Ege'de Son Söz

Atalık tohumda sivil itaatsizlik: Engel tanımıyoruz, bu vatani bir görev!

Kamuda uygulanacak tasarruf tedbirleri genelgesi, Seferihisar’da düzenlenen 14 yıllık Yerel Tohum Şenliği’ni vurdu. Şenliğin iptal edilmesiyle ilgili konuşan Yerel Tohum Derneği Başkanı Selma Ay, “Seferihisar’da da olmasını çok arzu ederdik ancak böyle bir engele takıldık. Biz engel tanımıyoruz. Biz, küçük toplantılar halinde yine buluşacağız. Hiç kimse üzülmemeli, Elimizde ata tohumlar var. Bunları bir şekilde üreticilerle buluşturmaya gayret edeceğiz. Bu bizim için vatan görevi” dedi.
Atalık tohumda sivil itaatsizlik: Engel tanımıyoruz, bu vatani bir görev!
Haberler / Tarım
21 Mayıs 2024 Salı 08:58
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ - Seferihisar Belediyesi tarafından 14 yıldır düzenlenen, ‘Yerel Tohum Takas Şenliği’ tasarruf tedbirine takıldı. Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve kamuda uygulanacak tasarruf tedbirleri, bu sefer üreticileri etkiliyor.

Yerel tohumdan yetişen sebze ve meyvelerin gelecek nesillere aktarılmasında önemli rol oynayan ve Seferihisar’da düzenlenen Yerel Tohumlar Şenliği, bu yıl yapılmayacak.

ENGEL TANIMIYORUZ, YİNE BULUŞACAĞIZ
Egedesonsöz’e konuşan İzmir Yerel Tohum Derneği Başkanı Selma Ay, şenlik iptal edilse bile üreticilerle buluşmaya devam edeceklerini belirterek “Biz zaten şenliğe katılmak için hazırlık yapıyorduk. 3 Mart’ta Çeşme’de Tohum Takas Şenliği’mizi yaptık. Eskişehir’e, Yalova’ya, Turgutlu’ya gittik. Seferihisar’da da olmasını çok arzu ederdik ancak böyle bir engele takıldık. Biz engel tanımıyoruz.  Biz, küçük toplantılar halinde yine buluşacağız. Hiç kimse üzülmemeli, Elimizde ata tohumlar var. Bunları bir şekilde üreticilerle buluşturmaya gayret edeceğiz.Bu bizim için vatan görevi” dedi.

81 İLDE ÖRGÜTLENMEK GEREK
Ay, 81 ilde yerel tohum derneklerinin kurulması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Önemli olan dernekleşme, örgütlenmek. Bizim amacımız, Türkiye’nin 81 ilinde yerel tohum derneklerinin kurulması. Tüzük hazırladım, Hatay’da ikincisi kuruldu. Yalova’da kulüp kurmuşlar dernekleşmek istiyorlar. Tohumlar emin ellerde, temiz su, temiz toprak, temiz hava ile buruşturularak üretilmeli. Uzmanlara danışarak hareket edilmeli. Bizim arkamızda da akademisyen bir ekip var.”

TARIMDA PLANLAMA ŞART
Son olarak tarımda planlamanın yapılması gerektiğini vurgulayan Ay, “Bu işin bir devlet politikası haline gelmesi gerekiyor. Çiftçiye standart, sertifikalı tohum kullanmazsa destek vermiyor. Bu yanlıştan dönülmeli. Siz buğday ektiniz, tarlanızdan buğdayı kaldırdınız ama size teşvik vermiyor. Bütün bunların aklıselim bir şekilde düşünülmesi, planlanması gerekiyor. Tarımda planlama şart. Mersin’de portakallar ağaçların altında kaldı. Neden? Çünkü planlama yok. Soğan satılmıyor, soğan fazla… Planlama şart. Antalya İl Tarım Müdürlüğü’nün Organik Tarım Akademisi’ni bitirdim. Orada gördüğüm şey, AB mevzuatında atalık yerel tohumlar, organik tarımda geçerli, kullanılıyor. Bizde ise yasak. Kabul edilebilir bir şey değil” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

Selma Ay
23 Mayıs 2024 Perşembe 17:55
Degerli dostlarım 25. Mayısta katılacağımız Seferihisar Tohum Takas Şenliği Tasarruf tedbirleri nedeniyle iptal edilmiş. Kahvaltı sonrası şenlik için hazırladığımız elimizdeki tohumları da dagıtacagız. Dileyenler kahvaltıya katılmasalar da gelip tohum alabilirler. Toprakla buluşmak her tohumun hakkı. Bekliyoruz.
21 Mayıs 2024 Salı 11:54
İşiniz gücünüz şov. Güya devlet bunların tohum dağıtmasını engellemiş. Konserlerde sanatçılara verilen para buhar oldu. İnsanların gözüne soka soka 3 avuç tohum verecekler ya; Köylü de saf ya bunlara kanacak.
Köylü Teyze
21 Mayıs 2024 Salı 09:23
Eskiden tohum takas bayramı mı? Vardı herkes iyi yetiştirdiği ürünlerden tohumun alır kendı aralarında değişim yaparlardı belediyeler kendi işlerini bırakıp kamuoyuna şirinlik maskesi ile tohum takas festivalleri yapmaya başladı hepsi göstermelik bir çok yandaşlarına rant sağlamaktır ikibin yirmi yılında bir ilçe belediyesinden yöre halkı tohumlar aldı hepsi boş kalitesiz ve hiç ürün vermedi halk ikinci defa dikmek zorunda kaldı ama tohum satın alan belediye başkanı danışmanları yüklü şekilde para kazandı elli bin lira yapmayan tohumlar için milyon bulan faturalar kestiğini biliyoruz iyi olmuş gerek yoktur...
eb
21 Mayıs 2024 Salı 09:10
Konserler son hız devam! saçma bir iptal olmuş. 10 masa koyup yine yapardınız bu etkinliği. Amaç tarımı sürdürebilir kılmak değil mi? Ama illa bir eğlence mi olması gerekiyor? Yok mu belediyenin kendi imkanları ile yapabileceği şeyler? Var elbet ama burada kolaya kaçılmış. Şenliğin özü malesef çok da kavranılamamış!!!

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ MAGAZİN DÜNYADAN SAĞLIK
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege'de Son Söz