Ege'de Son Söz

Başkan Soyer müjdeyi verdi... İzmir'in dereleri bisiklet yolu olacak

Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Plan tanıtım toplantısında konuşan ve yeni bisiklet/scooter yolu müjdesi veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "İzmir’de uygulamaya başladığımız en önemli projelerden biri körfeze açılan dere hatlarını diğer ulaşım hattı ve ekolojik koridor olarak planlamamız. İzmir’de 20 dere var ve biz bu dereleri yeni ulaşım koridorları ve bisiklet ve scooterlar için ulaşım alanı haline getireceğiz. İlk olarak Bayraklı-Bornova arasında başlatacağız" dedi.
Başkan Soyer müjdeyi verdi... İzmir'in dereleri bisiklet yolu olacak
Haberler / Yerel Yönetimler
22 Eylül 2022 Perşembe 11:03
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Avrupa Birliği ile çalışmalarına başladığı ‘Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı’nın tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Tanıtım toplantısına ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve çok sayıda temsilci katıldı.

SOYER: DOĞAMIZ İLE UYUMLU BİR MODEL MÜMKÜN
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sürdürülebilir kent amacı ile yapılan çalışmaları örnek göstererek, “Vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırmak ve iklim krizi ile mücadele etmek için göreve geldiğimizden beri kararlılıkla çalışıyoruz. İzmir’de iki önemli adım attık. İzmir sürdürülebilir kentsel hareketlilik planı doğrultusunda AB'den destek alan ilk kent olduk. Şehrimize ilk ve tek cittaslow metropolü unvanını kazandırdık. Cittaslow nüfusu 50 binin altında olan kentlerin sahip olabileceği bir unvan. Cittaslow ile amacımız şehirleri yeniden dinlenebilecek yerlere çevirmek. Şehirleri arabaların içinden hızlı geçtiği yerler olmaktan çıkarıp, insanların birbirine gülerek baktığı bir yer haline getirebilmek.  İki programın İzmir’de birleşmesi tesadüf değil. Göreve başladığımız ilk günlerden itibaren kent içindeki bisiklet yapısının güçlendirilmesi, kırsal bisiklet rotalarının arttırılması ve şehrimize bisiklet kültürünün çocukluktan itibaren düşürülmesi için gayret ettik. Belediyemizin bisiklet kiralama sistemi BİSİM’in  istasyon sayısını 26’dan 60’a çıkarttık. Bisiklet sayısını ise 400’den 890’a çıkardık. Engelliler için ve çocuklar için bisikletleri bu sürece dahil ettik. İzmir’de bisikleti toplu ulaşıma entegre ettik. Bisikletli yolcuların vapur ulaşımından 5 kuruşa faydalanmasını sağladık. Bu şekilde bisikletli vatandaşların vapur kullanımında yüzde 82 artış yaşandı. İzmir’de uygulamaya başladığımız en önemli projelerden biri körfeze açılan dere hatlarını diğer ulaşım hattı ve ekolojik koridor olarak planlamamız. İzmir’de 20 dere var ve biz bu dereleri yeni ulaşım koridorları ve bisiklet ve scooterlar için ulaşım alanı haline getireceğiz. Bayraklı-Bornova arasındaki 6,5 kilometrelik dereyi Ege Üniversitesi Metro İstasyonu’ndan körfeze bağlayan dere güzergahı boyunca yeni bir bisiklet, scooter ve yaya yolu haline getireceğiz. Bu uygulamanın İzmir’deki tüm derelerde uygulama hedefimiz var.  Bütün bunlar övünmek için saymadım. Ne yapsak az. Daha yapılacak çok şey var” ifadelerini kullandı.

Bir grup bisikletlinin bisiklet yollarının arttırılması ile ilgili olarak toplantı öncesinde kendilerine talepte bulunduklarını da belirten Başkan Soyer,  “Girişte bizi karşılayan bisikletçi arkadaşlar da talebinde sonuna kadar haklılar. Hayat içinde büyüyen bu talebe daha çok cevap vermek zorundayız. Gezegenimizi tehdit eden iklim krizi ve kuraklık gibi sorunlarla başka türlü başa çıkmamızın çaresi yok. Verilere göre 7 yıl sonra bugünkünden 7,2 kat daha fazla aracın olacağı söyleniyor. Sürdürülebilirliği sağlayamazsak karbon salınımı artacak ve küresel iklim krizinin etkilerini daha fazla hissedeceğiz. Eğer geleceğe bu toprakları miras bırakmak istiyorsak toplu ulaşıma yönelmek mecburiyetindeyiz. Bu nedenle SUMP bizim için çok önemli. Şehrimiz için yepyeni ve kalıcı bir ufuk tarif ediyor.  İzmir’de ulaşım konusunda dünyadaki öncü şehirlerden biri olmayı hedefliyoruz. İzmir’i çağımızın küresel sorunlarına karşı dirençli bir kent haline getireceğiz. Ulaşımda da doğamız ile uyumlu bir model mümkün” dedi. 

LANDRUT: İZMİR’N AB İLE BÜYÜK UYUMU VAR
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise “Burada bulunmak büyük bir keyif. İlk kez gelmiyorum ve bu son da olmayacak. Bu projenin açılış törenine katılmak büyük bir fırsat. Aynı zamanda  AB hareketlilik haftasına denk gelmiş oluyor ve bu farkındalık oluşturmak için fırsat. Biz bunu neden yapıyoruz? Belediye başkanımızın söylediği gibi iklim krizi bir gerçek. Daha fazla orman yangını, kuraklık, taşkınlar görüyoruz. Bir tepki göstermemiz gerekiyor. Yaptığımız çalışmalarda biliyoruz ki bunun bir çözümü de var. Çözüm karbondioksit salınımlarını azaltmak. Bununla ilgili AB ülkeleri söz verdi nötr olma konusunda. 2053 yılında da Türkiye’nin verdiği söz bu. Karbondioksit salınımlarının büyük bir kısmı tabii ki ulaşımdan kaynaklanıyor. Ulaşımında büyük bir kısmı kentsel ulaşımdan kaynaklanıyor.  Kentsel emisyonların bu kadar merkezden alması hem iyi hem de kötü haber. Hem kamu yönetimlerine hem belediyelere ihtiyaç var. Aynı zamanda vatandaşların da bu değişimlere katılması ve davranışlarını değiştirmeye gönüllü olması lazım.  Bir planın uygulanmasına İzmir’de başlıyoruz. Bu tesadüf değil. Bu şehirde yapılan çalışmaların ve İzmir’in AB ile büyük bir uyumu var. Bu da etkili tabii ki... Cittaslow’u sizden duydum sayın başkan ve bunun başkanı ile İzmir’de karşılaşmak oldukça önemli” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

Bisikletli
23 Eylül 2022 Cuma 12:25
Zeki Müren'de bizi görecek mi? 3 yılda yapılan bisiklet yolu kaç m?
Dursun Ali Gülser
23 Eylül 2022 Cuma 09:58
DİKKAT DİKKAT DİKKAT Başkanım Urla-Gulbahce ye de bir el atsanız.Yapilan alt yapı olmadı, kanalizasyon bir çok yerden kaçırıyor ... Sorumlular gerekli ilgiyi göstermiyor. YAZIKTIR GÜNAHTIR
Metin hasdemir
23 Eylül 2022 Cuma 09:30
İlk olarak gerçekten utançverici olan kokuyu bitirin..ayiptir..
Vatandaş
23 Eylül 2022 Cuma 00:13
İş yapmak için seçimlerin yaklaşmasını bekledin ...
born
22 Eylül 2022 Perşembe 19:21
ALLAH rızası için şu İZMİRİN ASFALT YOLLARIYLA BİR İLGİLENİN gören bruge'de yaşıyoruz zanneder bisiklet bisiklet bisiklet
22 Eylül 2022 Perşembe 18:50
Mükemmel bir proje rabbim utandırmasın.
Zarar ettiğinizde ağlamayın sonra
22 Eylül 2022 Perşembe 15:11
Bisim i özelleştirmeyecekmisiniz ? Neden yol yapıyorsunuz ?
Beyin Bedava
22 Eylül 2022 Perşembe 12:16
Mesela "bunlar" yerli hangi bilim insanını beğenmiyor? Haberde beyni durduracak bir şey yok. Bisikletten bahsedilmiş, iklim krizi denmiş, karbon salınımı denmiş. Bisiklet yolları, metro, tramvay yaparak karbon salınımını azaltmış oluyorsun. Bisiklet sayısını arttırdığından, yeni yollar planladıklarından bahsedilmiş. Metro, tramvay zaten yapılıyor. Yoksa yapılmıyor mu? Terra Madre, Cittaslaw'in bir zararı mı var? Sizi sayıyla mı veriyorlar! Adamların proje deyince anladığı tek şey yol, köprü yapmak. Kırmızı ete, süte yine zam geliyormuş. Sağlıklı gıdaya ulaşmak her geçen gün daha da zorlaşıyor. Büyükşehirler gitgide daha da yaşanmaz hale geliyorken bunlar neye ya, yavaş şehir de neymiş, slowfood ne ola ki, çıkar bakayım telefonunu diyen dayılar, konuşmak zorunda değilsiniz.
Az Bilmiş
22 Eylül 2022 Perşembe 11:33
Haberi yukarıdan aşağıya okudum. Valla beynim durdu. Ya ben nerede yaşıyorum dedim. Demek ki bende bir arıza var. Bu yazıyı kim kaleme almışsa, akıcı bir konuşma, harikası kelimeler, cümleler. İzmir olarak AVRUPA'' yı bile geride bırakmışız, neden benim haberim olmaz ki. Buda benim eksikliğim. Orada yabancı delagasyona konuşturmuşlar. Yabancılar bize övmüşler. Neden, bunlarda yabancı hayranlığı var. Bunlar kendi bilim adamını beğenmezler. Bir de onlara ödeme yaptılar. Ah ah ah. Şu Cittaslaw kelimesini hala anlabilmiş değilim. Terra Madre kelimesi bunuda anlayamadım. Cahil kalmışım işte.

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz