı çıktı. Damacana suyu lezzet açısından daha farklı ve o suyu içen çeşme suyunu içemiyor. Çeşme suyunun içinde bütün elementler var. Gerçek su aslında çeşme suyudur. Damacana suların rafine ediliyor” dedi.

KUYU SUYUNDA ARSENİK VARDIR
Sağlık açısından bir sıkıntı olmadığını söyleyen Yaşar, kuyu suyu ve baraj suyu arasındaki farkı şu sözlerle aktardı:

“Çeşme suyu aslında daha sağlıklı. Kirlilik söz konusu değil. Öyle bir durum olsa zaten kendini belli ederdi. Sular az da olsa klorlanıyor. Kireç olsa da bir sorun değil. Zaten yüzey sularında kireç olmaz. Kuyu sularında, yeraltı sularında çok derinden su çekilirse onlarda ağır metaller, arsenik vardır. 2008 yılında çok şiddetli kuraklık vardı. Bu nedenle kuyular 700-800 metreye kadar düştü. Bu sefer derinlerden ağır metalli sular çekilmeye başlandı. Arsenik çıktığı için bu sefer arsenik arıtma tesisleri yapıldı. Çevre Bakanlığı zaten bunun denetimini yapıyordur.”

GÜNEYDE SIKINTI YOK… BORNOVA, KARŞIYAKA KUYU SUYU ÇEKİYOR
Son olarak Yaşar, İzmir’in bazı bölgelerinde suyun kuyudan çekildiğini belirterek “İzmir’in güney hattı, suyu Tahtalı Barajı’ndan aldığı için bir sıkıntı yok. Bornova, Karşıyaka gibi bazı bölgeler suyu kuyulardan alıyor. Manisa’dan, Halkapınar, Menemen kuyularından suyu temin eden bölgeler bunlar. Dolayısıyla ağır metaller açısından zenginleşir. Sağlık açısından daha tehlikelidir ama dikkat edilirse, analizler yapılırsa ve arıtma kullanılırsa bir sorun kalmaz. Bunca yıldır Amerika’ya Kanada’ya gidip geliyorum. Herkes orada çeşme suyu içiyor. Yurt dışında da damacana hiç görmedim” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

KDum
5 Haziran 2024 Çarşamba 20:51
Doğdum doğalı çeşme suyu içerim Sıkıntı yok
Sular leş
5 Haziran 2024 Çarşamba 15:18
Evinde arıtma kullanıyorum ve filtreler çamur oluyor. Nasıl içsin millet.
Gülay
4 Haziran 2024 Salı 21:51
Su boru hatları berbat... prof olmuş bilmiyor izmiri berbat 1 altyapı var hala su icilebilir diyor şaka gibi
Sengul Umit
4 Haziran 2024 Salı 21:13
Çeşme suyu cag yapınca çaydanlık 2 günde kirec tutuyor..vücudumuza ne yapar acaba?
Ballıkuyulu
4 Haziran 2024 Salı 16:39
SAYIN YETKİLİ VE KENDİNİ YETKİLİ SANAN TÜM VATANDAŞLARI İZMİRİN MERKEZİ KONAK AKARCALI BALLIKUYU MAHALLESİNE BEKLİYORUM SIRADAN BEŞ EVE ÇAT KAPI GİRELİM VE EVLERDEN NUMUNE ALALIM İNSAN SALIĞINA UYGUN OLUP OLMADIĞINI TAHLİL EDELİM ŞÖYLE SÖYLEYEBİLİRİM DAHA BARDAHA KONULDUĞUNDA SUYUN BULANIKLIĞINI ÇIPLAK GÖZLE FARKEDEBİLİYORSUNUZ GELİN SÜREKLİ BU SUYU İÇİNDE SİZİ GÖRELİM KAÇ GÜN SONRA HASTANELİK OLACAKSINIZ BOŞ KONUŞMAYIN BARİ İNSAN SAĞLIĞINDA SİYASET YAPMAYIN GÖZÜKEN KÖY KILAVUZ İSTEMEZ. C.S.
X
4 Haziran 2024 Salı 14:44
Yıllardır çeşme suyunu kullanırız, bugüne kadar bir şey olmadı. Hazır yoğurda alışmış kişilere de ev yoğurdu verirsen tadı garip gelir, bu da benzer bir durum.
İzmir sevdalısı
4 Haziran 2024 Salı 12:05
Yalan yanlış.. Gürkan Erdoğan konuşturmuş sizi bu apaçık. Bir bilim insanına yakışmaz. Laboratuvar ölçeklerinde konuşun. İZSU tıpkı atıksuda olduğu gibi içme suyundada çok kötü bir durumda. Gürkan Erdoğan bu kuruma en büyük kötülük olacak. Yaşayıp göreceğiz.
Ersin
4 Haziran 2024 Salı 10:20
Ulukente 1200 us/cm iletkenlikte su geliyor. Nasıl içelim bu suyu.
ANKARA
4 Haziran 2024 Salı 09:38
Belki de Dogru Bilgidir Ama Sorun Musluk Suyunun İcilebilinir Olmasi Degildir; Sorun O Suyun Paslı Borular İle Konutlara Ulasip O Borularin Suyu Kirletmesi Ve Pas Kokutmasidir... İzsu Olarak Tum Binalar da Borulari Zorunlu Olarak Degistirebilecek Mi HAYİR... Yillardir Binalari VeYillarin Eskimis Borular İle Suyun İcilebilir Duruma GETİRMEZ... Eski Konutlardaki Borular PASLİ PASLİ Ve Bina Yikilmadan da Borular Asla Degismez...
BİLGİ
4 Haziran 2024 Salı 09:35
Hee heeee...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz