Ege'de Son Söz

Bayraklı’da kooperatif etkisi… Kentsel dönüşümde son aşama!

 Bayraklı Belediye Bakanı Serdar Sandal, Büyükşehir Belediyesi’nin geliştirdiği kooperatif hamlesi ile ilçedeki kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandığını kaydederek iki mahallede pilot çalışma yapmak istediklerini kaydetti. Sandal açıklamasında ilçenin sırt bölgelerinde son aşamaya gelindiğini kaydederek “Ciddi bir memnuniyet var ve kooperatifler kuruyor vatandaşlarımız. Biz de bu bölgenin 18 planlarını çıkarıp birkaç bölgede pilot iş yapacağız. Kazma vurma noktasında sona geldik” dedi.
Bayraklı’da kooperatif etkisi… Kentsel dönüşümde son aşama!
Haberler / Yerel Yönetimler
10 Haziran 2023 Cumartesi 09:34
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEDESONSÖZ- Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

ELEŞTİRİRKEN HAKSIZLIK YAPILMASIN
Göreve geldiği günden bu yana sıkıntılı süreçlerin yalandığının altını çizen Başkan Sandal, “Süreci doğru görürsek çabaları da doğru algılarız. Hepimizin atlattığı pandemi süreci vardı. Her şey askıya alındı, deprem atlattık. Bunlar unutulursa eleştirirken haksızlık etmiş oluruz. Krizi, borç yükünü söylemiyorum. Bunlar bahane değil ama faktör. Depremde ne yapabilirsiniz. 20 bin insanınız sokakta. Pandemide personelinizin yarısı yok. Kapattın, gittin olmuyor. Çöpü toplamak zorundasın. Vatandaş sokağa inemedi. Yaşadıklarımızı bizler biliyoruz” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KOOPERATİF ETKİSİ
İlçedeki kentsel dönüşüm çalışmalarının kooperatif modeli ile hareketlendiğini kaydeden Başkan Sandal, Kentsel dönüşümle ilgili çalışmamız sürüyor. İlçenin sırt taraflarındaki alanın dönüşüm yetkisini belediyemiz Büyükşehir’e devretmiş. Büyükşehir plan yapmış vatandaşa sunmuş ama anlaşma olmamış. Yetki bende değildi. Ben Bayraklı’daki her sorun benimdir dedim ve Sayın Soyer ile konuştum ve yetki devrini aldık. 6 aylık süreç Müzakere ediyorsunuz, meclislerde karar alınıyor, komisyonlara havale ediliyor. Bu yasal süreç… Sonrasında biz revizyon plan yapıp arkadaşlarımıza sunduk. Ciddi bir memnuniyet var ve kooperatifler kuruyor vatandaşlarımız. Biz de bu bölgenin 18 planlarını çıkarıp birkaç bölgede pilot iş yapacağız. Kazma vurma noktasında sona geldik. İnşallah kazma vururum ama bazen hukuki engeller, itirazlar olabiliyor. Vatandaşın tahliyesi de önemli… 600 hektarlık alanda çalışma yaptık meclise havale edip geri gönderdik. Bazı telafiler daha yapılacak. Adalet, Manavkuyu planlarını yaptık. Yeni kent merkezinde parselasyon planını bitirdik. İlçenin 3te 2’sini planladık. Pilot uygulama yaptığımızda Fuat Edip Baksi ya da Alpaslan’da bir bölgeye girdiğimizde herkes görecek. İnsanlar önden görmek istiyor. Birçok yanlış anlaşılmalar vardı, vatandaşlarla konuştuk. Kooperatif işinde eskiden bir kooperatifi üye olurdun, aidatlar verildi. Yüzde 40 negatif haber gelirdi. Bizimki biraz kat karşılığı bir kooperatif. Herkes o yapı içinde olsun, olandan bitenden haberi olsun. Bayraklı ve Büyükşehir’in üyesi olup kazanç elde etmediği, desteklediği süreci planlayalım. Sona geldik. Cengizhan’da kooperatif kuranlar var. Bu çalışmalar bitmek üzere.  Vatandaşların emeği görmelerini istirham ediyorum. Çocuklarımız parka, yola, yeşil alan ihtiyacı var. Yurttaşlarımızın çağdaş bir ortamda hayatını sürdürme hakkı var. Yelpazenin solundan gelen biriyim. Bayraklı’da aç çocuk yatağa girmesin isterim. Bu hayatımın temeli” şeklinde konuştu.

VATANDAŞLARA MÜTEAHHİT UYARISI
Son dönemde bölgedeki dönüşüm çalışmaları ile ilgili özellikle Ankara’dan bazı müteahhitlerin gidip gelmeye başladığı iddialarına ilişkin konuşan Sandal, “Bizim bölgeye dönük yatırım yapacak iş dünyasının temsilcileri ile görüşürüz. Ankara’dan gelenlerle ilgili bilgim yok. Ama bir öneri gelirse dinleriz: Verileri isteyen gruplara, firmalara veriyoruz. Kooperatifleşme süreci devam ederken öbür tarafta arkadaşlarımızın projelerini çıkarmasını istiyoruz. Bu projeleri arkadaşlarımıza sunacağız. Büyükşehir ve Bayraklı Belediyesi kontrolü çerçevesinde olacak. Deprem konutları ile ilgili vatandaşları uyardık. Müteahhitlerle yapılacak sözleşmeleri bizim açtığımız ofiste yapın, fiyatları karşılaştırın dedik. O günde 400-500 bin liralık olan konutlar için 300-350 bin lira çekip milletten 50’şer lira alıp kaybolanlar da var” dedi.

NEDEN VATANDAŞ DOĞALGAZA ULAŞILMASIN?
Yetkilerinin olmadığı konularda dahi vatandaşın kendilerine başvurduğu kaydeden Başkan Sandal, “Doğalgaz konusunda Onur Mahallesinde bir grup yurttaş eleştirdi doğalgaz konusunda bizi… Bizim yükümlüğümüzde değil dedik, çalışmalara engel oluyorsunuz dediler. Biz arkadaşlarımızla İzmir Doğalgaz’a gittik. ‘Sorumluluk bizde, belediyenin çıkardığı sorun da yok’ denildi. Cengizhan’da ne zaman girmek istiyorlarsa önlerini açarız. Özel firma sonuçta, kendisi girip iş yapıyor. Bu sorumluluğu belediyeye atmak doğru değil. Hangi konuda destek lazımsa destekleyelim. Bayraklı Belediyesi kazı işlerinde sorun çıkıyorsa müdahale ederiz. Neden vatandaş doğalgaza ulaşılmasın? Çevre temizlik vergisini belediyeye veriyorsunuz. Çünkü temizlikten sorumlu belediye… Doğalgaz faturasını İzmir Gaz’a ödüyorsunuz, muhatap onlar. Vatandaşımızın Bayraklı Belediyesi’ni her şey de muhatap alması beni mutlu ediyor. Her derde müdahale ediyoruz. Farklı alanlardaki tüm problemleri öncelikle Bayraklı Belediyesi’ne getiriyorlar. Bu bir yandan çok pozitif bir şey” değerlendirmesini yaptı.

İNŞAAT MALİYETLERİ KUR İLE BİRLİKTE ARTABİLİR
Depremzede vatandaşların evlerini yeniden yapması konusunda yaşanan plan süreci ile ilgili değerlendirme yapan Başkan Sandal, “Sürecin takipçisiyiz. İtirazlarımız da yaparken hep gerekçelere dayandık. Yoğunluk var dendi. 4,7 ile başladık, bölgenin nüfus yoğunluğu 2,8 ‘e düşmüş. Hiçbir boşluk vermedik, süreç bilimsel verilerle ilerledi.  O süreçteki sert açıklamalar yapıldı ama ben açıklama yapmadım. Baktım yok, çok pervasızca geliniyor. Gerekli cevapları vermek hakkınız oluyor. Siz de siyasisiniz. Trafo yeri işi vardı, kamunun işi orada… Negatif propaganda ile belediyeye yük atılıyor. Kamunun ayırdığı yer var, firma da oraya evet diyor. Bunu niye yapıyoruz, vatandaşın derdi çözülsün. Bu siyaset malzemesi olunca başka sorunlar oluyor. Yerel yöneticiler olarak kendi ilçemdeki sıkıntıyı anlatmazsan nasıl bir şey olacak?  2 ay önce inşaat maliyet 800 bin-1 milyon rakamları konuşuyordu. Kur yine yükseldi ve rakamlar tırmanabilir. Emsel artışı konusunda yürütmeyi durdurmaya itiraz ettik, kaldırıldı ve mahkemeye geri döndü. Mahkeme ise odaya ret verdi. Planlandığı gibi yürüyor” dedi.

2,5 YILDA KÜÇÜK BİR BÖLÜM BİTİRİLEBİLDİ
Deprem konutlarının yapıldığı rezerv alan ile ilgili bazı alanların ticari alana çevrilip satış yapılmasını eleştiren Sandal, “o küçük bölgede iki akaryakıt istasyonu açılması için satış yaptılar. Altında var zaten… Bayağı bir yer verilmiş ve nasıl verildiğini bilmiyoruz halen… Takas diyorlar. Mersin’deki arazi ile takas edildi. Orada ticari alan olmalı. Bunlara itirazım yok. Öncelikle depremzedenin ihtiyacı için ayrılmış olmalıydı, bölge ve oradaki işler depremzedeye dönmeli. 2,5 yılda küçük bir kısmında oturum var. Aşağıda konut yaptınız, iyi yaptınız. İyinin yanında eleştirim de var. 130 metrekarelik daireyi 70 metrekareye düşürdünüz. Buna teknik gerekçeler sıraladınız. Osmangazi ve Fatih’te rezerv alan yerleri var 8 kat çıkıp emsali arttırdınız. Yukarıdaki çalışmalar da bir an önce bitmeli, altyapısı eksiksiz olmalı. 20 bin mağdur yurttaşımız var. Bu insanlar Bayraklı’ya geri gelsin, kendi evlerine dönsün istiyoruz. Yüksek, orta, az hasarlı konutların tespitinin yapılmasını ve o konutların bu yurttaşlarımıza verilmesini istiyoruz. Konutların da ticari alan gibi açılıp satılmasına, ticari alan olmasına karşıyız. Takipçiyiz. Vatandaşın hakkını arıyoruz” açıklamasını yaptı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

İzmir vadandasi
10 Kasım 2023 Cuma 19:44
Postacilara neden hizmet gelmiyor kentsel dönüşüm neden yapılmıyor hala üç kat neden
Izmirli vatandas
11 Haziran 2023 Pazar 11:53
Çok güzel birşeyler iyi de 3 yıl oldu deprem olalı hiç biten bina var mı acaba tokinin yaptığı binalar hariç. Neden acaba sorarım size biz binamızı 2 yıldır yiktiramadikki yenisini yaptıralım. Hala sizden yani belediyeden yıkım onayı imzada bir türlü çıkamadı. Merak ediyorum neden neden imzalanmiyor ... madem halkın yanındasınız.....

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz